Trudnoća Trudnica 07. veljače 2018.

7 stvari koje žena s trudničkom hiperemezom ne želi čuti

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Autorica vodiča kroz trudničku hiperemezu i majka koja je i sama tri puta prošla kroz to stanje u trudnoći, podijelila je savjete svima koji nisu upoznati s trudničkom hiperemezom

Većina žena nije svjesna kakve ih sve tegobe u trudnoći mogu dočekati prije nego ostanu trudne. Kad je riječ o jutarnjim mučninama, neke žene im se čak i raduju, s obzirom da one zapravo štite bebu. No, za one žene koje nemaju sreće i u trudnoći pate od trudničke hiperemeze - jutarnje mučnine zasigurno nisu nešto čemu se mogu veseliti.

Hyperemesis gravidarum ili trudnička hiperemeza

Za one koji nisu upoznati s ovim stanjem, hyperemesis gravidarum iliti trudnička hiperemeza je ekstremni oblik jutarnjih mučnina koji može trajati do samog poroda. 

mučnina mučnine trudnoća trudnica Možda te zanima... Mogu li jutarnje mučnine naštetiti bebi? Trudnoća

"Kod žena koje pate od više od tri epizode povraćanja tijekom dana, izgube više od tri kilograma, odnosno više od pet posto tjelesne mase, kod kojih je došlo do ketonurije, disbalansa elektrolita i nutrijenata te dehidracije, govori se o Hyperemesis gravidarum", objašnjava ginekologinja Petra Podobnik Brlečić i dodaje kako trudnička hiperemeza zahtjeva hospitalizaciju i ozbiljnije liječenje nadoknadom tekućina, elektrolita i nutrijenata.

Savjeti za sve koji nisu upoznati s trudničkom hiperemezom

Caitlin Dean, autorica vodiča kroz Hyperemesis Gravidarum i majka koja je u sve tri svoje trudnoće imala trudničku hiperemezu, podijelila je savjete za sve one koje nisu upoznati s tim stanjem, odnosno što ne bi smjeli govoriti ženama koje jesu.

Žene koje pate od trudničke hiperemeze znaju što znači osjećati se loše 24 sata na dan. Caitlin objašnjava kako se radi o nepopustljivim mučninama i povraćanju do 50 puta dnevno, odlascima u bolnicu zbog dehidracije i teškim odlukama o uzimanju potrebnih lijekova kako bi trudnoću održale sigurnom. Ipak, ona objašnjava kako je uz sve muke, jedna od najtežih stvari o hiperemezi, čuti komentare ljudi koji nisu svjesni tog stanja.

"Iz nekog razloga, radi se o stanju o kojem apsolutno svi imaju mišljenje i svi žele podijeliti dobronamjeran savjet", govori Caitlin i objašnjava sedam stvari koje žene s trudničkom hiperemezom ne žele čuti:

1. 'Jesi li probala đumbir?'

Ovo je jedan od najčešćih prijedloga koje žene s hiperemezom dobivaju. Đumbir može pomoći jutarnjim mučninama, ali ne pomaže trudničkoj hiperemezi. U stvari, đumbir čak može pogoršati ovo stanje, povećati bol i refluks. "Ako mi ne vjerujete, probajte uzeti par kapsula s đumbirom...i nećete ih predložiti nikome!"

2. 'Joj, imala sam to, ali svejedno sam išla na posao'

mučnine | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

U tom slučaju niste imali trudničku hiperemezu. To je kao da kažete prijatelju s opasnom upalom pluća: 'Joj, i ja sam bila prehlađena neki dan, ali nekako sam se othrvala tome.'

Kata Novaković Radišić Možda te zanima... 'Mučnine su bile teže od poroda' Roditelji

3. 'S vedrije strane, barem nećeš nakupiti dodatne kilograme u trudnoći'

Da, baš sam o tome razmišljala. Bilo je vrijedno toga da riskiram svoj život i bebino zdravlje, da konstantno 'visim' u bolnici i primam infuziju, ali barem sam još uvijek mršava!

4. 'Tvom partneru je vjerojatno još i teže'

Nađite mi osobu čija je partnerica imala trudničku hiperemezu, a da se slaže s ovom izjavom. Da, teško je i partnerima, teško im je vidjeti svoje voljene kako pate i mnogo njih je traumatizirano cijelim iskustvom, ali nijedan partner neće tvrditi kako je njemu teže nego trudnici koja ima hiperemezu.

5. 'Smiješ li uzimati lijekove? Možda mogu naštetiti bebi'

Kao da nije bilo dovoljno teško prihvatiti činjenicu da trebate koristiti sve te lijekove u trudnoći, još biste morali trpjeti i komentare poput ovog. Ti komentatori kao da ne razmišljaju da ste o svemu tome detaljno razgovarali sa svojim liječnikom i da ste pročitali sve što se ima pročitati na tu temu prije nego li ste počeli koristiti bilo koji od lijekova, naravno, uz konstantno povraćanje u isto vrijeme.

tablete žena trudnica Možda te zanima... Jesu li tablete protiv mučnine štetne u trudnoći? Trudnoća

6. 'Ja sam voljela svaki dio trudnoće, to je baš posebno vrijeme, stvaranje života, čudo, sjaj, bla bla bla'

Odjednom mi počelo opet povraćati.

7. 'Aha, baš poput Kate Middleton!'

trudnica mučnina | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Da, baš poput nje i drugih 10 do 20 000 žena koje svake godine pate od trudničke hiperemeze. I baš poput svih onih žena koje su umrle od toga prije nego je infuzija izumljena. 

Kako možete pomoći ženama s trudničkom hiperemezom?

Kako mogu pomoći? Pokušajte ponuditi praktičnu pomoć kako bi se trudnica mogla odmoriti. Jedan od simptoma hiperemeze je i ekstremni umor i upravo zbog toga, žene koje pate od hiperemeze trebaju vašu pomoć. Dajte joj do znanja da nije sama i budite tu za nju, a za više informacija o trudničkoj hiperemezi, možete posjetiti i blog Caitlin Dean.

Možda te zanima... Trudnička hiperemeza: simptomi i liječenje Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.