Trudnoća Trudnica 05. ožujka 2020.

Sve što trebaš znati o razinama hCG-a u višeplodnim trudnoćama

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U ranoj trudnoći, posteljica proizvodi humani korionski gonadotropin (hCG) kako bi podržao rast fetusa. No, jesu li razine hCG veće ako imaš višeplodnu trudnoću? Odgovor nije jasan, ali saznaj što sve trebaš znati o razinama hCG-a s blizancima.

Razine hCG-a tijekom trudnoće

"Razine hCG-a obično se udvostruče svakih 29-53 sata tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće", rekao je dr. Brennan Lang, ginekolog i opstetričar iz Teksaške bolnice. Razine na kraju dosegnu vrhunac oko 8-10 tjedana nakon implantacije, kada nivo hCG dosegne maksimum na oko 90.000-100.000 mIU / mL. Tada hCG započinje sa stagnacijom. No, prilikom analize rezultata hCG testa, liječnici obraćaju pozornost na trendove umjesto brojeve. To je zato što postoji širok raspon normalnih razina hCG-a, i dok hCG raste kako se očekuje, trudnoća je vjerojatno zdrava.

Možda te zanima... Praćenje razine betaHCG-a: Je li potrebno mjerenje u trudnoći? Trudnoća

Smanjenje ili visoki nivo hCG u ranoj trudnoći može signalizirati pobačaj, 'Blighted Ovum' (odumrlo jajašce) ili izvanmateričnu trudnoću. S druge strane, neuobičajeno visoke razine hCG-a mogle bi signalizirati tumor placente, molarnu ili višeplodnu trudnoću. Imaj na umu da bi neočekivani nivo hCG-a može jednostavno naznačiti pogrešno izračunani datum začeća - što znači da je trudnoća 'starija ili mlađa' nego što se mislilo.

Jesu li razine hCG-a više kod blizanaca?

"Ponekad s višeplodnom trudnoćom dolazi do većeg početnog porasta hCG-a", kaže Maureen Baldwin, M.D., MPH, docentica za porodništvo i ginekologiju na Sveučilištu za zdravstvo i znanost u Oregonu. Konkretno, blizanačke i višeplodne trudnoće mogu imati 30-50% višu razinu hCG od jednoplodnih trudnoća. Unatoč tome, otkrivanje visokih razina hCG-a ne može pouzdano predvidjeti blizanačku trudnoću. To je zato što razina hCG-a jako varira između svake žene, a postoji i širok raspon normalnih razina.

Možda te zanima... Trudna si? Tri rana znaka da možda čekaš blizance Trudnoća

"Iako je razina hCG-a viša od očekivane ili se brže 'dupla', ne možemo pouzdano predvidjeti hoće li biti blizanci, sve dok ne napravimo pregled ultrazvukom", kaže dr. Lang. A prvi UZV pregled obično bude oko šestog tjedna trudnoće. Dr. Lang također dodaje da "ponekad neprepoznati 'nestali blizanac' može utjecati na porast ili pad razine hCG-a u ranoj trudnoći i zbuniti sliku inače normalne trudnoće."

Sve dok razina hCG-a i dalje raste, broj veći od normalnog ne bi trebao utjecati na zdravlje tvoje trudnoće. Liječnik će nadzirati razine kako bi isključio zdravstvene probleme poput molarne trudnoće i tumora posteljice. I tko zna - na kraju će ti ultrazvuk u šestom tjedana pokazati da nosiš blizance!

Zanimljivosti o blizanačkoj trudnoći koje nisi znala

Grafikon nivoa hCG

Ova tablica nivoa hCG pokazuje tipične brojeve u ranoj trudnoći. Žene trebaju imati na umu da postoji širok raspon normalnih razina hCG-a.

  • 3 tjedna od zadnje menstruacije (ZM) = razina hCG-a od 5 do 50 mIU / mL
  • 4 tjedna od ZM = 5 - 426 mIU / mL
  • 5 tjedana od ZM = 18 - 7.340 mIU / mL
  • 6 tjedana od ZM = 1,080 - 56,500 mIU / mL
  • 7-8 tjedana od ZM = 7, 650 - 229,000 mIU / mL
  • 9-12 tjedana od ZM = 25.700 - 288.000 mIU / mL
  • 13-16 tjedana od ZM = 13,300 - 254,000 mIU / mL
  • 17-24 tjedna od ZM = 4.060 - 165.400 mIU / mL
  • 25-40 tjedana od ZM = 3.640 - 117.000 mIU / mL

Napominjemo da razina hCG veća od 25 mIU / mL može potvrditi trudnoću. Žene koje nisu trudne obično imaju razinu hCG-a manju od 5 mIU / ml.

Možda te zanima... Kakve su ti šanse roditi blizance, trojke ili četvorke? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.