Trudnoća Planiranje trudnoće 28. veljače 2019.

Trudnoća nakon 35. sasvim je OK, smatraju stručnjaci

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje je pokazalo da žene koje rode nakon 40. imaju veću šansu poživjeti do stote godine u odnosu na one koje su rodile u ranijoj životnoj dobi

Kad pjevačica Carrie Underwood otvori usta, ljudi obraćaju pozornost, a ne samo zbog njezinog pjevanja, nego i onoga što ona kaže. U intervjuu za Redbook magazin, Underwood je rekla kako su ona i njezin suprug Mike Fisher možda propustili svoju "priliku da imaju veliku obitelj" i da njezinu sinu Izaaiji Michaelu podare brata ili sestru, jer joj je 35 godina te je dodala kako planira istražiti sve opcije, uključujući i posvajanje.

Mnogi vjeruju da se krivo izrazila. Naime, istraživanja su pokazala da 35 godina nije prekasno za imati djecu, a što je dokazala i sama Underwood kad je nedugo nakon toga objavila da je trudna s drugim djetetom. Maleni Jacob Bryan Fisher rođen je prije mjesec dana.

Posvajanje djece je, kažu stručnjaci, dobar izbor, ali je neodgovorno pustiti žene da misle da ne mogu imati djecu nakon navršene 35. godine života.

Možda te zanima... 82 posto žena iznad 35 brzo zatrudni: Gdje je granica između 'mlade' i 'stare' prvorotkinje? Trudnoća

''Normalno je brinuti se o trudnoći u kasnijoj dobi, ali žene su s 35 generalno zdrave i mogu imati djecu. Čak i uz probleme s plodnošću, postoje načini koji pomažu pri začeću poput medicinski potpomognute oplodnje, donora ili surogat majke'', smatra dr. Juli Fraga koja se specijalizirala za žensko reproduktivno zdravlje.

Vjeruje kako je poruka poznate pjevačice zapravo bila odgovoriti na vjerovanja koje postoje u nekim kulturama, a prema kojima se žene nakon 35. ne mogu nositi s djecom. Da to nije istina, potvrđuju neki podaci.

Je li trudnoća nakon 35. godine zaista rizična?

Imati dijete kasnije u životu je trend

Prema Nacionalnom centru za zdravstvene statistike, žene u četrdesetima su najbrže rastuća grupa žena koje se odlučuju imati djecu. Kako se produljio životni vijek čovjeka, tako se i reproduktivna dob povećala. Žene koje odluče imati dijete kasnije zapravo prate trend za koji se smatra da će još porasti u budućnosti.

Žene zbog toga mogu živjeti dulje

Istraživanje je pokazalo da žene koje rode nakon 40. imaju veću šansu poživjeti do stote godine u odnosu na one koje su rodile u ranijoj životnoj dobi.

obitelj, generacije, baka, mama, beba Možda te zanima... Žene koje zadnje dijete rode kasnije doživjet će duboku starost Trudnoća

Djeca roditelje održavaju mladima

Istraživanje JAMA Internal Medicine pokazuje da gledanje na život kroz oči vlastite djece pomaže roditeljima da žive dulje, sretnije i bezbrižnije.

Trudna nakon 35? Istina o 'gerijatrijskoj trudnoći' i savjeti žena koje su je prošle

Žene zbog toga mogu biti sretnije

U povećem broju literature se spominje da su najsretniji roditelji oni u četrdesetima.

Žene koje rađaju kasnije mogu postati pametnije

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Geriatrics Society, a koje je provedeno među ženama iznad 35 godina, otkrilo je da žene imaju koristi od hormona tijekom trudnoće jer oni djeluju na mozak potičući ga na rješavanje problema, razmišljanje i pamćenje.

Možda te zanima... Otkrivena zanimljiva prednost trudnoće nakon 35-e Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.