Trudnoća Porođaj 02. veljače 2022.

Koliko carskih rezova možeš imati i koliko čekati?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zdravstveni rizici povećavaju se sa svakim carskim rezom, no neke žene mogu imati šest i više carskih rezova bez komplikacija. Evo objašnjenja zašto

Carski rez nije operacija za koju se liječnici lako odlučuju. Srećom, u našoj zemlji operacije se izvode krajnje profesionalno uz obrazovano medicinsko osoblje, pa su mame i bebe u dobrim rukama. Većina mama koja je rodila carskim rezom pita se hoće li i sljedeći put roditi na isti način. Koliko žena može imati carskih rezova bez velikog rizika?

Rizici i oporavak

Svaka žena je drugačija. Neke se oporavljaju na sličan način nakon svakog carskog reza, dok drugim ženama treba više vremena, imaju više teškoća nakon tog operativnog zahvata. Postoje žene koje se oporavljaju sve brže nakon svakog carskog reza, tako objašnjava ginekolog i opstetričar David Ghausi iz kalifornijske bolnice Los Robles Hospital in Thousand Oaks.

carski rez porod porođaj Možda te zanima... Carski rez je ozbiljna operacija koja se ne smije raditi na zahtjev Trudnoća

Iako je teško reći koliko je carskih rezova previše"opće je prihvaćeno da se mnogi rizici povećavaju kao što se povećava broj carskih rezova", objašnjava Jason S. James, liječnik i voditelj Odjela za opstetriciju i ginekologiju Baptisitčke bolnice u Miamiju za Fitpregnancy. Takvi rizici mogu uključivati transfuziju krvi, ozljedu mokraćnog mjehura i histerektomiju u vrijeme operacije - a sve se povećava za jedan posto nakon trećeg carskog reza. Zapravo, šanse za histerektomiju ima gotovo devet posto žena nakon šeste operacije.

Koliko treba čekati za iduću trudnoću nakon carskog?

Potencijalni problemi se povećavaju sa svakim carskim rezom; nepravilno smještena posteljica, ozljede crijeva ili mokraćnog mjehura i otvaranje ožiljka na maternici. Štoviše, kod svake nove operacije može doći do stvaranja priraslica što može otežati porod. Značajni rizici mogu biti razvoj kile, Diastasis recti (razdvajanje trbušnih mišića) te utrnulost i bol na mjestu reza. Također James primjećuje da postoji povećani rizik od razvoja endometrioze.

trudnica trbuh Možda te zanima... Priprema za vaginalni porod nakon carskog reza Trudnoća

'Nema magičnog broja'

Žene koje žele izbjeći carski rez, pokušat će nakon njega roditi vaginalnim putem. U većini američkih zemalja to je potpuno prihvatljiva opcija nakon prvog carskog reza, međutim većina medicinskih društava ne preporučuje ovaj put za one žene koje su imale dva ili više carska reza jer se tijekom trudova rizik od rupture (puknuća) maternice povećava za dva ili tri posto.

Kako bi se spriječile bilo kakve komplikacije, Ghausi preporučuje čekanje najmanje šest mjeseci prije nego žena ponovno zatrudni. Kaže da je imao pacijentice koje su ostale trudne jedan, dva, tri mjeseca nakon carskog reza i bile su dobro. "Nema magičnog broja", dalje dodaje.

Specijalist ginekologije i opstetricije, Petra Podobnik Brlečić objašnjava da tek nakon trećeg carskog reza dolazi do malog povećanja rizika, a da je njezin tim nedavno obavio osmi carski rez kod jedne trudnice. "Ne postoji granica koliki maksimalni broj carskih rezova se smije imati, ali smatramo da do tri ne predstavlja posebno povećan rizik za majku niti dijete, dok svaki sljedeći ipak predstavlja malo veći rizik. Mi smo u Specijalnoj bolnici Podobnik nedavno uspješno obavili i osmi carski rez kod jedne trudnice na što smo posebno ponosni jer je to rekord u ovom dijelu Europe. Srećom sve je prošlo odlično te su majka i dijete dobro, ali svakako preporučujemo poseban oprez i nadzor u takvoj rizičnoj trudnoći", kaže Podobnik.

prirodni carski rez Možda te zanima... 'Prirodni' carski rez: Beba sama izlazi iz maternice? Trudnoća

Dvije godine prije nove trudnoće

Međutim, naša stručnjakinja mr. sc. dr. Dženis Jelčić, specijalist ginekologije i opstetricije, savjetuje da se ipak pričeka dvije godine prije nove trudnoće. "Da biste što sigurnije donijeli novi život na svijet, savjetujem da se pričeka dvije godine. Trudnoće koje nastanu u vremenu kraćem od dvije godine, a osobito kraćem od jedne godine, nakon poroda carskim rezom su povezane s većom učestalošću ozbiljnih komplikacija trudnoće i poroda i većom učestalošću ponovnog dovršenja trudnoće carskim rezom", objašnjava mr. sc. dr. Jelčić.

Američka stajališta su ipak možda malo drugačija od naših kada se radi o tome koliko treba čekati s novom trudnoćom nakon carskog reza, a pogotovo kada je bilo više carskih rezova."Optimalno je da se pričeka barem godinu dana do sljedećeg začeća nakon prvog carskog reza, a ukoliko je bilo više carskih rezova, onda svakako i više od 2 godine do sljedeće trudnoće. Iako smo i mi imali trudnica koje su drugo dijete donijele na svijet ponovljenim carskim rezom prije prvog rođendana od prvog djeteta, i nisu imale nikakve komplikacije trudnoće i ponovljenog carskog reza, ne bismo baš generalno preporučili takav mali razmak. Kako bismo smanjili rizike sljedeće trudnoće, bolje je da je razmak između 2 poroda carskim rezom veći od 2 godine, a što je razmak manji svakako povećava šanse da će i sljedeći porod biti carski rez", objašnjava ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

carski ožiljak raye lee Možda te zanima... 'Misliš da je carski rez lakši način? Pogledaj ove fotografije' Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.