Trudnoća Liječenje neplodnosti 28. lipnja 2024.

Mrak Taritaš: Medicinski potpomognutu oplodnju treba omogućiti svim ženama na teret države

Foto: Freepik ; Danas se računa kako je 15 do 17 % parova neplodno
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najavila je da će ponovno uputiti u proceduru izmjene Zakona

Saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš najavila je u četvrtak da će ponovno uputiti u proceduru izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji kojima će tražiti da se taj medicinski zahvat na teret HZZO-a omogući svim ženama u Hrvatskoj.

"Lipanj je mjesec podizanja svijesti o neplodnosti. Od Vlade kojoj je jedan od prioriteta demografija, očekivalo bi se da ćemo čuti nešto na tu temu, posebno u kontekstu medicinski potpomognute oplodnje. No nismo, niti hoćemo. Kao što, uostalom, o tome nema ni retka u njihovu programu, a to nije ni tema za Domovinski pokret", istaknula  je Mrak Taritaš tijekom iznošenja slobodnih stajališta za saborskom govornicom u ime Kluba HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a. 

Neplodnost raste kod muškaraca, a debljina sve češći uzrok kod oba spola

Za državu kao što je naša, s ozbiljnim demografskim problemima, što liberalniji Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji pitanje je i zdravog razuma i mora biti važan dio demografske politike, naglasila je zastupnica.

 | Author: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL Anka Mrak Taritaš

Stoga je najavila, a obzirom da smatra kako je aktualni Zakon prerestriktivan, kako će ponovo uputiti u saborsku proceduru izmjene tog zakon kojima predlaže omogućavanje medicinski potpomognute oplodnje svim ženama, uključujući one u istospolnoj zajednici ili životnom partnerstvu, i to u potpunosti na teret HZZO-a.

"U prošlom sazivu Sabora nije ni došlo do rasprave jer je to 'netema' za Plenkovića i njegova predsjednika Sabora Jandrokovića. Za HDZ i DP moderan i humani Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u sferi je znanstvene fantastike. DP svoje ognjištarske, diskriminatorne besmislice naziva progresivnim, pronatalitetnim mehanizmima, a ništa što smo od njih čuli nije progresivno, a niti pronatalitetno", poručila je. 

Možda te zanima... 6 znakova koji ukazuju na probleme plodnosti - nemojte ih ignorirati! Trudnoća

Uzalud nam je graditi igrališta, crkve i škole kad se neće imati tko igrati, moliti i školovati

Govoreći upravo o demografiji, zastupnik Domovinskog pokreta Ive Ćaleta-Car naveo je novčanu stimulaciju za obitelji s troje ili više djece ili mjeru roditelj-odgojitelj kao dobre demografske mjere. 

"Činjenica je da tek treće rođeno dijete u obitelji donosi pozitivni prirodni prirast i svrha je stimulacije olakšati situaciju obiteljima koje bi htjele imati troje djece, a iz ekonomskih ili drugih razloga nisu to u mogućnosti. Tome u prilog ide i činjenica da od ukupnog broja pobačaja koji iznosi između 20.000 i 30.000 godišnje, najviše pobačaja obavljaju žene koje već imaju dvoje djece", istaknuo je i dodao kako bi, ako bi konkretne demografske mjere smanjile tu brojku makar za jedan posto, to već bio ogroman uspjeh. 

"Uzalud nam je graditi igrališta, crkve i škole kad se neće imati tko igrati, moliti i školovati", istaknuo je.

ginekolog liječnik doktor par Možda te zanima... 10 činjenica o IVF-u o kojima nitko ne govori Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.