Trudnoća Trudnica 31. srpnja 2016.

Uzimanje analgetika u ranoj trudnoći povećava opasnost za spontani pobačaj?

tablete trudnica
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kanadski znanstvenici istraživali su utjecaj nesteroidnih protuupalnih lijekova na opasnost od pobačaja u ranoj trudnoći

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Kanadsko zdravstveno udruženje, provedeno na oko 5 000 trudnica kojima su najmanje jednom prepisani nesteroidni protuupalni lijekovi, pokazalo je da je opasnost od pobačaja 2,4 puta veća kod žena koje su dobivale te lijekove na početku trudnoće, bilo o kojoj dozi i vrsti da se radi, prenijeli su francuski mediji.

Tu skupinu lijekova obuhvaćaju naproksen, ibuprofen, diklofenak i celekoksib. Istraživanje je pokazalo da je 7,5 posto žena koje su uzimale te lijekove imalo spontani pobačaj.

Prva tri mjeseca najkritičnija

Budući da je dio trudnoća neplaniran, važan je oprez prilikom propisivanja lijekova ženama generativne dobi. Najopasnije razdoblje su prva tri mjeseca trudnoće, tada treba izbjegavati primjenu bilo kojeg lijeka, a to je razdoblje kada dio žena niti ne zna da su trudne. Pri izboru lijeka, liječnik će se odlučiti za lijekove koji su do sada već propisivani u trudnoći i za koje se pokazalo da su uglavnom neškodljivi i takvim će lijekovima uvijek dati prednost pred novim ili neispitanim lijekovima.

 

Lijekovi su svrstani u nekoliko kategorija prema svom riziku štetnosti za plod. Najčešće se koristi klasifikacija Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) koja svrstava lijekove u pet kategorija (A, B, C, D, X). Lijekovi kategorija A i B nisu pokazali nikakav rizik za plod te se smiju primjenjivati u trudnoći. 

 

Pročitajte više u članku Sigurni lijekovi za trudnice i dojilje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.