Trudnoća Planiranje trudnoće 27. svibnja 2018.

Zašto se u Hrvatskoj rađa sve manje djece?

trudnice
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žene zbog brojnih razloga rađaju sve kasnije i sve manji broj djece, a Hrvatska je postala nacija koja stari

Postali smo nacija koja stari, što je društveni problem 21. stoljeća, od kojeg ne pati samo Hrvatska. Žene zbog brojnih razloga rađaju sve kasnije i sve manji broj djece, no još postoji šansa da se stvari promijene u dječju korist. 

Tko ima pravo na pronatalitetni dodatak?

1,4 djece po ženi

Kad je počeo pad fertiliteta u Hrvatskoj? Vratit ćemo se u '80-e, počevši dakle od njih. U demografiji više nema mjerenja fertiliteta nego je najlakše i najjednostavnije za shvatiti da se totalna stopa fertiliteta mjeri kao prosječan broj djece koje rodi jedna žena u fertilnom razdoblju - to je hipotetska mjera i ona je bila početkom '80-ih godina 1,9 djece po ženi, da bi se polako smanjivala u drugoj polovici '80-ih na 1,75. Početkom '90-ih je došlo na 1,65, no znamo svi kakva je bila situacija tada. Dakle, početkom '90-ih pala je na 1,5 i tu se negdje kreće otada pa sve do danas. Između 1,3 ili ona najmanja 1992. i početkom 2000., no nikad nije pala ispod 1,3, isto kao što se nije ni uspela iznad 1,5.

'Hrvatska bi za svaku rođenu bebu trebala dati između 5 i 10 tisuća eura'

Najnoviji podatak je 1,4 djece po ženi u fertilnom razdoblju. To je u usporedbi s drugim zemljama, a recimo da smo negdje na dnu, ispod prosjeka u najdonjoj granici, nismo najgori, nemamo najnižu stopu, ali recimo da smo od 35 europskih zemalja šesti, sedmi, osmi od kraja.

mame Možda te zanima... Porodiljni dopust u svijetu: Hrvatska na vrhu ljestvice Beba

Odgoda rađanja

Koji su razlozi za pad fertiliteta u Hrvatskoj? Teško je to sad reći, razloga ima jako puno, a mogli bismo ih razdvojiti na demografske – demografski glavni razlog je odgoda rađanja. Znači, žene odgađaju rađanje za sve kasnije godine, u '70-ima je prosječna dob rađanja prvog djeteta bila 23 godine, danas je 28, znači pet godina je prilično velika razlika od nekoliko desetljeća u koliko se dogodila. Znači, kad žene odgađaju rađanje, onda one imaju sve manje i manje vremena ostati u reproduktivnom razdoblju i roditi veći broj djece nego što je to prije bilo.

Dr. Oz savjetuje: Ako želite dijete, ne čekajte tridesete

Veći udio jedinaca i žena bez djece

Osim tog demografskog razloga, neki drugi demografski razlozi su još i sve veći udio djece jedinaca i sve veći udio žena koje ne rađaju, posebice one koje su rođene u '70-ima, znači koje su došle u vrijeme rađanja u '90-ima, u vrijeme rata, krize, ekonomske nesigurnosti i slično. A s druge strane imamo klasične razloge koje možemo od početka čuti u javnosti, ekonomsko-egzistencijalni razlozi, ekonomska kriza, nezaposlenost, ekonomska nesigurnost, financijski problemi, nemogućnost stambenog zbrinjavanja... 

Želite li više djece, ne čekajte dugo s prvom trudnoćom

tata, sin, spavanje Možda te zanima... Zašto su današnji roditelji tako iscrpljeni? Roditelji

Tu su još i otežani uvjeti kombiniranja poslova i obitelji, znači ta infrastruktura, kod nas nezadovoljavajuća, koja je zapravo dana na raspolaganje lokalnim jedinicama. Negdje su vrtići i jaslice dostupniji, negdje nisu, negdje su skuplji, recimo u Zagrebu su relativno jeftini u odnosu na neke druge gradove.

Što možete napraviti ako vam dijete ne prime u vrtić?

Financijska i emocionalna nesigurnost

Zatim tu ima sigurno i kulturoloških razloga, pa sve veća želja za samorealizacijom i karijerom, znači želja za napredovanjem. Znači, prije svega nesigurnost – financijska, ali i sva druga, emocionalna isto tako, a druga riječ je vrijeme – znači mi smo tu u stisci s vremenom, u stisci s poslom, u stisci sa svim i dijete i kada dođe zahtijeva jedno vrijeme koje je sigurno značajno i njemu se treba posvetiti, dijete nije kao kućni ljubimac.

Danas također Hrvatska ima od svih zemalja unutar EU jednu od najvećih stopa trajanja života s roditeljima, znači udio djece, odrasle djece iznad 25 godina, koji žive s roditeljima, što isto ne pomaže u planiranju obitelji.

tata beba Možda te zanima... Tate ne koriste 'porodiljni' jer se boje smanjenja plaće Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.