Trudnoća Liječenje neplodnosti 04. svibnja 2023.

Od šest parova u svijetu, jedan je neplodan...

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neplodnost pogađa jedan od šest parova diljem svijeta, doznaje se iz upravo objavljenog izvješća Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U zemljama s visokim dohotkom neplodnost pogađa 17,8 posto odrasle populacije, a u zemljama nižeg i srednjeg dohodovnog razreda ta brojka iznosi 16,5 posto.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da izvješće pokazuje da neplodnost pogađa sve slojeve društva.

"Omjer ljudi pogođenih neplodnošću ukazuje na potrebu da se u što većoj mjeri omogući pristup liječenju i da taj problem više ne bude po strani kada je riječ o znanstvenom istraživanju i zdravstvenoj politici kako bi se osigurao siguran, učinkovit i dostupan način za ostvarenje roditeljstva onima koji to žele", rekao je šef WHO-a.

Što je zapravo neplodnost?

WHO definira neplodnost kao bolest muškog ili ženskog reproduktivnog sustava zbog neuspjeha da žena zatrudni nakon 12 ili više mjeseci redovitih nezaštićenih spolnih odnosa.

"To može izazvati duševnu bol, stigmu i financijske probleme te utjecati na mentalno i psihosocijalno stanje", priopćio je WHO.

WHO svoje izvješće bazira na 133 od 12.000 istraživanja provedenih diljem svijeta od 1990. do 2021.

Možda te zanima... Broj spermija kod muškaraca diljem svijeta je u znatnom padu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.