Trudnoća Beba u trbuhu 31. svibnja 2013.

Pregled svih bebinih organa u 2. tromjesečju

ultrazvuk, par
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom drugog tromjesečja ultrazvučnim pregledom ocjenjuju se svi organi i organski sustavi, provjerava se smještaj posteljice i otkriva spol djeteta

Drugi ultrazvučni pregled tijekom trudnoće obično se odigrava između 18. i 28. tjedna. U velikom broju centara on je okosnica ocjene strukturne anatomije fetusa, odnosno glavna metoda probira za fetalne strukturalne anomalije.

Njime se jasno razabiru i ocjenjuju svi organi i organski sustavi, kosti glave, lice, moždane strukture, vrat, prsni koš sa srcem i plućima, trbušna šupljina u kojoj se jasno prikazuju želudac, jetra i žučnjak te oba bubrega i mokraćni mjehur, spol djeteta, sve duge kosti te položaj stopala i šaka.

Važna je ocjena smještaja posteljice (s ciljem isključenja njezina niskog sjela i nje kao predležeće strukture – placenta previa) kao i njezin izgled.

Mjerenjem veličine ploda na temelju veličine dijametra glavice (BPD), opsega trbuha (AC), duljine bedrene kosti (Fl) ocjenjuje se prirast u veličini ploda i time isključuju moguća odstupanja u veličini fetusa (mogući zastoj rasta).

3D i 4D ultrazvuk

Uvođenje 3/4D ultrazvučne tehnologije, koja se temelji na višepresječnom prikazu, donijelo je brojne nove mogućnosti prikaza, koje nije moguće dobiti dvodimenzionalnom tehnikom. Upravo mogućnost analize ovih presjeka čini ovu tehnologiju nadmoćnom nad klasičnom ultrazvučnom tehnologijom.

Višepresječni/volumski prikaz najslikovitiji je kod prikaza lica fetusa, a osim doprinosa u lakšem otkivanju pojedinih malformacija lica (rascjep usne), neopisivo je zadovoljstvo budućih roditelja kad mogu vidjeti lice svoga djeteta.

3D ultrazvučna tehnologija doprinijela je u obradi već otkrivenih anomalija. Najveći doprinos je postignut prilikom postavljenih sumnji na defekt neuralne cijevi (rascjep kralježnice) jer ova tehnologija pruža dodatne informacije o mogućoj korektabilnosti anomalije.

Četverodimenzionalni ultrazvuk obilježava prostorni prikaz u stvarnoj jedinici vremena. Tako prikazane slike doimaju se poput filma djeteta na ultrazvučnom monitoru.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.