Trudnoća Liječenje neplodnosti 01. studenoga 2023.

'Kada svi uspijevaju zatrudnjeti, osim tebe...Evo što možeš učiniti'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iskreno pismo ženama koje se bore s neplodnošću: Uvijek budi nježna prema sebi.

Neplodnost, sama po sebi, jedno je od težih emocionalnih i fizičkih iskustava s kojima se žena može suočiti. Pokreće niz neugodnih emocija, pitanja i novih stvarnosti - a osobito je teško ako se osjećaš kao da se samo ti boriš sa začećem. Doista, biti okružen prijateljima s bebama i rastućim trbuščićima stalni je podsjetnik da još uvijek, jedino ti nisi trudna. No koliko god tvoj put plodnosti bio težak, postoje načini da se izboriš s neugodnim osjećajima i tugom.

Možda te zanima... "Neplodnost je bol koja je u tebi svaki dan" Trudnoća

Ovo je šest savjeta koji će ti pomoći u tome:

1. Pokušaj se ne uspoređivati s drugima ​​i budi nježna prema sebi

Iako znamo da uspoređivanje neće ublažiti našu bol, to nas često ne sprječava da gledamo svoje prijatelje i pitamo se što nije u redu s nama.  Prvo, zapamti da ne znaš tuđu priču (osobito ne njihov seksualni život). Iako misliš da je tvoja prijateljica zatrudnjela u tren oka, možda nije tako. Na kraju krajeva, mnogi ljudi svoje borbe s plodnošću ostavljaju u svoja četiri zida. Osim toga, začeće nije natjecanje. Stoga te molim, budi nježna prema sebi i pokušaj shvatiti da tvoje putovanje možda neće izgledati kao druga putovanja, i to je sasvim u redu. 

2. Potraži podršku.

Ako se osjećaš preplavljeno negativnim osjećajima i jednostavno ne možeš biti u blizini trudnica, a da se ne počneš uspoređivati, potraži pomoć terapeuta, savjetnika ili čak dragog prijatelja. Jednostavna činjenica da razgovaraš o svojoj boli s drugima, ne samo da može učiniti da se osjećaš bolje, već ti može pomoći i da stvari staviš u drugačiju perspektivu.

3. Proživi svoje osjećaje.

Poštivanje i prihvaćanje svojih osjećaja i dopuštanje sebi da ih osjetiš u njihovoj punini, ključni je korak u oporavku i prihvaćanju. Stoga, ako se osjećaš  ljuto ili tužno kada ti  prijateljica objavi svoju trudnoću, nemoj potiskivati ​​ili nijekati svoje osjećaje i daj si vremena da ih sve prihvatiš. Možeš pisati dnevnik, pričati o svojim osjećajima i boli s partnerom ili s osobom kojoj vjeruješ.

4. Postavi granice.

U redu je odbiti poziv na baby shower zabavu, posebno ako si upravo doživjela težak gubitak trudnoće ili si dobila još jedan negativan znak na testu trudnoće. Isto vrijedi i za dječje rođendane i druga slavlja. U redu je reći da trenutno ne želiš prisustvovati takvim slavljima. Osim toga, komuniciranje vlastitih granica pomoći će ti da se otvoriš te da dobiješ razumijevanje okoline. 

5. Postani svoj saveznik

Kada se nosiš s bilo kakvom vrstom društvenog pritiska, prvo što trebaš učiniti jest priznati da ti je teško. Toliko žena koje prolaze kroz tretmane neplodnosti održavaju jaku fasadu umjesto da priznaju i prihvate vlastitu borbu. Priznati svoje potrebe i emocije prvi je korak ka samopomoći; i važno je naučiti da se prema sebi ophodiš na ljubazan, nježan način, prepun ljubavi. 

6. Učini nešto samo za sebe

Trenutno zaslužuješ dodatnu ljubav i brigu, pa zašto ne bi pokušala učiniti jednu od onih stvari koju si oduvijek željela učiniti? Isplaniraj putovanje,  skoči padobranom ili otiđi na večeru u omiljeni restoran sa svojim bliskim prijateljicama. Što god je na tvom popisu, izađi i učini to - sada. 

trudnica Možda te zanima... 'Rekli su mi da nikada neću moći imati djecu, a onda se dogodilo čudo...' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.