Trudnoća 27. rujna 2024.

Žene uzimaju lijek za prehladu kako bi zatrudnjele? Evo što kažu stručnjaci…

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Put do trudnoće za neke žene može biti dug i iscrpljujući, pa su mnoge žene spremne isprobti bilo što kako bi dočekale tu željenu trudnoću. Ima li smisla novi trend o kojem se govori već neko vrijeme na TikToku?

Kad silno i istinski želiš zatrudnjeti, a nikako ne uspijevaš, to je bolan, težak, naporan put za mnoge žene (i partnere, naravno). Kad isprobaš sve provjerene „recepte“ i načine, a ništa ne donese toliko željeni rezultat, onda se hvataš za slamku i jednostavno prihvaćaš bilo kakvu opciju koja ti zvuči imalo prihvatljivo.

Možda te zanima... Lijek koji bi mogao produžiti ženinu plodnost i do pet godina? Već je odavno na listama lijekova... Trudnoća

Na TikToku su se nedavno pojavile objave s hashtagom #mucinexdpregnancy, a u videima žene govore kako su zatrudnjele uz pomoć Mucinexa – lijeka za prehladu i kašalj. Taj hashtag ima više od 1500 objava, a žene tvrde da su zatrudnjele upravo uz pomoć tog lijeka koji se izdaje bez recepta. Čak taj postupak nazivaju „hackom“, odnosno trikom.

„Probala sam hack s Mucinexom i upalilo je!", kaže jedna korisnica TikToka čija objava ima više od milijun pregleda. „Nakon 5 mjeseci pokušavanja pokušala sam ovo i zatrudnjela iz prvog pokušaja.“

„Godinama pokušavam zatrudnjeti, a onda sam uzela Mucinex i zatrudnjela“, napisala je druga korisnica TikToka uz video koji ima 2 milijuna pregleda.

Ove žene tvrde da su uzimale tablete Mucinexa svaki dan tijekom plodnih dana i da im je to pomoglo da zatrudne. U emisiji „Dobro jutro, America“ ginekologinja dr. Jessica Shepherd govorila je o ovom trendu i pokušala dati odgovor na pitanje je li na bilo koji način dokazano da ovaj lijek djeluje.

Zašto bi taj lijek pomogao?

Lijek Mucinex sadrži aktivni sastojak, guaifenesin, koji pomaže kod začepljenog nosa zbog sluzi, tako da razrjeđuje sluz, i to onu vrstu sluzi koju proizvodi dišni sustav. Teorija kod korištenja Mucinexa kao lijek u slučaju otežanog zatrudnjivanja je da guaifenesin također može pomoći u razrjeđivanju cervikalne sluzi, olakšavajući spermijima da dođu do jajašca tijekom oplodnje, rekla je dr. Shepherd.

„Razlog zašto ljudi misle da će ovo biti način koji će pomoći povećati šanse za plodnost je taj što stvarni lijekovi razrjeđuju sekret", rekla je Shepherd. „Sada, kada razmišljamo o razrjeđivanju sekreta, obično na to gledamo iz perspektive cervikalnog sekreta.“

No, zasad još uvijek ne postoji istraživanje koje bi dokazalo da Mucinex može pomoći pri poboljšanju plodnosti, kaže dr. Shepherd.

@cassiemadams Idk what kind of magic are in those pills but here we are🤣🤰🏻#ttc #pregnant #mucinexdpregnancy #tryingtoconceive #pregnancyjourney #babyboy #17weekspregnant ♬ BAILEYS SOUND - Me!

„Kada zapravo pogledamo podatke i studije koje su provedene o Mucinexu i plodnosti, znamo da nije značajno poboljšao kvalitetu cervikalne sluzi, što bi moglo, svejedno, pomoći u oslobađanju puta sperme do jajašca", rekla je. „Međutim, to je, opet, nešto što žene mogu same isprobati, ali nema čvrstih podataka koji bi govorili da će značajno povećati njihove šanse za plodnost."

Studija koja je najbliže ovoj teoriji je objavljena prije više od 40 godina, 1982. godine, u časopisu pod nazivom Fertility and Sterility. U studiji koja je uključivala 40 parova u razdoblju od 10 mjeseci, žene su uzimale 200 mg guaifenesina tri puta dnevno od petog dana menstrualnog ciklusa do vremena ovulacije. Znanstvenici su proučavali kako se spermiji kreću kroz cervikalnu sluz nakon korištenja lijeka.

Od 40 pacijentica, kod dvije trećine bilo je vidljivo određeno poboljšanje u pokretljivosti spermija. Petnaest od 40 parova zatrudnjelo je tijekom studije, iako se njihove trudnoće ne mogu pripisati samo guaifenesinu.

Jedna je novija studija, iz 2010. godine, pokazala dokaze o poboljšanju broja i pokretljivosti spermija jednog pacijenta nakon uzimanja tableta s produljenim oslobađanjem od 600 mg guaifenesina dva puta dnevno tijekom dva mjeseca. Međutim, istraživači su rekli da „nije jasno“ zašto je pacijent imao poboljšanje i da su potrebna dodatna istraživanja o guaifenesinu i muškoj plodnosti.

Što proizvođač kaže?

Reckitt, proizvođač Mucinexa, izdao je izjavu u kojoj piše da se uzimanje lijeka za neplodnost smatra „upotrebom izvan odobrenja“.

„U Reckitt smo svjesni nedavne aktivnosti na društvenim mrežama oko Mucinexa i plodnosti i razumijemo zašto postoji povećani interes za ovu temu. Kao globalni lider u zdravlju i higijeni, važno je da pojasnimo da se Mucinex smije koristiti samo prema namjeni u u skladu s uputama na etiketi. Uzimanje Mucinexa za neplodnost predstavlja nenavedenu upotrebu“, stoji u izjavi.

Inače, glavna agencija za sigurnost i lijekove SAD-a guaifenesin smatra lijekom koji pripada kategoriji C, odnosno to znači da nema podataka o ljudskim fetusima, a studije na fetusima životinja pokazale su štetne učinke.

Doktorica Shepherd je naglasila da je važno da žene razgovaraju sa svojim liječnikom ako su zabrinute zbog neplodnosti, koju CDC definira kao nemogućnost zatrudnjeti nakon godinu dana pokušaja ili nakon 6 mjeseci, u dobi iznad 35 godina.

„Kada pogledamo različite trendove koje možemo vidjeti na društvenim mrežama... mislim da je jako važno da svaka žena uzme u obzir da o tome treba posebno razgovarati sa svojim liječnikom kako bi se osiguralo da to ne uzrokuje nikakve štete, ali i da slijede preporučene načine kako bi poboljšali svoje šanse za trudnoću u pogledu zdravlja i blagostanja“, rekla je.

A mi ćemo dodati da nije baš sve što se nađe na TikToku pametno i mudro pokušati, a ni vjerovati. No, tko zna…

Možda te zanima... Pogledali smo dokumentarac 'Čovjek s 1000 djece'. Toliko je bizaran da je teško shvatiti da to nije neki pomaknuti SF film Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci