Trudnoća Beba u trbuhu 23. listopada 2013.

Vaša iskustva s 3D i 4D ultrazvuka u trudnoći

ultrazvuk, pregled
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitateljice na forumu pišu kako im je bilo na 3D i 4D ultrazvučnim pregledima, a ginekologinja Petra Podobnik Brlečić objašnjava zašto su ovi pregledi korisni liječnicima te što omogućavaju budućim roditeljima tijekom trudnoće

Ultrazvučni pregledi važni su pregledi tijekom trudnoće, a osim što su korisni liječniku koji prati razvoj djeteta i tijek trudnoće, zanimljivi su i budućim roditeljima. Osim klasičnog 2D ultrazvuka, današnja tehnologija, odnosno 3D i 4D ultrazvuk, omogućuju liječnicima i budućim roditeljima detaljniji prikaz onoga što se zbiva u trudničkom trbuhu. 

Jedna od trudnica na forumu Klokanice, gabriela, tako je otvorila raspravu o iskustvima s 4D ultrazvukom i postavila pitanje: "Trudnoću vodim kod privatnika koji ima 4D ultrazvuk, međutim ja sam u 25. tjednu i još uvijek me pregledava standardno, crno-bijelim. U petak imam zakazan pregled i namjeravam pitati kada će me svečano pogledati na 4D. Ima li netko iskustva?"

Mamilyn_Monroe joj je odgovorila: "Meni je 3D napravio sa 9,5 tjedana (ginekolog, ne Mickey Rourke) i otada radi i obični 2D i 3D, a 4D ćemo imati s 23 tjedna. Sve moje poznanice su ga radile između 22. i 25. tjedna, ne znam zašto tvoj čeka, pitaj ga".

Stručnjaci preporučuju najmanje tri do četiri ultrazvučna pregleda u trudnoći, ali budući da stručnjaci tvrde da su ti pregledi potpuno bezopasni za majku i dijete, trudnice često odlaze više puta.

Lucia kaže: "Mi idemo svaki pregled na 4D ultrazvuk, i jedino što mogu reći da je to nešto zaista prekrasno. Prvi put smo bili s 11+5 tjedana i nevjerojatno je kako se vidi to malo stvorenje. Preporučila bih svakome kome nije problem izdvojiti nešto novaca".

Bolje emocionalno povezivanje s bebom i prije rođenja

Pitali smo Petru Podobnik Brlečić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije koja je razlika između 2D i 3D, odnosno 4D ultrazvuka te što taj pregled omogućava liječnicima i budućim roditeljima.

"3D/4D ultrazvučni prikaz najviše se koristi u trudnoći te osim jasnog prikaza izgleda ploda pruža najdetaljniji uvid u morfologiju i anatomiju fetusa. 3D prikaz se razlikuje od 2D jer nam omogućuje prikaz svih struktura u trećoj ravnini koja nam je u običnom prikazu nevidljiva. 4D prikaz se razlikuje od 3D prikaza utoliko jer omogućuje prikaz slike u stvarnom vremenu te samim time dobivamo dinamičnu sliku i kretnje bebe", kaže.

Petra Podobnik Brlečić | Author: Rodilište i Poliklinika Podobnik Foto: Rodilište i Poliklinika Podobnik Dr. med Petra Podobnik Brlečić, specijalist ginekologije i opstetricije

Ginekologinja objašnjava da ovim pregledom roditelji dobivaju mogućnost jasno vidjeti bebu tijekom trudnoće, njezine kretnje, osmijeh, crte lica i na taj način se i prije rođenja mogu emocionalno bolje povezati s djetetom, što potvrđuju i naše čitateljice na forumu.

"Mi smo već gledali bebu na 3D, za 4D ćemo još malo pričekati. U prvoj trudnoći napravljen mi je s 28 tjedana. To ti je predivno, vidjet ćeš. Mi imamo snimku djeteta kako zijeva i siše palac…ajme opet ću se rasplakati…", napisala je anamarija.

Čitateljica pod korisničkim imenom Ljubav opisala je svoje iskustvo s 4D ultrazvukom: "U 22. tjednu sam bila na 3D - prekrasan osjećaj i vidiš puno toga, ali mi je doktorica rekla da se najljepše vidi između 34. i 36. tjedna jer je tada dijete punašnije i ima potkožne masnoće. Ja sam vidjela sve, ali je stvarno bila mala mršavica. Ličeko smo vidjeli bez problema i odmah sam mogla skužiti kako usne ima na tatu. I na 2D ultrazvuku rade sve mjere samo nitko ništa ne govori već sam moraš ispitivati kao i za sve ostalo. Ovako kada platiš dobiješ uslugu".

"Mi idemo na preglede gdje svaki put gledamo na 4D i prekrasno je! Sad sam trudna 33 tjedna, a bili smo prije dva tjedna. Vidi se da nam sin ima moju bradu, tatine oči, mrke obrve i facu posebno čelo, njegove ruke…ma skoro sve vidiš!", napisala je MarijaR.

Mamilyn_Monroe kaže da je to jedini ultrazvuk na kojem i tate vide što su "napravili": "Vidi se to malo lišce, grimase, pokreti i baš je lijep osjećaj vidjeti ga ozarenog i ponosnog". Također, spomenula je da se na 4D mjere brojni parametri koji se ne vide na 2D što potvrđuje i ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

Detaljna procjena anatomije ploda

"Vrijednost 3D/4D prikaza bitno nadilazi lijepe slike vanjskog izgleda bebe, njegove glave i lica. On liječnicima omogućuje detaljni prikaz koštanog sustava, mozga, srca, unutarnjih organa i krvožilnog sustava, čime je neprocjenjiv alat u ranom otkrivanju fetalnih malformacija. Sve slike spremaju se u memoriju uređaja te se naknadno mogu kompjutorski obrađivati i poslužiti za detaljniju analizu i mjerenja, s ciljem što točnije dijagnostike", dodaje ginekologinja i objašnjava:

"Ovaj uređaj omogućuje vrlo rano, već u prvom tromjesečju trudnoće, detaljnu procjenu anatomije ploda, a naknadno, tijekom cijele trudnoće, pruža izvanredan uvid u finu morfologiju i ponašanje ploda".

U kojem tjednu se preporučuje ići na 3D i 4D ultrazvuk te kada se najbolje vidi beba u trbuhu zanima mnoge buduće roditelje i naše čitateljice na forumu.

"Ukoliko se roditelji odluče na jedan takav pregled u trudnoći, svakako je najbolje oko 20. tjedna trudnoće kad se svim trudnicama preporučuje tzv. 'anomaly scan' odnosno detaljan pregled morfologije ploda", kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

Većina privatnih klinika danas posjeduje 3D/4D ultrazvučne aparate, a ultrazvučnom pregledu može prisustvovati i otac, budući roditelji dobivaju fotografije i DVD snimke svog djeteta što im ostaje kao trajna uspomena.

Ginekologinja dodaje da u nekim većim bolnicama postoje danas takvi uređaji, ali se obično ne koriste u svakodnevnoj ambulanti na način kao u privatnim klinikama već isključivo za specifične dijagnostičke preglede.

"U današnjem svijetu s brzim razvojem tehnologije, ultrazvučni aparati s kvalitetnim 3D/4D prikazom postaju standard i daju garanciju da je rezolucija takve slike puno bolja i samim time omogućuje i bolju svakodnevnu dijagnostiku tijekom trudnoće. Naravno da to uključuje pregled liječnika koji je posebno educiran u korištenju 3D/4D ultrazvučne tehnologije kako bi ju mogli iskoristiti u svrhu precizne dijagnostike", kaže ginekologinja te dodaje da u određenim slučajevima, zbog manje količine plodove vode, položaja ploda ili debljine trbušne stijenke, 4D pregled može biti otežan te postoji mogućnost ponavljanja pregleda.

Jeste li bili na 3D i 4D ultrazvučnom pregledu i kako vam je bilo? Podijelite svoja iskustva s roditeljima na našem forumu i uključite se u raspravu "4D ultrazvuk iskustva i kada je napravljen"!

Pratite nas i na Facebooku!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.