Roditelji Sretna mama 14. listopada 2020.

Trudnoća u kasnijim godinama mogla bi ti produžiti život?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako je broj žena koje imaju djecu od 30 i više godina u porastu, novo istraživanje sugerira da bi im to moglo donijeti jednu prednost: dulji život.

Istraživanje objavljeno u listopadu 2020. u časopisu Menopause, časopisu Sjevernoameričkog društva za menopauzu (NAMS), pokazalo je da žene koje su rodile svoje posljednje dijete u starijoj dobi vjerojatno imati duže telomere.

Telomeri su opisani kao "DNA-proteinski kompleksi koji štite krajeve kromosoma“. Smatraju se "biomarkom dugoročnog zdravlja i dugovječnosti“. Prema istraživanju objavljenom u Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, kraći telomeri povezani su s više bolesti i lošim preživljavanjem, a brzina skraćivanja telomera može se povećati ili smanjiti odabirom načina života, uključujući prehranu i aktivnosti.

Postavlja se pitanje je li kasnija trudnoća jedan od onih načina koji mogu zaustaviti skraćivanje telomera? Pa to je još uvijek nejasno. "Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo uzrokuje li starija dob majke pri posljednjem rođenju produljivanje telomera ili dužina telomera služi kao zamjenik općem zdravlju i podudara li se sa sposobnošću žene da rodi dijete u kasnijoj dobi", navodi u priopćenju Stephanie Faubion, dr. Med.

Možda te zanima... Otkrivena zanimljiva prednost trudnoće nakon 35-e Trudnoća

Ali ovo nije prvi put da istraživanje pokazuje vezu između kasnije trudnoće i duljeg života. Studija objavljena u Menopausi u siječnju 2015. otkrila je da su žene koje su imale posljednje dijete nakon 33 godine imale dvostruko veće šanse za život da dožive 95 i više godina, za razliku od onih koje su posljednje dijete rodile s 29 godina. Drugo istraživanje pokazalo je da su žene koje su rodile nakon 40. godine imale četiri puta veću vjerojatnost da će doživjeti 100 godina, navodi Parents.

Bez obzira kada se odlučiš za dijete, trebalo bi biti pravo vrijeme za tebe. Vrijedno je napomenuti da možda postoji puno drugih čimbenika koji pridonose duljem životu.

mama beba Možda te zanima... Žene bi trebale zatrudnjeti najkasnije do 44. godine Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.