Roditelji 11. rujna 2023.

8 pogrešaka vezanih uz novac koje ne želiš napraviti s djetetom

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Biti roditelj sa sobom nosi čitav niz promjena i izazova, a oni nisu samo noćno uspavljivanje novorođenčeta i snalaženje u tinejdžerskim problemima. Važno je također preispitati svoj pristup financijama.

Djeca podrazumijevaju dodatne troškove, ali to je jednostavno tako i s tim se naučimo nositi, pa na kraju o tom niti ne razmišljamo kao o „dodatnim troškovima“. No, ipak, činjenica je da uz djecu moramo malo mudrije upravljati vlastitim novcem kako bismo uvijek imali dovoljno za sve potrebno i neočekivano. No, nije samo stvar u nama. Tom istom moramo naučiti i – djecu.

Želimo da nam djeca budu financijski potkovana, zar ne? Odnosno, drugim riječima, da se znaju ponašati s novcem i biti odgovorni.

Možda te zanima... Kako dijete polako učiti pametnom raspolaganju novcem? Školarci

Evo 8 pogrešaka vezanih uz novac koje roditelji često čine, a ne bi trebali.

Loša komunikacija

Najveća pogreška koju roditelji mogu napraviti je loša komunikacija – kako međusobno tako i sa svojom djecom. Roditelji moraju biti na istoj strani kada je riječ o tome kako raspolažu novcem i odgovaraju na zahtjeve svoje djece za potrošnjom. Isto tako, roditelji se moraju pobrinuti da djeca budu financijski potkovana. To znači objasniti im da novac treba biti ravnomjerno podijeljen između tri područja: troškovi, štednje i davanje. To se nekad može jednostavno napraviti razgovorom o odlukama o proračunu s djecom. Ponekad je dovoljno da oni znaju što roditelji točno rade.

Pretjerivanje u dječjim aktivnostima

Roditelji su često oduševljeni kada njihova djeca pronađu aktivnost koju vole i u kojoj su izvrsni. Međutim, nemoj pogriješiti i dopustiti da se novootkriveni interes vašeg djeteta pretvori u vaš obiteljski identitet. Iako možda uživate u ulozi tate nogometaša ili mame plesačice, nemojte se dovesti u financijski nestabilnu situaciju kako biste podržali nastojanja svog djeteta. Ako zbog sporta kasnite s plaćanjem dugovanja, to znači kamate i nije dobro.

Davanje lošeg primjera

Jedna pogreška koju roditelji čine je što ne shvaćaju da bi njihovi trenutni postupci mogli odrediti budući financijski uspjeh njihova djeteta. Jedna izreka kaže: Tvoji postupci govore toliko glasno da ne mogu čuti tvoje riječi. Djeca koja vide mamu i tatu kako žive od plaće do plaće i kupuju što god požele na kreditnu karticu mogla bi čitav život ponavljati iste greške. Umjesto toga, neka vas gledaju kako stvarate proračun, štedite za kupnju i čekate da akcije kad je moguće.

Zanemarivanje proračuna

Financijski plan je važan za sve, ali možete imati posebne koristi ako to stavite na papir. Nova odjeća, darovi za rođendane i sportska oprema mogu „progutati“ prevelik dio proračuna ako pažljivo ne planirate. Roditelji moraju uzeti u obzir i nepredviđene troškove. Obitelji moraju imati pisani plan o tome kako će se nositi s neočekivanim okolnostima kao što su gubitak posla, invaliditet ili prerana smrt. To uključuje izradu plana za kraj života s oporukom. Napravite proračun koji može pokriti bitne troškove, a uz koji istovremeno uspijevate odvajati novac za hitne slučajeve i buduće troškove kao što su fakultet i mirovina.

Udovoljavanje djeci

Svatko želi najbolje za svoju djecu, ali udovoljavanje svakoj njihovoj želji može biti recept za financijsku katastrofu. Odgađanje zadovoljstva također je važna lekcija koju djeca trebaju naučiti ako žele biti financijski samodostatna kao odrasli. Ipak, nemoj jednostavno reći 'ne' bez davanja određenog obrazloženja. Roditelji koji ne uključuju svoju djecu u financijske rasprave propuštaju priliku naučiti ih vrijedne lekcije o upravljanju novcem i odgovornom financijskom ponašanju. Ne treba ulaziti u detalje s djecom, ali objašnjenje vaše financijske filozofije ili prioriteta potrošnje – i zašto se njihov zahtjev ne uklapa u to – može pomoći djeci da počnu kritički razmišljati o tome kako trošiti novac.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Uspoređivanje s drugima

Roditelji se mogu osjećati kao da moraju održavati određeni stil života kako se njihova djeca ne bi osjećala manje vrijedna od svojih vršnjaka. Ali stvaranje prioriteta potrošnje na temelju onoga što drugi roditelji rade jednostavno ne može biti dobro. Roditelji koji pretjerano troše na stvari koje nisu bitne kao što su luksuzni odmori, skupi automobili ili dizajnerska odjeća mogu ugroziti svoju dugoročnu financijsku sigurnost. Važno je dati prioritet trošenju na osnovne stvari i štednji za budućnost. Ako se pokušavamo uskladiti s drugima, ne samo da bismo mogli na kraju trošiti na ono što obitelj ne cijeni, nego bi to moglo iscrpiti proračun i dovesti do dugova.

Pogrešno razumijevanje potreba životnog osiguranja

Kada je riječ o životnom osiguranju, roditelji mogu napraviti dvije različite pogreške. Prva je nedovoljno osiguranje. Zaposleni roditelji mogu misliti da su beneficije životnog osiguranja koje dobivaju preko svog poslodavca dovoljne. Međutim, to najčešće nije tako. Mnogim obiteljima može biti potrebna polica s naknadama u slučaju smrti. Druga pogreška koju roditelji čine je pokušaj korištenja životnog osiguranja u druge svrhe osim osiguranja. Na primjer, roditelji mogu kupiti životno osiguranje za svoje dijete vjerujući da će ono porasti u novčanoj vrijednosti za troškove fakulteta. Međutim, ovi planovi mogu imati veće naknade i manji povrat od drugih opcija ulaganja.

Potpora djeci na neodređeno vrijeme

Neki roditelji griješe ne dopuštajući djeci da se pokrenu. Možda će nastaviti plaćati stanarinu za svoju odraslu djecu, mobitele i studiranje bez kraja. Najveća pogreška koju je stavljanje financijske dobrobiti njihove djece ispred vlastite. Kao rezultat toga, roditelji crpe svoje financije i sprječavaju svoje dijete da postane financijski neovisno.

Ne postoji pravi ili pogrešan trenutak za prestanak uzdržavanja odraslog djeteta, ali je važno da se roditelji dogovore kako će se to dogoditi dovoljno unaprijed, po mogućnosti prije nego što dijete postane punoljetno.

Možda te zanima... 10 stvari zbog kojih roditelji žale što su potrošili novac na njih Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.