Trudnoća Planiranje trudnoće 06. travnja 2018.

Što trebate znati ako planirate dijete u četrdesetima

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Imate preko 40 godina i razmišljate o bebi? Niste sami. Statistike pokazuju da sve više žena ima bebe u ovoj životnoj dobi, više nego ikad prije

Čekati pravo vrijeme za trudnoću može značiti kako će tridesete doći i proći bez bebe na vidiku, bez obzira čekate li pravu osobu s kojom biste proširili obitelj, čekate li da vaša karijera dođe do određene razine prije nego li ostanete trudni ili ste možda već mama i želite pokušati zatrudnjeti još jednom prije nego li za to bude prekasno. 

biološki sat Možda te zanima... Želim dijete u četrdesetima! Trudnoća

Naravno, ne radi se uvijek o svjesnoj odluci čekanja. Problemi s neplodnošću mogu učiniti pokušaje zatrudnjivanja dugom i iscrpljujućom borbom za mnoge parove, što znači da vas prelazak četrdesete može navesti na razmišljanje vrijedi li uopće i dalje pokušavati

Planirate li još jedno dijete u četrdesetima?

Bez obzira na vaše razloge zbog kojih želite bebu nakon četrdesete, odgovor na pitanje 'je li realno pokušavati?' je: Da. Iako postoje neki povećani rizici za mamu i za bebu, mnoge žene koje imaju 40 i više godina imaju zdrave trudnoće i zdrave bebe, što znači da postoji dobra šansa i za vas. Ipak, trebate se naoružati i nekim korisnim informacijama.

Pročitajte što kažu mame na forumu o trudnoći u četrdesetima

O vašim jajnim stanicama

Rođeni ste sa svim jajašcima koje ćete ikada imati. Jajašca su bila odlične kvalitete tijekom vaših dvadesetih, dajući vam oko 30 posto šanse za začeće tijekom svakog ciklusa u toj dobi dobi. Kako ste postajali stariji, tako je i kvaliteta jajašca počela padati; što znači da su vam se i šanse za začeće svakog ciklusa počele smanjivati.

Znate li koliko jajnih stanica gubite svakom menstruacijom?

Za ženu u dobi od 35 do 39 godina, postoji oko 18% šanse da dođe do trudnoće tijekom svakog ciklusa, a nakon što prijeđete 40-u - te šanse smanjuju se na 5 posto. Drugim riječima, ako imate više od četrdeset godina i nadate se da ćete zatrudnjeti, trudnoća je još uvijek mogućnost za vas...manja mogućnost, ali ipak je mogućnost.

trudnice Možda te zanima... Je li lakše zatrudnjeti u dvadesetima, tridesetima ili četrdesetima? Trudnoća

Medicinski potpomognuta oplodnja

Medicinski potpomognuta oplodnja povezana je s većom stopom uspjeha od pokušavanja 'prirodnog' začeća i može vam pomoći povećati šanse uspješnosti trudnoće. Ipak, neki stručnjaci upozoravaju da povećana stopa uspješnosti nakon četrdesete puno manja, a da se smanjuje na nulu od 45. godine. Ipak, nisu sve loše vijesti. Postotak žena koje su zatrudnjele nakon četrdesete godine u stalnom je porastu od 1960. godine. Ustvari, nedavne statistike pokazale su kako više žena zatrudni u četrdesetima nego što ih zatrudni u svojoj tinejdžerskoj dobi. 

par trudnoća ljubav partnerstvo Možda te zanima... 9 najvećih rizika kasne trudnoće Trudnoća

Što još može pomoći?

Kao u bilo kojoj dobi, postoje određeni koraci koje možete poduzeti kako biste bili sigurni da će vaše tijelo biti što bolje pripremljeno za začeće. Prestanak pušenja, održavanje zdrave tjelesne težine, tjelovježba, pravilna prehrana, smanjeni unos alkohola - sve su to načini koji će pomoći vašem tijelu da bude zdravo i spremno za začeće kad za to dođe vrijeme. Ako imate 40 ili više godina i pokušavate zatrudnjeti već nekoliko mjeseci, svakako razgovarajte s liječnikom kako biste saznali više informacija. 

Lakše do trudnoće: Promjene koje povećavaju plodnost

Kako izgleda biti mama u četrdesetima

Možda je malo teže zatrudnjeti nakon četrdesete godine, ali mnoge žene su uspjele i imale savršeno normalne trudnoće i zdrave bebe. Biti starija mama također ima svoje prednosti. Žene iznad četrdeset godina većinom su financijski sigurnije, s puno više postignuća u svojoj karijeri. Također se smatra kako su mudrije i zrelije od mlađih mama i kako roditeljstvu pristupaju puno opuštenije i veselije. Nedavno istraživanje također je pokazalo kako starije mame manje viču na svoju djecu, ali i da dožive duboku starost

obitelj, generacije, baka, mama, beba Možda te zanima... Žene koje zadnje dijete rode kasnije doživjet će duboku starost Trudnoća

Ipak, postoje neki zdravstveni rizici za majku i za bebu, koji se povećavaju s godinama, uključujući veći rizik od spontanog pobačaja i kromosomskih anomalija. Preeklampsija, gestacijski dijabetes, prijevremeni porod i problemi s posteljicom su također rizici koji se povećavaju s dobi, stoga trebate pažljivo nadzirati trudnoću nakon što zatrudnite. 

Ako imate 40 i razmišljate o bebi, budite pozitivni. Da, vaša plodnost se smanjila i postoje neki rizici koje treba uzeti u obzir, ali ukoliko baratate svim pravim i korisnim informacijama i imate podršku partnera i liječnika - nema razloga zbog kojih ne biste trebali pokušati. Sretno!

jelena badovinac Možda te zanima... Ja sam starija prvorodilja, a on stariji prvootac. Jesmo li stari za roditelje? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.