Trudnoća Trudnica 19. studenoga 2017.

Jesu li jake mučnine razlog za prestanak dojenja u novoj trudnoći?

dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mamu zanima smije li planirati novu trudnoću dok još doji starije dijete

U prvoj trudnoći mi je dijagnosticirana hiperemeza popraćena velikim gubitkom kilograma (9), infuzijama, odbijanjem i vode i hrane. Smirila se oko 18. tjedna. Osim toga, trudnoća je bila uredna. Dijete sada ima godinu dana i još ga dojim. Planirala sam prestati do trenutka dok krenem s planiranjem nove trudnoće, ali ne ide nam baš jednostavno, a pogotovo s noćnim dojenjem i kad je dijete bolesno. U slučaju da se u novoj trudnoći stanje iz prve trudnoće ponovi, koliko je opasno biti istovremeno i trudnica i dojilja? Ili da na to ni ne pomišljam dok starija beba ne prestane dojiti?

 

dojenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

U većini slučajeva dojenje nije zapreka za planiranje nove trudnoće i ono ne ugrožava trudnoću u smislu mogućih stezanja maternice i eventualno spontanog pobačaja. Kod vas, kao što i sami navodite, bilo je većih problema sve do 18. tjedna trudnoće s gubitkom čak i devet kilograma na težini i nemogućnošću unosa hrane i tekućine na usta.

Kakva će biti iduća trudnoća teško je u potpunosti reći. Obzirom da trudnicu više iscrpljuje sama trudnoća, a ne dojenje u ovom slučaju možda je bolje potpuno prekinuti s dojenjem djeteta te onda planirati iduću trudnoću, ali ipak o tome treba odlučiti sama majka. Što je dijete veća psihološka povezanost majke i djeteta dojenjem sve je jača, a odvikavanje od dojenja teže.

dojenje Možda te zanima... Je li nova trudnoća razlog za prestanak dojenja? Trudnoća

Ne postoje znanstveni dokazi da dojenje u trudnoći šteti majci ili djetetu, a ako se odlučite na prestanak, neka bude nježan i postupan. Moguće je i da će starije dijete samo odustati od dojenja, zbog promijenjenog okusa majčina mlijeka. 

Postoje situacije kada je potrebno prestati s dojenjem u trudnoći, a to su krvarenja ili bolovi u maternici, ranija pozitivna anamneza u smislu prijevremenih poroda ili ranih trudnova, te ukoliko je prirast na težini manjkav. (Telefončić)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci