Trudnoća Porođaj 28. svibnja 2016.

Može li carski rez promijeniti DNK bebe?

Beba spava
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom porođaja, dijete doživi pozitivan stres koji ga pripremi za vanjski svijet, što nije slučaj kod porođaja carskim rezom. Tada se ne aktivira obrambeni sustav

Sve je veći broj mama koje se porađaju carskim rezom, ali ta opcija, osim za majku, može biti opasna i za dijete, tvrdi profesor molekularne biologije Tomas Ekstrom sa švedskog Instituta Karolinska. Brojna istraživanja pokazala su da je porođaj carskim rezom povezan s većim rizikom od dijabetesa tipa 1, debljine i bolesti dišnih puteva kod djece, a depresijom kod majki.

Carski rez je ozbiljna operacija koja se ne smije raditi na zahtjev

Profesor Ekstrom proveo je istraživanje u kojem je usporedio razinu metilacije DNK kod 18 beba rođenih carskim rezom i 25 beba rođenih prirodnim putem. Metilacija je prirodni kontrolni mehanizam koji regulira aktivnost gena, a na nju utječu vanjski čimbenici, kao što je porođaj, i mogu promijeniti sam DNK.

Mame dijele fotografije svog ožiljka ljubavi

Razina DNK metilacije bio je viši kod djece rođene carskim rezom nego kod one rođene prirodnim putem. To znači da carski rez može promijeniti DNK novorođenčeta. Profesor Ekstrom te promjene uočio je u 350 dijelova DNK, a među njima i u područjima koja utječu na imunološki sustav.

Što tijekom porođaja doživljava beba?

“Tijekom porođaja prirodnim putem, dijete doživi pozitivan stres, koji ga pripremi za vanjski svijet. Kod carskog reza ne aktivira se djetetov obrambeni sustav, što bi moglo objasniti promjene u DNK”, objasnio je koautor istraživanja profesor Mikael Norman.

Nevjerojatna fotografija sa carskog reza - bebini prstići u vodenjaku!

Promjene na DNK mogu biti privremene ili trajne, a za konkretne zaključke je ipak prerano. No, zabrinjavajuće je to što se takve promjene prenose samo na potomstvo i mogu ovaj problem učiniti problemom budućih generacija, istaknuo je autor istraživanja, profesor Tomas Ekstrom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.