Trudnoća Trudnica 09. lipnja 2023.

Ultrazvuk u trudnoći: Što očekivati na prvom pregledu, kako izgleda, što sve prati?

Ultrazvuk u trudnoći
Foto: Freepik ; Pregled ultrazvukom u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prvi ultrazvučni pregled tvoje bebe u trbuhu jedan je od najuzbudljivijih trenutaka trudnoće. Ipak trudnice imaju puno pitanja i nedoumica oko UZV-a: Kada trebam ići prvi put, boli li, što sve ginekolozi gledaju? Donosimo ti odgovore na sva ta i druga pitanja vezana uz prvi UZV pregled

Gotovo se ne može zamisliti suvremena trudnoća bez primjene ultrazvuka. Ultrazvuk u trudnoći koristi se za potvrdu trudnoće, otkrivanje spola i broja fetusa, praćenje razvoja djeteta te mogućih komplikacija.

Što je ultrazvuk?

Ultrazvuk je bezbolan dijagnostički test koji će većina žena imati tijekom trudnoće. Visokofrekventni zvučni valovi putuju u maternicu i odbijaju se od fetusa kao vibracije. Odjeci se prevode u električne signale koji se projiciraju kao crno-bijele slike na monitoru. Slike prikazuju bebina meka tkiva i organe.

Možda te zanima... Vodič kroz ultrazvuk u trudnoći: Koliko pregleda se preporučuje? Trudnoća

Što trebam očekivati ​​na prvom UZV pregledu u trudnoći?

UZV pregled najčešće radi tvoj ginekolog ili ga možeš napraviti u bolnici. Postoje dvije vrste: transvaginalna sonda i transabdominalni ultrazvuk.

Transvaginalna sonda: Prvi pregled u trudnoći, najčešće se radi transvaginalnom sondom. Fetus je duboko u majčinoj zdjelici u ranoj trudnoći - a budući da zvučni valovi ne prolaze kroz kost, transvaginalni ultrazvuk omogućuje da pregleda tvoju maternicu kroz cerviks. Ova metoda se može koristiti i kasnije u trudnoći za pronalaženje placente ako se nalazi preko grlića maternice ili za mjerenje duljine grlića maternice. Transvaginalni ultrazvuk vrši se sondom u obliku štapića prekrivenog kondomom. Liječnik će primijeniti malo lubrikanta i lagano umetnuti ultrazvuk u vaginu. Postupak ne boli, ali je nelagodan.

Transabdominalni ultrazvuk: Nakon prvih nekoliko tjedana, većina ginekologa će napraviti ultrazvuk na trbuhu. Liječnik će ti razmazati prozirni gel po koži koji omogućava da UZV lakše klizi po trbuhu i poboljšava prijenos zvučnih valova u tijelo. Zatim ginekolog pomiče sondu duž trbuha, primjenjujući blagi pritisak. Transduktor prenosi zvučne valove koji stvaraju sliku djeteta iznutra. Duboko udahni i pokušaj se opustiti!

Kada se radi prvi UZV pregled?

Pitaš se kada je prvi ultrazvuk? Odgovor se razlikuje za sve.

"Embrionalni odjek je odjek ploda koji se UZV-om dobro vidi oko 5 tjedana od prvog dana zadnje menstruacije u 28-dnevnom ciklusu. Embrij, pa tako i njegov odjek vidi se u tzv. gestacijskoj vreći, koja je u urednoj trudnoći smještena u zadebljanom endometriju tijela maternice. Dužina embrionalnog odjeka kod amenoreje od pet tjedana je oko 5 mm te se u urednoj trudnoći već kod tek vidljivog ploda mogu vidjeti i kucaji srca", kaže dr. med. Marta Lajtman Križaić, spec ginekologije i opstetricije.

UZV pregled | Author: Freepik Foto: Freepik ; UZV pregled u trudnoći

Ultrazvuk u ranoj trudnoći (6-8 tjedana)

Neki ginekolozi obavljaju prvi ultrazvučni pregled oko 6 do 8 tjedana trudnoće. Drugi preporučuju ovaj pregled samo ako žena ima simptome trudnoće visokog rizika - na primjer, krvarenje, bol u trbuhu ili povijest pobačaja, urođene mane ili komplikacije trudnoće. Za to vrijeme beba je vrlo mala i maternica i jajovodi su bliži porođajnom kanalu nego trbuhu, tako da će ginekolog pregled moći provesti transvaginalno kako bi dobio jasniju sliku.

Prvo sluša otkucaje srca tvoje bebe. Na osnovu toga, ginekolog će moći odrediti precizniji termin poroda i pratiti prekretnice tijekom trudnoće. Također će moći otkriti je li trudnoća višeplodna ili izvanmateričnu trudnoću. To je slučaj kada fetus raste u jajovodu umjesto u maternici.

Možda te zanima... Prvi pregled u trudnoći: 8 pitanja za tvojeg ginekologa Trudnoća

Ultrazvuk upoznavanja (10 - 13 tjedan)

Ako nisi bila na UZV sa 6-8 tjedana, vjerojatno ćeš imati oko 10-13 tjedna trudnoće. Ovaj transabdominalni pregled također će ti predvidjeti datum rođenja, provjeriti otkucaje fetusa i otkriti broj beba u maternici.

Nadalje, ginekolog će pogledati i osnovu anatomiju fetusa. Na prvom pregledu mjeri se udaljenost od tjemena do trtice, što je osnovna mjera za procjenu starosti ploda. Zašto je to važno? "Ovo je mjerenje izuzetno precizno u prvom tromjesečju", kaže Michele Hakakha ginekologica i opstetričarka iz Beverly Hillsa i autorica knjige Expecting 411. "Pomaže nam utvrditi odgovara li veličina ploda posljednjem danu menstruacije". Točnost UZV mjerenja u ocjeni starosti trudnoće upravo je i najtočnija tijekom prvog tromjesečja. Zašto? Zato jer su pogreške pri mjerenju kao i prirodna raznolikost u veličini plodova najmanje.  

Postoji li zapravo razlika između 5D i 3D ultrazvuka?

"Ako se ovaj broj uzme u obzir na početku, to bi moglo ukazivati ​​na potencijalne probleme. Manja duljina može signalizirati da se plod ne razvija normalno i može imati kromosomske probleme ili se datumi zadnje menstruacije i ovulacije se ne podudaraju".

Trudnice mogu napraviti i kombinirani probir. U ovom dvodijelnom probiru krvni test mjeri razinu određenih hormona i proteina u tvojem tijelu, a ultrazvučni pregled nuhalnog nabora podrazumijeva mjerenje tekućine u stražnjem dijelu bebina vrata (povećana debljina ukazuje na to da postoji opasnost od urođenih oštećenja, poput Down sindroma i trisomija 18).

par, doktor Možda te zanima... Kombinirani probir: napraviti ga ili ne? Trudnoća

UZV u trudnoći | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock UZV u trudnoći

Anatomski pregled (18 - 20 tjedna)

Ako u prvom tromjesečju nisi radila kombinirani probir, UZV pregleda ćeš imati između 18 i 19 tjedna trudnoće. "Promatramo oko 35 elemenata, uključujući mozak, srce, bubrege, udove, lice, spol i još mnogo toga", kaže dr. Jane Chueh, ravnateljica prenatalne dijagnoze i terapije u dječjoj bolnici Lucile Stanford u Kaliforniji. Bebi će se mjeriti i promjer i opseg glave, opseg trbuha i duljina bedrene kosti. Ginekolog traži fizičke karakteristike koje bi mogle ukazivati ​​na bilo kakve nepravilnosti. Ultrazvuk ne može otkriti sve urođene mane i ne garantira zdravu bebu. Međutim, ultrazvuk je divan dijagnostički alat koji ti može osigurati da trudnoća i dijete budu na pravom putu.

Kako se pripremiti za ultrazvuk?

Nakon što dogovoriš termin pregleda, dobit ćeš upute što trebaš napraviti. Općenito, ako si trudna manje od 14 tjedana, zamolit će te da dođeš s gotovo punim mjehurom.  Zvučni valovi putuju bolje kroz tekućinu, pa puni mjehur poboljšava kvalitetu ultrazvuka tijekom rane trudnoće. Kako trudnoća napreduje, puni mjehur nije toliko bitan, jer su maternica i plod veći. Ali čak i tada neki liječnici traže od svojih pacijenata da dođu s punim mjehurima jer je prijenos zvučnih valova bolji s tekućinom u mjehuru.

Možda te zanima... Devet mjeseci ili 40 tjedana trudnoće: Kako se računa termin poroda? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.