Trudnoća 30. ožujka 2021.

Postoji jedna stvar koja ima najveći utjecaj na plodnost i kvalitetu sperme

muškarac, prehrana, par, kuhinja
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Određene namirnice mogu poboljšati kvalitetu i povećati količinu sperme, ali i smanjiti oksidativni stres, koji je jedan od značajnih uzroka neplodnosti...

Zdravlje sperme jednako je važno kao i zdravlje jajnih stanica. Ako ti i partner imate problema s plodnošću, znajte da niste sami.

Neplodnost je češća nego što misliš!

Neplodnost je češća nego što mnogi misle. Otprilike jedan od šest parova susreće se s ovim problemom, a istraživači procjenjuju da je u otprilike jednom od tri slučajeva uzrok problema neplodnost muškaraca.  Neplodnost zahvaća najmanje 15% parova u zapadnim zemljama, a u 50% svih slučajeva muška neplodnost glavni je čimbenik koji doprinosi problemu.  

Iako se neplodnost ne može uvijek izliječiti, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste povećali šanse za začeće. Plodnost se ponekad može poboljšati zdravom prehranom, suplementima i promjenama životnog stila. Jedan od najvažnijih čimbenika koje ljudi moraju uzeti u obzir prilikom planiranja trudnoće jest količina i kvaliteta sperme. Srećom, nova se sperma proizvodi svakih 42 do 76 dana, što pruža određene mogućnosti za poboljšanje kvalitete sperme prije začeća. Postoje određene namirnice i suplementi koje mogu poboljšati zdravlje i kvalitetu sperme.

ginekolog liječnik doktor par Možda te zanima... 10 činjenica o IVF-u o kojima nitko ne govori Trudnoća

Što utječe na zdravlje i kvalitetu sperme?

Razni čimbenici mogu utjecati na kvalitetu sperme, uključujući toksine u okolišu, stres i čimbenike životnog stila poput loše prehrane, pretilosti, pušenja i / ili prekomjernog unosa alkohola. U osnovi ovih čimbenika jest povećani oksidativni stres. Oksidativni stres igra vjerojatno najveću ulogu u muškoj (i ženskoj) neplodnosti; oksidacija utječe na preživljavanje stanica, na količinu i kvalitetu sperme, sazrijevanje jajnih stanica, starenje jajašaca i važan je čimbenik koji doprinosi (u 30-80% slučajeva) neplodnosti.

Oksidativni stres ima ključnu ulogu u neplodnosti

Oksidativni stres je stanje u organizmu koje se javlja kada prooksidansi (slobodni radikali) nadvladaju mehanizme antioksidativne zaštite organizma. Radikali su visoko reaktivne molekule i u suvišku vrlo lako mogu oštetiti stanične strukture (staničnu membranu i organele), odnosno njihove komponente ugljikohidrate, lipide, proteine i DNA. Nepopravljena, ova oštećenja mogu dovesti do smrti stanice. Najnovije studije ukazuju na važnu ulogu oksidativnog stresa u patogenezi brojnih bolesti i stanja. 

Kako ublažiti oksidativni stres?

Tvari koje štite stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala (npr. vitamin E, vitamin C, beta-karoten i selen) nazivaju se antioksidansi. Budući da oksidativni stres igra ključnu ulogu u neplodnosti i kod muškaraca i kod žena, najviše pažnje usmjerava se na namirnice i sastojke koji pomažu ublažiti oksidativni stres. 

  • Cink

Studije pokazuju da je dodavanje cinka u prehranu, značajno povećalo volumen sjemena, pokretljivost sperme i postotak normalne morfologije sperme. Hrana bogata cinkom uključuje crveno meso, perad, grah, cjelovite žitarice i određene vrste morskih plodova (rakovi i jastozi).

  • Folati

Poznata je potreba za folnom kiselinom ili folatima u žena u fertilnoj dobi. Ali, folati mogu poboljšati i plodnost muškaraca. Kombinirani dodatak folne kiseline i cinka tijekom razdoblja od 26 tjedana povećava ukupnu količinu sperme kod plodnih i subfertilnih muškaraca. Nedostatak folata može narušiti kvalitetu sjemena, uključujući i oštećenja DNA sperme. Prirodni izvori folata su tamnozeleno lisnato povrće, voće, grah, jaja, meso i žitarice. Žitarice i kruh dobri su izvori folne kiseline.

  • Selen

Ovaj esencijalni element pomaže u normalnom razvoju testisa, spermatogenezi i pokretljivosti i funkciji spermatozoida. Selen se u našoj prehrani nalazi u plodovima mora, mesu, peradi i žitaricama.

  • Vitamin E

Pokazalo se da ovaj vitamin poboljšava pokretljivost sperme kod muškaraca koji imaju nizak broj spermija ili slabu pokretljivost sperme. Također, vitamin E pospješuje ovulaciju i  smanjuje oksidativni stres. Vitamin E prirodno se nalazi u biljnim uljima poput pšeničnih klica i suncokreta te u orašastim plodovima; bademima, kikirikiju i lješnjacima.

  • L-karnitin 

Pomaže spermijima da održe kvalitetu i vitalnost tijekom svog životnog ciklusa.  L – karnitin je tvar koja nastaje iz esencijalnih aminokiselina lizina i metionina posredstvom vitamina B6, niacina i željeza. Dokazano je da L karnitin regulira oksidativni i metabolički status ženskog reproduktivnog sustava, sprečavanjem oštećenja DNA izazvanog slobodnim radikalima i stabiliziranjem skladištenja energije za reproduktivne stanice. Karnitin se nalazi u crvenom mesu, ribi, peradi i mlijeku. Ostale jake antioksidativne hranjive tvari uključuju likopen koji se nalazi u rajčicama te vitamin  C koji se nalazi u agrumima.

Možda te zanima... 10 stvari koje trebaš promijeniti kako bi povećala mogućnost začeća Trudnoća

Prehrana je ključ uspjeha

Ako planirate trudnoću, važno je povećati unos ovih ključnih hranjivih sastojaka koji učinkovito pomažu u prevladavanju oksidativnog stresa stanica. Nažalost, ovih hranjivih sastojaka često nedostaje u odgovarajućim količinama u današnjoj modernoj prehrani, stoga je dodavanje ovih namirnica i suplemenata u  prehranu izuzetno važno. Upravo će oni osigurati da tijelo ima sve komponente potrebne za izgradnju novih stanica; jačanje zdravlja prije začeća i optimizacija muškog i ženskog tijela za začeće. Ovi vitamini i minerali mogu dostaviti tijelu ključne hranjive sastojke koji su učinkoviti u borbi protiv visokog oksidativnog stresa povezanog s muškom i ženskom neplodnošću. 

Izvor: Mother.ly

Možda te zanima... Radiš na bebi, ali ne uspijevaš zatrudnjeti? Možda je kriva tvoja prehrana Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.