Trudnoća 24. studenoga 2022.

Viralni video: Medicinska sestra pokazala kako izgleda vrat maternice prije porođaja

Foto: @midwifemama / tiktok.com
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi li se ikad zapitala kako izgleda vrat maternice neposredno prije porođaja?

Sarah Pringle je medicinska sestra, primalja koja podučava žene na društvenim mrežama, Instagramu i TikToku o različitim stvarima vezanim uz žensko zdravlje. Sarah izrađuje videozapise koji prikazuju sve, od mjesta na kojem tampon "sjedi" u ženskom tijelu do prikaza dijelova ženskog tijela koje liječnici provjeravaju tijekom ginekološkog pregleda. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sarah (@midwifemama81)

Iako svi Sarahini videozapisi ostvaruju nekoliko stotina tisuća pregleda - njezin nedavni video koji pokazuje kako izgleda cerviks maternice kada se proširi za porođaj postao je viralan i prikupio je preko 10 milijuna pregleda. Modeli korišteni u svim Sarinim videozapisima pomažu i budućim primaljama da nauče kako provjeriti širenje i oticanje vrata maternice. "U trudnoći, cervikalna dilatacija može pomoći kod određivanja lijekova potrebnih za poticanje porođaja, kod provjere napredovanja poroda i procjene prijevremenih porođaja", objasnila je.

Da bi žena mogla roditi, cerviks se mora otvoriti odnosno proširiti oko 10 cm kako bi beba mogla proći kroz njega. To je također poznato kao puna dilatacija, a tijekom prvog porođaja procjenjuje se da će vjerojatno biti potpuno prošireno u razdoblju od 8 do 12 sati. Na  TikTok-u, medicinska sestra Sarah Pringle otkrila je kako točno izgleda proširenje. Video započinje modelom izgleda cerviksa prije poroda, a rupa na modelu je zatvorena. Medicinska sestra otkriva razliku u veličini od "zatvorenog" cerviksa do izgleda vrata maternice kada započne otvaranje tijekom porođaja. Video je imao više od deset milijuna pregleda na TikTok-u, a preko 43.000 ljudi je komentiralo objavu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sarah (@midwifemama81)

Tijekom porođaja cerviks se mijenja od čvrsto zatvorenog do potpuno otvorenog izlaza za bebu. Dijagram širenja grlića maternice može pomoći svima da shvate što se to događa u svakoj fazi porođaja - jer se vrat maternice sve više širi kako proces rađanja napreduje, što ženama na kraju omogućava da počnu "gurati". Prva faza porođaja, koja uključuje rane kontrakcije, završena je kad se cerviks proširi na 10 centimetara - što ženama omogućuje da prijeđu u drugu fazu i počnu gurati. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sarah (@midwifemama81)

TikTok i Instagram profili medicinske sestre prepuni su edukativnih videozapisa koji pokrivaju sve teme, od trudnoće do menstruacije i kontracepcije. Kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti žena, Sarah je naglasila važnost povjerenja prema izabranom liječniku.

"To je vaš pružatelj usluga. Trebalo bi vam biti ugodno razgovarati o svim aspektima ženskog zdravlja. Ako vam je neugodno s trenutnim "pružateljem usluga", u redu je razgovarati s drugim i potražiti druga mišljenja," rekla je, dodajući: "Također je važno da žene znaju da su zadužene za brigu o svojim tijelima te da trebaju donositi utemeljene odluke. Obrazovanje osnažuje i pomaže ženama i muškarcima da se zalažu za sebe u zdravstvu. A obrazovanje može pritom biti i zabavno!"

Možda te zanima... Viralni video: Doktori pokazali koliko je dugačka igla za epiduralnu Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Express1111

    tražite li hitan zajam i kontaktirajte brzi zajam jer su uvijek tu da pomognu, upravo sam dobio svoje, evo ga sad zato objavljujem ovdje, a dobro je što imaju čak i podružnicu ovdje u Srbiji pa kontaktirajte njih na sljedeće načine E-adresa: Expressloan1212@gmail.com WhatsApp: +381 (61) 1972618 Nazovite: +1 (313) 306-0862 WhatsApp: +1 (313) 306-0862

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.