Vrtić 06. ožujka 2024.

Potrudi se da tvoje dijete nauči ove stvari prije nego što bude prekasno

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne trebaju svakom djetetu iste vještine niti znanja i puno tog ovisi o mjestu u kojem dijete živi, okolini, okolnostima, obitelji. No, neke stvari su poprilično univerzalne i važno ih je što prije usvojiti.

Znamo, okolnosti su potpuno drukčije nego prije 30, 40 godina. To je činjenica i toliko tog se promijenilo da ne moramo niti početi nabrajati jer ne možemo sve pokriti. Roditelji su drukčiji, djeca su, posljedično, drukčija, obitelji su drukčije – svijet je drukčiji. I ma koliko napredovala tehnologija i ma koliko voljeli misliti da smo sve bliže svijetu u kojem je najvažnija umjetna inteligencija, činjenica je da neke osnovne, vrlo osnovne stvari ostaju iste.

Možda te zanima... Sve veći trend odgode upisa djece u osnovnu školu - nedostaju im emocionalna i socijalna zrelost te jezične vještine Školarci

Iste su one stvari na koje se ne bismo uopće trebali podsjećati, ali smo upravo zbog tog što se svijet toliko promijenio, došli do tog da se moramo podsjećati na neke osnovne vještine, osnovne kvalitete koje bi dijete trebalo imati i usvojiti. I to odmalena. Ako malo promisliš, shvatit ćeš da si već ti kao dijete imala barem malo više obveza i malo više tog vrlo rano naučila.

A danas se bojimo djetetu povjeriti zadatak da si skuha čaj – da se ne bi opeklo. S druge strane, pak, to isto dijete radi takve virtuozne zahvate na kompjuterskim igricama da bi moglo uz malo truda vjerojatno upravljati zrakoplovom.

Evo koje bi vještine moglo i trebalo usvojiti svako dijete, i to čim prije.

Razbiti jaje i ispeći ga

Dobro i namazati namaz na kruh, odrezati krišku kruha… Ali razbiti jaje i ispeći ga, to je već nešto što zahtijeva pripremu, a zapravo je nešto što djetetu može dobro doći u raznim situacijama, pa i godinama kasnije. Znaš ono kad kažu kasnije tinejdžer(ica), a ne zna si ni ispeći jaje. E, pa nemoj doći do te razine. Nauči svoje dijete toj vještini puno ranije.

Ostvariti cilj na vrijeme

Koliko ti je važno u životu ostvariti neki cilj koji si zamislila? Koliko ti je nekad teško napraviti nešto na vrijeme i poštovati rok? Zamisli koliko bi bilo lakše da si to naučila i usvojila na vrijeme, puno ranije. Kad djetetu objasniš ovaj princip, kad ga izložiš tom procesu i objasniš kako to postići, to mu može biti samo i isključivo prednost. Naučiti dijete postaviti realne ciljeve i ostvariti ih, to će ih dodatno osnažiti, motivirati i fokusirati.

Održavanje čistoće

Da, trebaju pospremati svoju sobu, trebaju održavati i red u dnevnom boravku zajedno s tobom. No, moraju shvaćati i važnost čistoće kuhinje i kupaonice, na primjer. Važno ih je naučiti važnosti higijene u tim prostorijama. Neka pomažu prati posuđe, pospremiti nakon kuhanja i slično. Neka nauče odvojiti otpad – ljuska jaja ide u biootpad, vratiti preostala jaja u hladnjak, prebrisati radnu plohu nakon korištenja…

Štedjeti za nešto

Vrijednost novca je važna lekcija koju djeca trebaju usvojiti što ranije. To je nešto što će im trebati cijeli život. Pomogni im da si postave neki cilj, odrede nešto što žele, pa im objasni kako uštedjeti za to. To ih uči štednji i vrijednosti novca, ali će ih i dodatno osnažiti kad si sami kupe nešto što žele.

Kontakt s obitelji

Danas se klinci služe telefonima možda čak i bolje od nas. Kad ih već imaju, neka ih iskoriste za to da se čuju s obitelji. Potakni ih da nekad sami nazovu baku, djeda, tetu, bratiće, sestrične. Tako će naučiti održavati vezu s obitelji, ali i naučiti puno o empatiji i aktivnom slušanju.

Činiti nešto lijepo za druge

Empatija i suosjećanje su važne stvari za ljudsko biće i neprocjenjive kvalitete koje se mogu njegovati odmalena. Pruži primjer, ali i potakni dijete da pomogne nekom teže pokretnom preko ceste, napiše zahvalu nekom, ode u nabavku namirnica za susjedu…

Uživati u samoći

Ovo je vještina koju današnja djeca gotovo da zaboravljaju. Uvelike su za to zaslužni mobiteli i ostali ekrani, pa djeca više ne znaju jednostavno biti – sami sa sobom. Pokušaj im uvoditi takve aktivnosti koje će im omogućiti da provedu vrijeme u miru, nasamo. Može to biti uz knjigu, neki hobi ili pak jednostavno sa svojim mislima.

Možda te zanima... Mama za svoje klince organizirala ljetni kamp „Kako biti osoba“ i podijelila što se tamo uči Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.