Trudnoća 29. srpnja 2024.

Lijek koji bi mogao produžiti ženinu plodnost i do pet godina? Već je odavno na listama lijekova...

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Lijek rapamicin propisuje se za cijeli niz problema, a već su ga hvalili kao lijek koji odgađa starenje. No, ovo je novost koja je mnoge oduševila.

Osim neplodnosti koja zahvaća i muči sve veći broj ljudi, ono što nam je donio „moderni život“ je sve kasnija dob u kojoj se žene odlučuju za majčinstvo. Velik je broj stvari koje utječu na to, u to nema sumnje, i nema nikakve osnove „kriviti“ žene za to u bilo kojem obliku. Život mlade obitelji danas je jednostavno drukčiji, kao i uvjeti u kojima žive. Sve u svemu, žene sve kasnije postaju majke, pa razdoblje plodnosti koje je pred ženom postaje često – prekratko za sve želje.

Možda te zanima... Pogledali smo dokumentarac 'Čovjek s 1000 djece'. Toliko je bizaran da je teško shvatiti da to nije neki pomaknuti SF film Trudnoća

Znajući koliko je ovo čest slučaj, liječnici i znanstvenici često posvećuju pažnju ženskoj plodnosti. Kad su nedavno shvatili da bi lijek koji već postoji mogao produžiti žensku plodnost i do pet godina, nazvali su to „ostvarenjem sna“. Radi se o lijeku koji se zove rapamicin i već je dostupan odavno za liječenje nekih sasvim drugih problema.

Na Sveučilištu Columbia u SAD-u znanstvenici trenutno istražuju korištenje rapamicina u liječenju raka, a taj se lijek već daje primateljima presađenog bubrega kako bi se spriječilo tijelo da odbaci novi organ. Sada se pokazalo da bi lijek mogao odgoditi menopauzu, produžiti plodnost i smanjiti rizik od bolesti povezanih sa starenjem, a rani rezultati istraživanja su obećavajući.

Studija koja se provodi trenutno na ovom sveučilištu na kraju će obuhvatiti više od 1000 žena, ali zasad je tek u tijeku. Liječnici se nadaju da bi lijek mogao odgoditi menopauzu, produžiti plodnost i smanjiti rizik od bolesti povezanih sa starenjem. To znači da bi mogao povećati plodnost za pet godina.

„Trenutni rezultati ove studije — prve u ljudskoj povijesti — vrlo su, vrlo uzbudljivi. To znači da oni s problemima plodnosti povezanim sa starenjem sada imaju nadu dok prije nisu,“ rekao je za The Guardian Yousin Suh, profesorica reproduktivnih znanosti i profesor genetike i razvoja na Sveučilištu Columbia.

„Na neki način, naši rezultati su previše dobri da bi bili istiniti – ali budući da je rapamicin tako dobro proučen, znamo da su istiniti,“ dodala je. „Ovi rezultati su kao ostvarenje sna.“

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Prvi rezultati pokazuju da je realno nadati se da bi lijek mogao smanjiti starenje jajnika za 20 posto, i to tako da žene ne osjete bilo koju od 44 nuspojave koje rapamicin može imati, poput visokog krvnog tlaka i infekcija, istaknula je dr. Suh.

Ne samo da nema nuspojava, nego su rezultati još i bolji! Dosadašnji rezultati istraživanja pokazali su, naime, da su sudionice zapazile poboljšanja u svom zdravlju, pamćenju, razini energije i kvaliteti kože i kose.

Wow, zvuči stvarno kao lijek iz snova, zar ne? No, takve su rezultate već dobivali ranije kad se radi o rapamicinu, za koji se već zna da bi mogao produžiti životni vijek za devet do 14 posto.

Ovo je prva studija koja proučava starenje jajnika i pokušava usporiti brzinu kojom se to događa. Prethodna istraživanja menopauze ciljala su samo na simptomatsku razinu, a upravo je starenje jajnika glavni pokretač sveukupnog starenja žena, ističe dr. Suh.

Prema ovim posljednjim istraživanjima pokazalo se da bi žene koje uzimaju rapamicin u svojim 30-ima, kada funkcije jajnika počnu opadati, mogle usporiti cijeli proces starenja. Jajnici neprekidno otpuštaju jajašca, svakog mjeseca žene ih izgube oko 50, a samo jedno dođe do ovulacije. Ono što čini niska tjedna doza rapamicina je da usporava jajnike, tako da oslobađaju samo 15 jajašaca mjesečno.

Iako sve ukazuje na to da bi taj lijek mogao biti stvarno ostvarenje sna u ovom smislu, potrebna su ipak još neka istraživanja. Naime, ključno je u ovom slučaju pogoditi pravu dozu lijeka. Prevelika doza mogla bi u potpunosti spriječiti ovulaciju. Osim tog, nije poznato hoće li se kvaliteta jajašaca smanjiti budući da bi duže živjeli.

Rezultati daljnjih studija, odnosno napredak ove koja je započela, očekuju se kroz dvije godine.

Možda te zanima... 6 znakova koji ukazuju na probleme plodnosti - nemojte ih ignorirati! Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.