Trudnoća Beba u trbuhu 02. listopada 2018.

Veličina ploda ne odgovara tjednu trudnoće. Što se događa s mojom bebom?

trudnica, ultrazvuk
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnicu brine raste li i razvija li se njena beba uredno jer se veličina ploda nije poklapala s tjednom trudnoće

U prvoj trudnoći nosila sam sina, od početka je razlika između trudnoće po z.m. i uzv bila 14 dana, tako su se kretale i mjere ploda. Druga trudnoća završila je missed ab-om u 15. tjednu iz sasvim uredne trudnoće. Sada sam trudna treći put, danas 27. tjedan. Kada sam prvi put došla na pregled bila sam trudna 7+4 tt, međutim CRL je bio 5 i liječnica je navela kako je trudnoća manja, napisala je da je trudnoća za 6+3. Na pregledu sa 13+4 tt, CRL je iznosio 51, pa je liječnica navela da odgovara veličini za 11+5 tj. Moj idući pregled donio je novi šok, trudnoća je bila 19+1, međutim mjere moga ploda su: BPD 39, FL 29, AC 117. Liječnica navodi da sve odgovara za 17+5tj. Idući pregled sa 21+6, BPD 49 (za 20+3), FL 33(za 20+6) i AC 142 (za 20+4). 

S obzirom da cijelo vrijeme postoji ta neka razlika, od 7 do 10 dana, mislila sam kako je to sve više-manje u redu. Međutim prije 14 dana na pregledu dobivam od doktorice mišljenje kako FL i AC i dalje kasne kako su i kasnili, ali kako BPD ispada dosta manji nego što treba biti. I sad jučer na uzv novi šok: trudnoća 26+6, BPD 64.4 - ZA 26+4, FL 48.3 - ZA 26+1, AC 191 - ZA 24!

Sad ispada da je BPD i bolji nego što je bio cijelu trudnoću jer zaostaje samo 2 dana, Fl također isto tako jer zaostaje samo 5 dana, ali najednom AC više nije dobar jer kod njega razlika ostaje i veća nego što je bila. Doktorica je mjerila 5 puta, i svih 5 puta dobila istu mjeru.

I sad meni više ništa nije jasno? Kud su nestala odstupanja koja su do sada bila redovna, i kako sad najednom sve odgovara, ali više ne odgovara AC? Zar je moja bebica u dva tjedna nadoknadila i više nego je trebala? Zaista sam jako zbunjena i zabrinuta. Trudnoća je uredna, zatvorena sam, posteljica je bila 2 centimetra od grlića, ali u zadnja 2 tjedna podignula se. Na UZV je sve u redu. Pa što se to onda sad događa s mojom bebicom?

Vjerojatni termin poroda (VTP) djeteta treba odrediti do 12. tjedna trudnoće, što znači da ako je po UZV-u VTP 7 do 10 dana kasnije nego prema zadnjoj menstruaciji, najvjerojatnije je zbog produženih ciklusa došlo do oplodnje kasnije, a ne oko 14. dana. 

trudnica trbuh kalendar Možda te zanima... Kako se računaju tjedni trudnoće i termin poroda? Trudnoća

U daljnjim tjednima trudnoće, osobito iza 20. tjedna više se ne određuje VTP prema ultrazvučnim parametrima jer dijete može brže ili sporije napredovati u svome rastu, na što mogu utjecati npr. genetika, vanjski čimbenici i drugo.

Nakon 20. tjedna trudnoće preporučuje se učiniti i test opterećenja šećerom tzv. OGTT, da se vidi nema li slučajno poremećaja u metabolizmu šećera što također može utjecati na rast djeteta. 

Osobno mislim da vaše dijete uredno napreduje u rastu te da je potrebno i dalje redovito pratiti rast i razvoj djeteta UZV-om da se na vrijeme prepozna eventualni zastoj u rastu djeteta ako će mjere AC-a i dalje zaostajati prema ostalim mjerama.

trudnica Možda te zanima... Termin poroda prema veličini ploda ne poklapa se sa zadnjom menstruacijom Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.