Trudnoća Planiranje trudnoće 04. siječnja 2019.

Koliko treba čekati za iduću trudnoću nakon carskog?

trudnica, beba, brat, starije dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mr. sc. dr. Dženis Jelčić, specijalist ginekologije i opstetricije, odgovara na pitanje mame koja planira drugo dijete

Rodila sam prije pola godine svoje prvo dijete, predivnog malog dječaka. Zbog manjka plodne vode rodila sam carskim rezom. Moje pitanje je: mora li se čekati za drugu trudnoću minimalno dvije godine jer mi to sve žene sugeriraju no od nijednog doktora i/ili stručnjaka nisam dobila takve informacije.

Ne postoji točan broj mjeseci koliko bi žena trebala čekati do planiranja sljedeće trudnoće, bez obzira rodila prvi put prirodnim putem ili carskim rezom. Tijelo žene u trudnoći i porodu doživljava velike fizičke i emocionalne promjene, te je potrebno vrijeme kako bi došlo do potpunog oporavka i kako bi žena što spremnije krenula u sljedeću trudnoću.

Da bi što sigurnije donijeli novi život na svijet, savjetujem vam da pričekate dvije godine, kako ste i naveli. Trudnoće koje nastanu u vremenu kraćem od dvije godine, a osobito kraćem od jedne godine, nakon poroda carskim rezom su povezane s većom učestalošću ozbiljnih komplikacija trudnoće i poroda i većom učestalošću ponovnog dovršenja trudnoće carskim rezom.

mama beba Možda te zanima... Koliko dugo moram mirovati nakon carskog reza? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.