Trudnoća Liječenje neplodnosti 18. studenoga 2016.

Spontani pobačaj zbog rupa na posteljici

žena, liječnik
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zbog čega je posteljica bila zadebljana s rupama, koja je vjerojatnost da se to opet ponovi te koliko čekati na iduću trudnoću, odgovara ginekolog Erden Radončić

Bila sam na kiretaži nakon missed ab. u 17. tjednu trudnoće. Doktori mi nisu rekli puno, osim da se kromosomi nisu dobro spojili i da su bebi crijeva bila vani. Rekli su mi da je beba mrtva već sigurno tjedan dana i da se počela raspadati. Posteljica je bila zadebljana i, ako sam dobro shvatila, imala je nekakve rupe. Doktorica je to usporedila s probušenim grožđem. Nalaze s patologije još čekamo. Prema otpusnom pismu beba je imala samo 80 grama, što mi se čini premalo za taj tjedan trudnoće.

Je li moguće da je beba izgubila na težini zbog toga jer se već počela raspadati? Kakve bi to bile rupe na posteljici, zbog čega do toga dolazi i je li moguće da je to uzrok smrti? Kakve su posljedice zadebljane posteljice? Mama mi je 4 puta imala vensku trombozu, puno godina nakon poroda, pa me zanima postoji li šansa da me moja doktorica pošalje na pretrage na trombofiliju iako mi je ovo bila prva trudnoća i prvi pobačaj. Rekli su mi da mi je koagulacija dobra, jer su mi rekli da mi je beba mogla jako razrijediti krv budući da je toliko dugo bila mrtva u meni. Koja je vjerojatnost da se to ponovi u idućoj trudnoći? Je li normalno da još nisam dobila menstruaciju i koliko dugo preporučujete pričekati prije iduće trudnoće?

žena tuga | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sama činjenica da su vam komentirali da se kromosomi vjerojatno nisu dobro spojili, upućuje na to da je pobačaj nastao uslijed aneuploidija, odnosno kromosomskih grešaka; one su nekada dovoljno velike da plod niti ne doživi taj tjedan, a katkada dovoljne da se trudnoća razvije do nekog stadija, ali je greška dalje nespojiva s životom ploda.

Uzorci kromosomskih aberacija ploda mogu biti različiti, i to treba tek ispitati. Vjerujem da su plod i posteljicu kolege poslali na patohistološku (po potrebi i citogenetsku) analizu, pa će ti nalazi u velikoj mjeri određivati daljnji postupak. U slučajevima kada je plod malformiran, trombofilija kao uzrok smrti u drugom tromjesečju manji je sumnjivac, i nije set pretraga koje se rade nakon jednog spontanog pobačaja, već su kriteriji za te pretrage opetovani pobačaji, i to kada je plod uglavnom citogenetski uredan. Ako se posumnja na nasljednu grešku, onda se u prvom redu radi kariotipizacija (ispitivanje kromosoma) roditelja, odnosno partnera. Kao što sam već napomenuo, nalazi analize ploda umnogome određuju daljnji tok pretraga, pa je pametnije pričekati te nalaze.

Tromboza roditelja, odnosno sumnja na predispoziciju k tromboembolijskim incidentima svakako je vrijedan podatak, no valja razlučiti tromboze od proširenih vena i negenskih faktora, od onih koji su nasljedna predispozicija. Unaprijed raditi pretrage nije racionalno, a često niti svrsishodno. 

Menstruacija nakon prekida trudnoće obično uslijedi nakon 6-8 tjedana, i to je posve normalno. Do sljedeće trudnoće treba pričekati dok se ne kompletiraju svi daljnji nalazi koji će se učiniti, a najmanje tri mjeseca od aktualnog gubitka trudnoće.

Kada je vrijeme za novu trudnoću nakon pobačaja?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.