Trudnoća Planiranje trudnoće 13. travnja 2021.

Novo istraživanje pokazuje značajno povećanje reproduktivne dobi u žena!

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje pokazuje da se reproduktivni vijek žena produljio i to za više od dvije godine!

Usprkos mišljenju medicinske zajednice da su dvadesete godine optimalno vrijeme za ženu da sigurno postigne i nosi trudnoću, te da plodnost počinje opadati nakon tridesete godine, a trudnoće nakon 35 godine smatraju se "gerijatrijskim", rezultati istraživanja idu u prilog ženama i daju nadu svim ženama koje nisu sasvim sigurne u buduće planove povezane sa zasnivanjem obitelji.

Recentno istraživanje 

Novo istraživanje objavljeno u Journal of American Medical Association moglo bi ti pomoći da se opustiš, jer podaci govore da se prosječna reproduktivna dob (za američke žene) povećala s 35 na 37,1 - što je razdoblje dulje od dvije godine. Čini se da taj trend postoji već neko vrijeme, budući da se prosječna dob ulaska žene u menopauzu neprekidno povećava u cijelom svijetu, a to je zauzvrat povećalo i reproduktivni životni vijek i potencijalno olakšalo začeće ženama u srednjim ili kasnim tridesetim godinama.

Studija je proučavala trendove u proteklih šest desetljeća, istražujući i prosječnu dob prirodne menopauze i reproduktivni životni vijek žena, usredotočujući se na čimbenike koji su izravno povezani s američkim ženama.

muškarac, prehrana, par, kuhinja Možda te zanima... Postoji jedna stvar koja ima najveći utjecaj na plodnost i kvalitetu sperme Trudnoća

Trendovi zasnivanja obitelji 

Posljednjih je godina stopa nataliteta u SAD-u je opadala, premda se globalna populacija i dalje povećava. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti primjećuju da natalitet američkih žena u dvadesetim godinama kontinuirano opada.  Roditeljski trendovi pokazuju pomak prema zasnivanju obitelji u kasnijem životnom radoblju, a navedeno je povezano s promjenama u obrazovanju, karijeri i mogućnostima zaposlenja.

Podaci pokazuju da natalitet žena u tridesetim i četrdesetim godinama raste, a govoreći o povećanju reproduktivnog životnog vijeka u žena, istraživači su pronašli i razlike u prosječnim godinama ulaska u menopauzu u odnosu na prošlost (s 48,4 godine na 49,9 godina) te promjene u menarhi, odnosno ranije dobivanje menarhe u odnosu na prošlost ( s 13,5 godina na 12,7).

par trudnoća ljubav partnerstvo Možda te zanima... 9 najvećih rizika kasne trudnoće Trudnoća

 

Posljedice promjena na zdravlje žena

Ginekologinja dr. Jennifer Ashton, rekla je za ABC News da je praćenje ovih trendova izrazito važno te da bi ovakavi trendovi mogli imati posljedice na ukupno zdravlje žena. Objasnila je da bi ove promjene mogle ukazivati ​​na blagi pad kardiovaskularnih bolesti kod žena, ali bi mogle povećati rizik od raka dojke, raka jajnika i karcinoma endometrija. Naime, što tijelo dulje proizvodi reproduktivne hormone, to je povećani rizik od razvoja tih karcinoma, objasnila je dr. Ashton.

I da, vjerojatno ti nisu potrebna istraživanja kako bi znala da što duže imaš mjesečnicu, to ćeš dulje doživljavati promjene raspoloženja, grčeve, umor i druge menstrualne nuspojave, što bi moglo značiti i duži prijelaz u menopauzu, a samim time i nuspojave poput neredovitog krvarenja, promjena u načinu spavanja i valunga. No, dobra je vijest da je vrijeme na tvojoj strani! 

Možda te zanima... Trudna nakon 35? Istina o 'gerijatrijskoj trudnoći' i savjeti žena koje su je prošle Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.