Trudnoća Planiranje trudnoće 04. prosinca 2019.

Praćenje razine betaHCG-a: Je li potrebno mjerenje u trudnoći?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Praćenje razine hCG-a u ranoj trudnoći može osigurati da se fetus pravilno razvija. Iako je tako, nepotrebno je nadzirati hCG tijekom cijelog devetomjesečnog razdoblja trudnoće, budući da nivo hCG raste nakon 8-10 tjedana nakon implantacije. Evo što sve trebaš znati o razinama hCG-a

Tijekom trudnoće, hCG (humani korionski gonadotropin) se oslobađa iz stanica u posteljici. Hormon kruži tijelom i može ga se otkriti u krvi i urinu, kaže Maureen Baldwin, M.D., MPH, docentica za porodništvo i ginekologiju na Sveučilištu za zdravstvo i znanost u Oregonu.

Razine hCG-a u ranoj trudnoći

U normalnoj trudnoći, placenta počinje otpuštati hCG otprilike 6-12 dana nakon ovulacije. Razine se obično udvostručuju na svakih 29-53 sata, kaže dr. Brennan Lang, ginekologinja i opstetričarka iz Teksaške bolnice. Ovaj se trend nastavlja sve do 8-10 tjedana nakon implantacije, kada nivo hCG dosegne maksimum na oko 90.000-100.000 mIU / mL. Tada hCG započinje sa stagnacijom - vjerojatno zato što posteljica preuzima proizvodnju estrogena i progesterona, smatraju stručnjaci.

Ali, ovdje je škakljivi dio: zdrave razine hCG-a ne moraju se udvostručiti svaka dva dana. "Razina otkrivenog hCG u krvnim testovima brzo se povećava u ranoj trudnoći brzinom od oko 35% do 200% ili više svaka dva dana, što je u širokom rasponu od normalne", kaže dr. Balwin. Zato liječnici ne obraćaju puno pažnje na određene brojeve hCG-a, umjesto toga usredotočeni su na trendove hCG-a.

Možda te zanima... Test koji najranije otkriva trudnoću Trudnoća

Normalna trudnoća pokazat će stalni porast hCG-a u prvih nekoliko tjedana trudnoće. Umjereno nizak ili visok broj može jednostavno naznačiti pogrešno izračunani datum začeća - što znači da je trudnoća 'starija ili mlađa' nego što se mislilo. Ali neobični trendovi upale crveni alarm. Doktor Lang kaže da razina hCG-a koji pada, kreira se ili raste nenormalno sporo može ukazivati ​​na pobačaj, obolijevanje jajovoda ili izvanmateričnu trudnoću. S druge strane, ekstremno visoke razine hCG mogu signalizirati tumor placente, molarnu ili višeplodnu trudnoću.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Praćenje razine hCG-a po tjednima

Dok kućni testovi trudnoće upozoravaju na prisutnost hCG-a, oni ne pokazuju točne razine hormona. Za te informacije trebat će ti pretraga krvi od tvojeg liječnika. "Testovi mokraće vrlo su osjetljivi i postat će pozitivni pri niskim razinama, obično 25, 50 ili 100 mIU / ml, što sve može otkriti trudnoću u tjednu nakon izostanka menstruacije", kaže dr. Baldwin. "Krvni testovi mogu dati točnu koncentraciju hormona i prilično su precizni", dodaje.

Na prvom prenatalnom pregledu, liječnik će testirati nivo hCG-a kako bi potvrdio trudnoću. No, vjerojatno neće ni pomno nadzirati razinu hCG-a na budućim pregledima. To je zbog toga što se razine hCG-a jako razlikuju i jedan broj neće pokazati razvija li se plod dobro.

test za trudnoću Možda te zanima... Test za trudnoću je pozitivan, a nemam simptome Trudnoća

No postoji jedna iznimka od ovog općeg pravila. Liječnik može pratiti hCG ako je zabrinut zbog trudnoća - na primjer, ako krvariš, imaš grčeve ili pokazuješ druge znakove pobačaja. Prema dr. Baldwinu, naknadni testovi obično se uzimaju nakon 48 sati, što omogućava liječnicima da analiziraju trendove razine hCG-a. Brzo rastuće, padajuće ili jednake razine mogu zahtijevati dalja ispitivanja.

Nakon što se trudnoća može vidjeti na ultrazvuku, liječnici će vjerojatno potpuno prestati mjeriti hCG. U ovom trenutku, "najbolja mjera normalno rastuće trudnoće je praćenje veličine maternice", kaže dr. Baldwin. Dodaje dr. Lang: "Ako ultrazvuk zdjelice pokazuje trudnoću unutar maternice s otkucajem srca, nema razloga za daljnjim praćenjem razina hCG-a."

žena Možda te zanima... Mogući, vjerojatni i sigurni znakovi trudnoće Trudnoća

Grafikon nivoa hCG

Ova tablica nivoa hCG pokazuje tipične brojeve u ranoj trudnoći. Žene trebaju imati na umu da postoji širok raspon normalnih razina hCG-a.

  • 3 tjedna od zadnje menstruacije (ZM) = razina hCG-a od 5 do 50 mIU / mL
  • 4 tjedna od ZM = 5 - 426 mIU / mL
  • 5 tjedana od ZM = 18 - 7.340 mIU / mL
  • 6 tjedana od ZM = 1,080 - 56,500 mIU / mL
  • 7-8 tjedana od ZM = 7, 650 - 229,000 mIU / mL
  • 9-12 tjedana od ZM = 25.700 - 288.000 mIU / mL
  • 13-16 tjedana od ZM = 13,300 - 254,000 mIU / mL
  • 17-24 tjedna od ZM = 4.060 - 165.400 mIU / mL
  • 25-40 tjedana od ZM = 3.640 - 117.000 mIU / mL

Napominjemo da razina hCG veća od 25 mIU / mL može potvrditi trudnoću. Žene koje nisu trudne obično imaju razinu hCG-a manju od 5 mIU / ml.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.