Trudnoća Trudnica 02. lipnja 2021.

Devet mjeseci ili 40 tjedana trudnoće: Kako se računa termin poroda?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za trudnoću se obično govori da traje devet mjeseci ili 40 tjedana, ali koliko je to u danima, koliko dana traje tromjesečje i zašto trudnoća zapravo traje dulje od devet mjeseci

Mnogi ne znaju da žena zapravo još nije trudna sve dok ne prođe četiri tjedana trudnoće. Može se reći da si u prvom mjesecu trudnoće dok traju ta prva četiri tjedna, a devet mjeseci si trudna tijekom četiri zadnja tjedna trudnoće.

Budući da je gotovo nemoguće utvrditi točan trenutak začeća, 40 tjedana trudnoće zapravo se broji od prvog dana tvoje zadnje menstruacije. Na taj se način određuje i termin porođaja, s tim da se računa na moguće odstupanje od dva tjedna prije ili poslije termina, koje se još uvijek smatra normalnim.

Možda te zanima... Od zrna maka do lubenice: Veličina bebe po tjednima trudnoće Trudnoća

Zar mjesec dana ne traje četiri tjedna?

Zapravo, u tipičnoj godini, veljača je jedini mjesec u godini koji traje četiri tjedana (28 dana). Svi ostali imaju 30 ili 31 dan, a u prosjeku mjesec traje 4.3 tjedana, što znači da se ne poklapa broj tjedana i mjeseci. I zato su neki mjeseci dugi četiri tjedana, a neki pet tjedana.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Traje li trudnoća devet ili deset mjeseci?

Četrdeset tjedana zapravo je malo dulje od devet mjeseci. Primjerice, ako je tvoja posljednja menstruacija počela 1. siječnja, tvoj termin bio bi 8. listopad. Tako da je to otprilike devet mjeseci i tjedan dana, ili čak i dulje ako preneseš trudnoću preko termina.

infografika Možda te zanima... Znate li kod koga trudnoća traje najduže? Trudnoća

Koliko traje svako tromjesečje?

Ne postoji službena definicija, ali svako tromjesečje računa se da traje oko tri mjeseca. Na missMAMI u 13. tjednu trudnoće ulaziš u drugo tromjesečje, a u 28. tjednu u treće tromjesečje.

Prvo tromjesečje:

prvi mjesec: 1-4 tjedana

drugi mjesec: 5-8 tjedana

treći mjesec: 9-13 tjedana

Drugo tromjesečje:

četvrti mjesec: 14-17

peti mjesec: 18-22

šesti mjesec: 23-27

Treće tromjesečje:

sedmi mjesec: 28-31 tjedana

osmi mjesec: 32-35 tjedana

deveti mjesec: 36-40 tjedana

Zašto se trudnoća računa od moje posljednje menstruacije?

Zato jer je to najjednostavniji datum odakle krenuti. Mnoge žene ne znaju kad ovuliraju, tako da liječnici i primalje počinju brojiti trudnoću od prvog dana tvog zadnjeg menstrualnog ciklusa (prvog dana krvarenja), što je obično oko dva tjedna prije ovulacije.

Inače, čak i ako znaš datum zadnjeg seksa koji je rezultirao trudnoćom, ne mora značiti da si začela baš taj dan. Spermiji mogu živjeti u maternici do pet dana i čekati da se oslobodi jajna stanica kako bi je mogli oploditi.

Kako se izračuna moj termin poroda?

Liječnik broji 280 dana (40 tjedana) od prvog dana menstrualnog ciklusa kako bi odredio termin poroda. No to je samo procjena. Samo pet posto djece rođeno je na datum termina. Možeš roditi bilo kada unutar dva tjedna prije i poslije datuma termina. Beba rođena između 39 i 41 tjedan trudnoće smatra se rođenom u terminu.  

Možda te zanima... Ovo je najpopularniji datum rođenja u Hrvatskoj! Trudnoća

Osim ginekologa, na Internetu je dostupno puno aplikacija i online kalkulatora pomoću kojih možeš izračunati termin poroda.

Važno je imati na umu da nijedna žena ne ovulira točno dva tjedna nakon početka ciklusa, tako da se kasnije termin poroda može promijeniti prema rezultatima ranih ultrazvučnih pregleda, jer se pomoću njih prati koliko je beba razvijena.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.