Trudnoća Liječenje neplodnosti 04. rujna 2024.

Ako pokušavaš začeti, evo kad bi trebala ići na spavanje - istraživanje kaže da i to utječe...

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U studiji se posebno naglašava kako zbog modernog načina života ljudi često kasnije odlaze na spavanje, što na kraju može utjecati čak i na mogućnost začeća.

Žene koje planiraju trudnoću često se fokusiraju na zdravu i uravnoteženu prehranu, smanjenje stresa i redovitu tjelovježbu, međutim novo istraživanje otkriva još jedan ključni faktor koji može značajno utjecati na šanse za začeće. Žene koje se nadaju trudnoći trebale bi otići u krevet najkasnije do 22.45, tvrdi studija, prenosi Dailymail.

Istraživači su pratili 4000 žena u reproduktivnoj dobi tijekom petogodišnjeg razdoblja kako bi vidjeli kako vrijeme spavanja utječe na njihove šanse za začeće.

Možda te zanima... 'Nikada ne pitajte parove kada će imati djecu!' Trudnoća

Poznato je kako je spavanje važno, no ovi rezultati pokazuju da nije bitno samo koliko sati žene spavaju, već da bi određeni utjecaj moglo imati i vrijeme u koje su išle na spavanje. Naime, pokazalo se kako žene koje redovito idu na spavanje nakon 22:45 imaju 22 posto veće šanse da će imati problema pri pokušaju začeća.

Poznato je da je dovoljno sna važno za očuvanje plodnosti, ali studija pokazuje da se ne računa samo količina sna – izbjegavanje kasnog odlaska na spavanje.

6 znakova koji ukazuju na probleme plodnosti - nemojte ih ignorirati!

Problemi sa začećem pogađaju oko 15 posto parova u Velikoj Britaniji, što se definira kao nemogućnost da žena zatrudni nakon 12 mjeseci ili više redovitih nezaštićenih odnosa. Oko 30 posto slučajeva pripisuje se ženama, 30 posto muškarcima, a ostatak zajedničkim ili nepoznatim uzrocima.

Znanstvenici iz bolnice Second Xiangya u Hunanu, Kina, proučavali su kako različite navike spavanja utječu na stope trudnoće kod žena koje aktivno pokušavaju zasnovati obitelj. Iz istraživanja su isključili druge čimbenike koji bi mogli smanjiti šanse za začeće, poput pretilosti, pušenja i visoke konzumacije alkohola.

Rezultati, objavljeni u časopisu "Frontiers in Endocrinology", pokazali su da nema značajnih razlika u stopama plodnosti kod žena koje idu na spavanje do 22:45. No, nakon tog vremena, šanse za trudnoću naglo opadaju – za više od petinu.

Znanstvenici vjeruju da kasniji odlazak na spavanje remeti unutarnji tjelesni sat i izaziva hormonalne promjene koje smanjuju vjerojatnost oplodnje jajne stanice. Zaključili su da je važno za žene reproduktivne dobi pridržavati se ranijih termina odlaska na spavanje kako bi povećale šanse za začeće.

Možda te zanima... Svaki šesti par u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.