Trudnoća Porođaj 11. lipnja 2018.

Mame žele preimenovati 'carski rez' u 'trbušni porođaj'

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada se govori o 'carskom rezu', više se ukazuje na kirurški zahvat, nego na ljepotu rođenja djeteta. Upravo zbog toga, novi termin, 'trbušni porođaj' - omogućuje svim majkama da se osjećaju ravnopravno

Bezbroj termina povezanih s rođenjem djeteta može biti problematično za neke majke, posebno za one koje su rodile carskim rezom. Naime, žene diljem SAD-a pomenule su inicijativu kojom žele promijeniti termin 'carski rez', zbog štetnih konotacija koje se vežu uz taj termin, a koje na neki način umanjuju iskustvo majki koje su rodile uz pomoć kirurške intervencije u usporedbi s majkama koje su rodile vaginalno.

Možda te zanima... Ako sam rodila carskim rezom, moje tijelo me nije 'iznevjerilo' Beba

Termin 'trbušni porođaj' - osnažuje žene za razliku od 'carskog reza'

Trudnica Jordan Grissom bila je pomalo razočarana kada je otkrila da će roditi carskim rezom zbog toga što je bila pod utjecajem mišljenja okoline kako carski rez nije 'pravi' porođaj. Ipak, promijenila je mišljenje kada je njezina doula nazvala carski rez 'trbušnim porođajem', zbog čega se buduća mama osjećala puno ugodnije. 

"Za mene je pojam 'trbušni porođaj' upravo ono što je i carski rez. Rodite svoje dijete kroz trbuh. Puno je žena koje se osjećaju kao da su 'zakazale' jer su rodile carskim rezom, a to jednostavno nije tako. Korištenje tog pojma ukazuje upravo na glavnu poantu, a to je da smo i mi rodile", rekla je 28-godišnja Jordan. 

5 stvari koje morate znati o osjećaju krivnje zbog carskog reza

Upravo taj termin - 'trbušni porođaj' - osmišljen je kako bi osnažio žene koje se osjećaju kao da propuštaju iskustvo 'prirodnog' porođaja. Kada se govori o carskom rezu, često se govori kao da nešto dogodilo ženi, umjesto da je žena nešto učinila, kao što je to slučaj kod vaginalnog porođaja. No, žene koje su pokrenule ovu inicijativu smatraju kako termin 'trbušni porođaj' vraća tu moć majci.

carski rez | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

'Promjenom jezika, mijenjate način razmišljanja i mijenjate iskustvo'

Doula Flor Cruz objasnila je kako je oduvijek upotrebljavala termin 'trbušni porođaj' kako se buduće majke ne bi osjećale da je njihov porod na bilo koji način manje značajan ili dostojan divljenja.

Carski rez Možda te zanima... Mama nakon carskog reza: 4 stvari koje ne želimo čuti Beba

Inicijativa preimenovanja carskog reza u trbušni porođaj za nju je poticajni potez jer prikazuje pozitivan jezik koji može otkloniti negativne strahove, uvjerenja i emocije zbog takve vrste porođaja."Promijenite jezik, promijenite način razmišljanja. Kada promijenite način razmišljanja, mijenja se i iskustvo, baš poput lančane reakcije", objašnjava doula. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.