Trudnoća Trudnica 18. prosinca 2018.

Trudničke tegobe i promjene na tijelu kroz tromjesečja

trudnica
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća je drugo stanje pri kojem se događaju mnoge tjelesne promjene; od ranih trudničkih tegoba koje se nestaju do kraja prvog tromjesečja, preko najugodnijeg razdoblja trudnoće kad se počinju osjećati sve jači bebini pokreti do posljednjeg tromjesečja - u kojem se vraćaju neke neugodne trudničke tegobe i javljaju lažni trudovi

Izostanak menstruacije najčešći je znak zbog kojeg će većina žena napraviti kućni test za trudnoću koji u urinu otkriva Bhcg, 'hormon trudnoće'. Osim izostanka menstruacije, ovi fizički simptomi mogu se pojaviti oko šestog tjedna: mučnina i povraćanje, neobjašnjivi umor i iscrpljenost, češća potreba za mokrenjem, promjene na grudima i povećana osjetljivost, pretjerano lučenje sline, pojačana osjetljivost na mirise i okuse, promjene na koži, neobičan osjećaj u trbuhu. Drugi znakovi su i omekšavanje vrata maternice, plavkasta boja vagine i vulve, vaginalno krvarenje, napuhnut i povećan trbuh. S trudnoćom često dolaze i intenzivne promjene raspoloženja, povezane s jednako intenzivnim hormonalnim promjenama.

Seks u trudnoći Možda te zanima... Seks u trudnoći: Je li siguran i do kojeg mjeseca trudnoće se smije imati odnose? Trudnoća

Trudničke tegobe u prvom tromjesečju

Žgaravica, grčevi u nogama, jutarnje mučnine, pospanost, nesanica samo su neke od tipičnih tegoba od kojih pati većina trudnica, a kod nekih su toliko izražene da drugo stanje mogu učiniti prilično neugodnim. 

Jutarnje mučnine u stvarnosti često traju cijeli dan, a češće mokrenje događa se zbog povećanja volumena krvi pa i dodatne tekućine koja se obrađuje u bubrezima. Također, sve veća maternica sve će više pritiskati mjehur, i za razliku od jutarnjih mučnina, koje obično prestaju do kraja prvog tromjesečja, pojačana potreba za mokrenjem samo će se još više pojačavati tijekom trudnoće. U trudnoći se mijenja i koža, ali osim onog poznatog "trudničkog sjaja", nije neuobičajeno da koža na trudničke hormone reagira upalama i drugim problemima.

Kako se približava kraj prvog tromjesečja, ublažava se većina neugodnih ranih simptoma trudnoće. Nove nuspojave trudnoće povezane s probavom su zatvor i žgaravica, koji se javljaju se zbog burnih hormonalnih promjena.

mučnina trudnica trudnoća Možda te zanima... 5 savjeta za ublažavanje mučnina u trudnoći Trudnoća

Pokreti bebe u drugoj polovici trudnoće

13. tjedan trudnoće uvodi u drugo tromjesečje u kojem nestaje većina ranih trudničkih tegoba, a rizik od spontanog pobačaja naglo se smanjuje. Većina trudnica će tijekom drugog tromjesečja osjetiti prve pokrete bebe u trbuhu, koji se osjećaju kao blagi udarci za razliku od prijašnjih nježnih promjena u trbuhu za koje niste bili sigurni što su.

 

trudnica, partner | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Tijelo djeteta dovoljno je razvijeno i može se preokretati i kretati na različite načine, za što još uvijek ima i dovoljno mjesta u maminom trbuhu. Kako bude raslo, mjesta za slobodno kretanje bit će sve manje. Osim toga, beba bi već sada mogla imati ritmične obrasce spavanja i budnosti. Od 29. tjedna beba je sve snažnija i više se okreće u skučenom prostoru maternice i njeni udarci mogu biti vrlo jaki. 

 

Preporučuje se da svaka trudnica svakodnevno prati aktivnost djeteta, tj. broji udarce, a uredan nalaz je ako trudnica zabilježi ili osjeti najmanje deset fetalnih pokreta tijekom jednog sata

Neugodni i bolni simptomi u posljednjem tromjesečju

Kako trudnoća odmiče, javljat će se i neki novi simptomi, većinom oni bolni. Grčevi u nogama nastaju jer povećana težina i rastuća maternica stvaraju pritisak na vene koje vraćaju krv iz nogu prema srcu, kao i na živce koji prolaze kroz noge. Mogu se pogoršati kako trudnoća napreduje, češći su tijekom noći, ali mogu se javiti i danju. 

U posljednjem tromjesečju mogu se ponovno vratiti neki simptomi s početka - žgaravica i zatvor. Naime, hormoni otpuštaju mišićno tkivo po cijelom tijelu uključujući i probavni trakt i zbog toga se usporava probava, a spora probava može uzrokovati žgaravicu i zatvor. Sve veća maternica može uzrokovati i pojavu hemoroida

trudnica Možda te zanima... Trebam li se brinuti zbog ranih lažnih trudova? Trudnoća

Zatezanje maternice - lažni trudovi

U posljednjem tromjesečju javljaju se umor i problemi sa spavanjem. Nesanica je, naime, još jedan simptom koji se javlja u trudnoći, a neki stručnjaci smatraju da prenatalna nesanica buduću majku priprema na život s novorođenčetom.

Moguće je osjećati i povremeno zatezanje materniceBraxton-Hicksove kontrakcije koje se počinju javljati u drugoj polovici trudnoće. Te su kontrakcije rijetke, neredovite i bezbolne, a traju oko 30 sekundi. Ako su te kontrakcije dosta česte, to može biti znak prijevremenog poroda čak i ako su bezbolne. U tom slučaju potrebno je odmah nazvati liječnika ako imate više od četiri kontrakcije u jednom satu ili neke druge znakove prijevremenog poroda – pojačani iscjedak (vodenast, sluzav ili krvav, odnosno s tragovima krvi), bol u trbuhu, ili osjećate pojačani pritisak u području zdjelice te bol u leđima kakvu prije niste osjećali). 

Kod lažnih trudova bol grčenja smještena je na donjem dijelu trbuha dok kod pravih trudova bol počinje u dnu kralježnice, tj. donjem dijelu leđa i zdjelice te se postepeno pojasasto širi prema donjem dijelu trbuha. Traju najmanje 60 sekundi, i ponavljaju se redovno svakih 10 do 5 minuta kroz barem sat vremena.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.