Trudnoća Trudnica 10. svibnja 2016.

Jutarnje mučnine zapravo štite bebu

Trudnica mucnine
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mučnine se oduvijek smatraju znakom zdrave trudnoće, a sada stručnjaci nude objašnjenje zašto se ona uopće javlja

Jutarnje mučnine oduvijek se smatraju znakom zdrave trudnoće, a sada stručnjaci nude objašnjenje toga zašto se ona uopće javlja.

Istraživači sa Sveučilišta Liverpool vjeruju da su jutarnje mučnine kod trudnica zaštitni mehanizam protiv pretjeranog unosa potencijalnih toksina. Njihovo istraživanje je pokazalo da su jutarnje mučnine i povraćanje u trudnoći povezani s visokim unosom šećera, ulja, mesa i alkohola. Nasuprot tome, najmanji izgledi za jutarnju mučninu su nakon što trudnica konzumira žitarice.

Pet trikova protiv mučnina u trudnoći

Rezultati istraživanja koje je objavio Royal Society´s Biological Journal temelje se na analizi 56 prijašnjih istraživanja provedenih u 21 zemlji. Jutarnje mučnine se u prva tri mjeseca trudnoće, razdoblju koje je najvažnije za fetalni razvoj, javljaju kod 80% trudnica.

Dosad se vjerovalo kako je riječ o rezultatu hormonalnih promjena u trudnoći, a već su prijašnja istraživanja pokazala da pojava jutarnjih mučnina smanjuje rizik za spontani pobačaj.

Mogu li jutarnje mučnine naštetiti bebi?

Ono što može pomoći u savladavanju mučnine je sljedeće:

  • suhi keksi
  • bademi, lješnjaci – ali neprženi
  • čaj od đumbira, ali u omjeru 1 g dnevno
  • uzimanje tekućine, voda je najbolja

I zlatno pravilo: ako vam je mučno na samu pomisao o nekoj hrani, ne konzumirajte je!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.