Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 16. lipnja 2019.

7 najčešćih predrasuda s kojima se susreću djeca jedinci

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tri najveća mita o jedincima su da su usamljeni, sebični te da se ne mogu prilagoditi drugima. Novinarka i književnica Loren Sandler izdvojila je sedam predrasuda o djeci bez braće i sestara

Stereotipi koji kažu da jedinci ostaju dugo vezani uz roditelje, naročito za majke, nije točna, tvrdi Loren Sandler, novinarka i književnica koja je i sama jedinica i majka jedinca. Ona u svojoj knjizi One and Only ruši najčešće predrasude koje ljudi imaju o jedincima.

1. Jedinci nisu usamljeni

Ova tvrdnja ima nekoliko dodataka. Školska djeca nisu usamljenija. Doduše, ako su jedini adolescenti u obitelji, osjećaju se izolirano samo zato što su tinejdžeri. Odrasli jedinici se teže nose s bolešću i strahom od starenja roditelja jer se osjećaju izoliranije od ostalih u generaciji sa sličnim problemima. "To nije razlog zašto bi trebali imati još jedno dijete", kaže Sandler i dodaje: "Koliko je ozbiljan razlog za drugo dijete to da moje dijete ima sestru ili brata kad umrem?"

djevojčica, pas Možda te zanima... Jedinci su sretniji od djece koja imaju braću i sestre Školarci

2. Jedinci nisu sebičniji od drugih ljudi

Sandler tvrdi da jedinci, upravo suprotno, postaju velikodušne osobe pune poštovanja prema drugima. "Ulažemo puno energije u odnose, dajemo sebe prijateljima i nismo ništa više narcisoidni od ostalih", kaže ona.

3. Nisu svi jedinci razmaženi

Barem ne više nego bilo koje drugo razmaženo dijete.

4. Jedinci nisu neprilagođeni

"Svi podaci pokazuju da su djeca koja idu u školu socijalizirana", kaže Sandler.

Možda te zanima... Zašto smo ponosni što imamo samo jedno dijete Roditelji

5. Jedince krasi snaga 

"Za njih su karakteristični uspjeh, inteligencija i samopoštovanje. Odrastaju u verbalno bogatom okolišu, te pričaju puno - i iz dubine", tvrdi Sandler.

6. Jedinci su u osnovi isti kao i najstarija, ali i najmlađa djeca 

Poput najstarijeg djeteta u obitelji, jedinci su konzervativniji, a najvjerojatnije su i inovativni, poput najmlađeg djeteta. Jedinci imaju više slobode od ostalih da se, kroz odrastanje, definiraju kako žele.

Možda te zanima... Istraživanje: Braća i sestre Vrtić

7. Ne postoji dobar i loš izbor roditelja 

Sandler tvrdi da se roditelji jedinaca moraju osloboditi straha da su zbog te svoje odluke, na neki način, uništili život svog djeteta.

Možda te zanima... 11 najgorih komentara za roditelje jednog djeteta Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.