Trudnoća Porođaj 27. travnja 2018.

Porod je započeo - što sad?

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako ću znati da je porod započeo? Kako si mogu olakšati trudove? Kad je vrijeme za odlazak u bolnicu? Kako pripremiti partnera? Na besplatnoj radionici saznajte odgovore na pitanja koja trudnice najčešće postavljaju

Žene većinom ne znaju kako porod točno izgleda i osjećaju se nepripremljeno i nakon trudničkog tečaja. Neizvjesnost i strah od boli najveće su brige budućih mama, zato im pomaže kad znaju što mogu očekivati. Bol u porodu ima svoju svrhu - govori nam što se događa i kako da se krećemo. Žene koje pronađu način da idu ukorak sa svojim tijelom, znatno si olakšavaju tijek poroda. 

Važno je i da je pratnja dobro pripremljena. Partner koji paničari uznemirit će i rodilju, zato je dobro razgovarati prije poroda i zajednički se pripremiti.

porod, tata, partner, bolnica, trudnica Možda te zanima... Partner na porodu smanjuje potrebu za lijekovima Trudnoća

Porod nije nešto što se može požuriti

Svaka faza poroda nosi svoje. Na prve znakove da je porod započeo, mame osjećaju nalet energije i uzbuđenje što će nakon dugih mjeseci čekanja konačno upoznati svoju bebu. Međutim, ako sada požure u bolnicu, mogle bi se razočarati kad saznaju da nisu otvorene više od 3 do 4 centimetra. Žene su u tada često pričljive i nestrpljive, ali trebale bi pokušati sačuvati snagu za kasnije jer ova rana faza poroda kod prvorotki može potrajati do 12 sati i više.

Kako vrijeme odmiče i trudovi postaju jači, žene se povlače u sebe, a aktivnu fazu poroda moći će prepoznati po tome što ne mogu više govoriti ni hodati za vrijeme truda. Trudovi postaju dulji i jači te zahtijevaju njezinu potpunu pažnju. 

trudnica trudovi Možda te zanima... Kada krenuti u rodilište? Trudnoća

Najčešće se savjetuje u bolnicu otići kad se trudovi ustale na 5 minuta razmaka, ali važno je i samo trajanje truda - trudovi koji traju 1 minutu i dulje znak su da se porod zahuktao. 

Besplatna radionica “Porod je započeo – što sad?”

Kako ću znati da je porod započeo? Kako si mogu olakšati trudove? Kad je vrijeme za odlazak u bolnicu? Kako pripremiti partnera?

Kako bismo odgovorile na pitanja koja trudnice najčešće postavljaju, osmislile smo radionicu na kojoj ćemo trudnicama ponuditi praktične savjete i tehnike kako se nositi s porođajnom boli kod kuće i u bolnici. 

Možda te zanima... Porođajna bol je jedina bol u životu koja nam neće nauditi Trudnoća

Počevši od ranih znakova poroda, provest ćemo trudnice kroz porođajne faze, senzacije i emocije koje se mogu pojaviti u svakom od njih te pokazati koji su najbolji načini za nošenje s izazovima u porodu. Radionica uključuje praktični rad, a trudnice će dobiti podsjetnike koje mogu ponijeti kući.

Doule Jasmina Brković i Jela Ravnjak (Lele Doula)u suradnji s Udrugom ZOO organizirale su besplatnu radionicu za trudnice “Porod je započeo – što sad?”.  Radionice će se održati 4.5. i 1.6. na adresi Kruge 9. 

Zbog velikog interesa, dogovorile smo još jedan termin radionice s Yoga Velika Gorica, 12.5. u njihovom joga studiju u Velikoj Gorici. Prijaviti se možete na doula@lele.hr, broj mjesta je ograničen.  

Više info na Facebooku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.