Roditelji Sretna mama 13. listopada 2016.

Dob u kojoj ste dobili prvu menstruaciju pokazuje koliko dugo ćete živjeti

žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo čak 16.000 žena otkrilo je na koji je način menstruacija povezana sa životnim vijekom, ali i zdravljem tijekom života

Istraživanje Sveučilišta u San Diegu, čiji su rezultati objavljeni u časopisu 'Menopause' analiziralo je podatke 16.000 žena u menopauzi. Među ispitanicama koje su prvu menstruaciju dobile s 12 ili više godina te u menopauzu ušle s 50 ili više godina bilo je najviše onih koje su doživjele 90 godina

Žene koje zadnje dijete rode kasnije doživjet će duboku starost

"Menstruacija je povezana sa životnim vijekom, otkrilo je naše istraživanje. Otkrili smo da žene koje menstruaciju dobiju kasnije, imaju manje zdravstvenih problema, poput bolesti srca, a žene koje uđu u menopauzu kasnije, odličnog su zdravlja što može biti objašnjenje našeg otkrića", izjavio je autor studije Aladdin Shadyab.

Među ženama koje su kasnije dobile menstruaciju i kasnije ušle u menopauzu također je bilo manje pušačica, i manje slučajeva dijabetesa. Autori studije ističu da su dodatna istraživanja potrebna kako bi se točno odredilo zašto ta povezanost postoji, ali prilično je jasno da zdrave navike i zdrava menstruacija znače dug i zdrav život. 

Potražite još korisnih članaka na portalu Zdrava Krava

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.