Trudnoća Trudnica 18. lipnja 2020.

Postoji li zapravo razlika između 5D i 3D ultrazvuka?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaka trudnica je upoznata s tradicionalnim 2D ultrazvukom. Vjerojatno znaš i o 3D ultrazvuku s visokokvalitetnim realnim slikama i 4D koji nalikuju pokretnim slikama. A jesi li čula za 5D ultrazvučnu tehnologiju?

Pojedine klinike i ordinacije 5D ultrazvuk, poznat i kao HD UZV predstavljaju kao "zlatni standard" fetalnih slika. Tvrde da se 5D ultrazvuk oslanja na softver za proizvodnju još boljih slika tvoje bebe. Zvuči odlično, zar ne? I u Hrvatskoj veće neke poliklinike i ordinacije nude preglede na 5D ultrazvuku. 

"Dok 5D ultrazvuci zvuče kao najnovija i najveća tehnologija, oni su u osnovi ista stvar kao 3D i 4D ultrazvuci", kaže dr. Welsey Lee, ginekolog i opstetričar iz Houstona. Doktor Lee tvrdi da su određene tvrtke komercijalizirale 5D ultrazvuk za specifičnosti poput pregleda srca, udova i središnjeg živčanog sustava. "To je njihova marka 3D i 4D ultrazvuka s nekim poboljšanjima koja su razvili sa softverom", kaže i dodaje kako je to više trik. 

Ultrazvuk u trudnoći Možda te zanima... Ultrazvuk u trudnoći: Što očekivati na prvom pregledu, kako izgleda, što sve prati? Trudnoća

Iako su 5D ultrazvuci sigurni u profesionalnom medicinskom okruženju, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) ih ne preporučuje jer nisu dokazali da su sigurni (ali nema ni dokaza da su opasni). Ono što nitko ne spominje je da se 5D ultrazvuci zaista ne razlikuju mnogo od 3D ili 4D. 

2D, 3D, 4D i 5D ultrazvuci: U čemu je razlika?

5D ultrazvuci vrlo su slični 3D i 4D koji se temelje na tradicionalnom 2D modelu. Ovo je razlika između njih.

2D ultrazvuk: Ovo je tradicionalni crno-bijeli ultrazvuk iz liječničke ordinacije. Za slike bebe koje se prikazuju na monitoru koristi visokofrekventne zvučne valove i poseban softver za obradu slike.

3D ultrazvuk: Trodimenzionalni ultrazvuci djeluju isto kao njihovi 2D kolege, ali pružaju oštriju i stvarniju sliku bebe. "Liječnici mogu upotrebljavati 3D ultrazvuke kako bi bolje analizirali bebinu anatomiju, što bi moglo pomoći u dijagnosticiranju potencijalnih urođenih oštećenja i abnormalnosti", kaže Michele Hakakha, ginekologica i opstetričarka. 

4D ultrazvuk: Četverodimenzionalni ultrazvuk u osnovi daje pokretni video fetusa u stvarnom vremenu fetusa. Poput 3D modela, i ovi ultrazvuci mogu dijagnosticirati zdravstvene probleme fetusa. "2D ultrazvuk je u redu za dijagnostičku procjenu", kaže dr. Lee. "Ali kada 2D ultrazvuk izgleda sumnjivo, liječnik može upotrijebiti 3D ili 4D".

5D / HD ultrazvuk: Mnoge klinike tvrde da 5D ultrazvuci nude najbolju kvalitetu. To je softverski paket koji poboljšava značajke lica i percepciju dubine, a ima i virtualni izvor osvjetljenja. Međutim, kao što dr. Lee primjećuje, to je gotovo ista stvar kao i 3D ultrazvuk.

Jesu li 5D ultrazvuci sigurni?

Prema FDA i Američkom fakultetu opstetričara i ginekologa, nije dokazano da ultrazvuci štete plodu u razvoju. Ne upotrebljavaju X-zrake i zračenje i nisu povezani s bilo kakvim zdravstvenim ili razvojnim problemima. Međutim, ove su smjernice isključivo za ultrazvuke koje rade obučeni stručnjaci na temelju medicinskih potreba. Dugotrajno nemedicinsko izlaganje nije dokazano sigurno, a neki su znanstvenici zabrinuti kako bi energija iz ultrazvučnih valova mogla nekako utjecati na tvoje dijete. Važno je, međutim, napomenuti da nedostaje dokaza.

ultrazvuk, pregled Možda te zanima... Vaša iskustva s 3D i 4D ultrazvuka u trudnoći Trudnoća
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.