Trudnoća Liječenje neplodnosti 02. lipnja 2023.

6 znakova koji ukazuju na probleme plodnosti - nemojte ih ignorirati!

Foto: Freepik ; 6 znakova koji ukazuju na probleme plodnosti
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neplodnost je često tiha, ali ponekad vaše tijelo daje znakove koji stoje iza razloga zašto imate problema sa začećem. Ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma, nazovite svog ginekologa. Oni će utvrditi imate li stanje koje utječe na plodnost i liječit će temeljni problem.

Želiš imati dijete? Bez obzira želiš li ostati trudna sada ili planiraš potomstvo u budućnosti sigurno se pitaš hoće li sve biti u redu od začeća do porođaja.  

Neplodnost je dijagnoza s kojom se danas suočava čak 10-15% parova. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, neplodnost je definirana kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće nakon najmanje godinu dana redovitih nezaštićenih spolnih odnosa. Neki stručnjaci u širu definiciju uključuju i nemogućnost začeća nakon 6 mjeseci u žena starijih od 35 godina. No ako se to ne dogodi u ovom roku, možda imate problem.

Ako primijetite bilo koji od idućih simptoma, nazovite svog ginekologa. Oni će utvrditi imate li stanje koje utječe na plodnost i liječit će temeljni problem.

plodni dani Možda te zanima... Plodni dani - kako izračunati trajanje ovulacije? Trudnoća

1. Izostanak mjesečnice

Ako ste uzimali kontracepciju,  vašem će tijelu možda trebati nekoliko mjeseci da se regulira i ponovno počne ovulirati. Ali ako nakon tri mjeseca ne dobijete mjesečnicu, obratite se stručnjaku. "Izostanak menstruacije sugerira da žena nema ovulaciju i da ima male šanse da zatrudni bez pomoći", kaže Lorna Marshall, reproduktivna endokrinologinja.  Rješenje bi moglo biti jednostavno kao svakodnevno uzimanje tablete za poticanje ovulacije; ako to ne uspije, sljedeći koraci su lijekovi u injekcijama, intrauterina inseminacija (IUI) ili in vitro oplodnja (IVF).

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Kako izračunati plodne dane

2. Neredovite mjesečnice

Ako menstruaciju ne dobivate redovito, možda nikada nećete znati kada ćete ili hoćete li ovulirati. "Ciklusi koji se javljaju sporadično ukazuju na temeljni poremećaj povezan s ovulacijom, što može učiniti začeće vrlo izazovnim", kaže Sheeva Talebian, reproduktivna endokrinologinja za Parents. Iako mogu postojati različiti razlozi za neredovite mjesečnice, neki od njih mogu biti posljedica većih poremećaja, dodaje dr. Talebian: "Razlozi su slični potpunom izostanku menstruacije: sindrom policističnih jajnika (PCOS), poremećaji štitnjače i hipotalamičke amenoreje". Neredoviti ciklusi također mogu biti znak smanjene rezerve jajnika uzrokovane endometriozom ili ranim prestankom rada jajnika.

3. Krvarenje između mjesečnica

Trebali biste krvariti samo kad imate mjesečnicu. "Kvarenje između ciklusa ili nakon snošaja može ukazivati na polip ili fibroid maternice ili leziju vrata maternice", kaže dr. Talebian. Osim problema s trudnoćom, ginekolog bi se trebao pobrinuti da ovi simptomi ne ukazuju na nešto ozbiljnije poput raka, iako je to rijetko slučaj.

4. Vrlo obilne mjesečnice

Ako svakih sat vremena trošite više od jednog uloška ili tampona, ako primijetite jako velike krvne ugruške ili krvarite dulje od sedam dana, vaša je mjesečnica neobično obilna. "Ovo može biti znak mioma maternice", kaže Marcy F. Maguire, reproduktivna endokrinologinja. "Obilne mjesečnice također su povezane s određenim poremećajima krvarenja ili endokrinim abnormalnostima." Fibroidi se mogu smanjiti ili ukloniti ako onemogućuju trudnoću, a poremećaji krvi mogu se liječiti lijekovima.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

5. Bol u zdjelici

Ako imate jake grčeve, bolove tijekom ciklusa ili nelagodu nakon seksa, mogla bi vam se dijagnosticirati endometrioza. "Kod endometrioze, tkivo koje bi trebalo oblagati šupljinu maternice nalazi se izvan maternice u zdjelici", kaže dr. Maguire. "Endometrioza može dovesti do stvaranja ožiljaka na strukturama zdjelice, smanjenja plodnosti i povećanja rizika od izvanmaternične trudnoće." Osim toga, dr. Marshall kaže: "Endometrioza može smanjiti opskrbu jajnih stanica žene, pa možemo preporučiti bržu procjenu i liječenje."

Međutim, ako imate bolove u zdjelici s vrućicom i abnormalnim iscjetkom, to bi mogao biti znak infekcije, koja također može dovesti do ožiljaka ako se ne liječi. "Infekcija zdjelice izlaže ženu značajnom riziku od začepljenja jajovoda", kaže dr. Marshall. "Test kako bi se vidjelo jesu li jajovodi prohodni treba se napraviti ubrzo nakon što par počne pokušavati začeće."

6. Kratki ciklusi i blago krvarenje

Ako su vam ciklusi stalno kraći od 18 dana, moguće je da nemate ovulaciju ili ne proizvodite dovoljno progesterona za održavanje trudnoće, ako do nje dođe. Liječnik može napraviti neke pretrage kako bi provjerio razinu vaših hormona i vidio postoji li problem.

Važno je znati da ako imate problema sa začećem nakon pokušaja nezaštićenog spolnog odnosa tijekom 1 godine ili 6 mjeseci ako imate 35 i više godina, možete se obratiti ginekologu za pomoć. Osim toga, ako imate bilo kakve simptome kao što su neredovite menstruacije, izostanak menstruacije ili krvarenje između menstruacija, također je važno posjetiti ginekologa.

žena kupaonica plodnost zatrudnjivanje Možda te zanima... Utječe li krvarenje unutar ciklusa na plodnost? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.