Trudnoća Planiranje trudnoće 04. prosinca 2017.

Istraživanje: Kasno majčinstvo nosi velike prednosti za dijete

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje pokazalo je da se djeca starijih majki manje moraju suočavati sa strogom disciplinom i da je vjerojatnije da će napredovati u životu

Žene u razvijenim zemljama čekaju duže da postanu majku, a prema novom istraživanju - to je zapravo jako dobra stvar za njihovu djecu. Nažalost, ženama većinom govore kako su kasne trudnoće opasnije za majku i bebu. Često se o kasnoj trudnoći govori u smislu pada plodnosti, zdravstvenih komplikacija, rizika za mamu i bebu te se općenito kasno majčinstvo prikazuje u dosta negativnom svjetlu.

No, kad se radi o majčinom blagostanju i djetetovom socijalnom i emocionalnom razvoju, postoje neke značajne prednosti kasnijeg majčinstva

trudnica, djevojčica, sestra Možda te zanima... Planirate li još jedno dijete u četrdesetima? Trudnoća

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu European Journal of Developmental Psychology, provedeno je na 5000 majki u Danskoj. Istraživači su otkrili da je manje vjerojatno da starije majke viču na svoju djecu ili ih kažnjavaju, a djeca starijih majki imaju manje problema u ponašanju, ali i socijalnih i emocionalnih problema.

"Kad procjenjujemo posljedice kasne trudnoće, važno je uzeti u obzir fizičke i psihičke prednosti i nedostatke", objasnio je autor istraživanja, psiholog Dion Sommer. U Danskoj je prosječna dob prvorotkinje 30,9 godina, dok je 2015. godine u Hrvatskoj prosječna dob prvorotkinje bila 28,6 godina. Također, u Danskoj se broj žena koje su rodile djecu nakon četrdesete učetverostručio od 1985. godine.

Možda te zanima... Prosječna dob prvorotkinja u Hrvatskoj kroz desetljeća Trudnoća

Za potrebe istraživanja, istraživači su proučavali djecu u dobi od sedam, 11 i 15 godina. Otkrili su da su djeca starijih majki imala manje socijalne i emocionalne probleme te probleme u ponašanju u sedmoj i 11. godini, ali ne i s 15 godina. Također su došli do zaključka da starije majke manje viču i kažnjavaju svoju djecu.

"To ima smisla s obzirom da su starije majke općenito više obrazovane, imaju više iskustva i financijski su stabilnije. Smatramo da dob dolazi s većom psihološkom zrelošću i to se vidi u kasnom majčinstvu", govori psiholog Sommer. 

jelena badovinac Možda te zanima... Ja sam starija prvorodilja, a on stariji prvootac. Jesmo li stari za roditelje? Roditelji

"Znamo da ljudi s godinama postaju više psihički fleksibilni, tolerantniji su prema drugim ljudima i emocionalno bolje napreduju", rekao je Sommer i dodao kako je to razlog manjih problema kod djece starijih majki: "Stvaranje pozitivnog i manje discipliniranog okruženja vodi do sretnijeg i zdravijeg odrastanja."

S druge strane, postoji i mnogo istraživanja koja su pokazala puno prednosti mladog majčinstva. Zaključak je da ne postoji 'najbolja dob' za majčinstvo, ali i da 'mlađe je bolje' ne drži uvijek vodu

trudnice Možda te zanima... Je li lakše zatrudnjeti u dvadesetima, tridesetima ili četrdesetima? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.