Trudnoća Planiranje trudnoće 05. ožujka 2016.

Žene mogu rađati u sve kasnijoj dobi

biološki sat, žena, plodnost
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Produženje reproduktivnog perioda zasniva se na činjenici da se žene sve više oslanjaju na prevenciju reproduktivnog zdravlja i na metode asistirane reprodukcije

S medicinskog stajališta, idealne godine za rađanje prvog djeteta su između 18. i 25. godine. Mogućnost ostvarivanja trudnoće prolongirana je raznim metodama potpomognute oplodnje, pa čak i donacijom jajnih stanica, koja ženama omogućava da postanu majke (samo ne genetske) i nakon četrdesete godine. Međutim, ta gornja granica regulirana je zakonom u okviru ESHRE-a (Europskog udruženja za humanu reprodukciju) čije bi preporuke trebalo poštovati. Mnogi stručnjaci tvrde da novorođena beba ima pravo "birati" mladu majku, koja će imati vremena da je izvede na životni put.

Britanci bi zabranili MPO nakon četrdesete

Zdrav život i medicinski napredak

Žena se rodi s konačnim brojem jajnih stanica, koje stare zajedno s njom. U kasnijim godinama one češće pokazuju anomalije prilikom oplodnje i formiranja embrija, te se zbog toga – trudnice koje imaju više od 35 godina – upućuju na genetske analize ploda. Starenje jajnih stanica se, kao i starenje ljudi, ne može zaustaviti niti usporiti, ali će zdrav način života i prehrane značajno utjecati na duže trajanje i dobru kvalitetu jajnih stanica.

Produženje reproduktivnog perioda zasniva se na činjenici da se žene sve više oslanjaju na prevenciju reproduktivnog zdravlja i na metode asistirane reprodukcije. Dodatno produženje reproduktivne dobi žene može se postići i donacijom jajnih stanica. Konačno, čuvanje spolnih stanica koje su zamrznute u mlađoj dobi i manipulacija njima (oplodnja i ostvarivanje trudnoće) daje dodatnu mogućnost da žene i u kasnijoj dobi postanu majke, kao i nakon izlječenja od teških bolesti (najčešće karcinoma). U takvim slučajevima jedino je bitna češća kontrola kod liječnika, no to nije ništa zabrinjavajuće i neuobičajeno.

Surogat majčinstvo - da ili ne?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.