Trudnoća Liječenje neplodnosti 23. ožujka 2021.

IVF: Pomaže li ananas u implementaciji embrija?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ananas je posljednjih godina postao neformalni simbol za uspjeh umjetne oplodnje. No, može li konzumacija ananasa tijekom IVF postupka zaista pridonijeti uspjehu postupka?

Ako si se savjetovala s "dr. Googleom", čitala blogove o plodnosti ili sudjelovala u forumskim raspravama, sigurno si čula za upotrebu ananasa u prehrani tijekom IVF postupka, koji navodno može pomoći (ili barem poboljšati šanse) u implantaciji embrija.  Ananas je posljednjih godina postao neformalni simbol za IVF uspjeh.

ginekolog liječnik doktor par Možda te zanima... 10 činjenica o IVF-u o kojima nitko ne govori Trudnoća

Može li ananas pomoći pri začeću? 
 
Iako istraživanja koja bi potvrdila da ananas pomaže pri implantaciji embrija još uvijek ne postoje, postoji nekoliko mogućih mehanizama pomoću kojih bi ananas zaista mogao biti od pomoći. Ananas nije kao biljka bogat izvor nutritivno vrijednih tvari, ali sadrži nešto jedinstveno - bromelin, enzim sposoban razgraditi proteine ili bjelančevine. Na temu bromelina do danas je objavljeno mnogo znanstvenih radova. Bromelin se preporučuje kao lijek u svim slučajevima otežane probave proteina i nedostatnog lučenja enzima želučanog soka. 

Dakle, bromelin je enzim u ananasu za koji se smatra da ananasu daje terapeutske učinke. Konkretno, bromelin je protuupalno sredstvo. Istraživanja sugeriraju da bromelain potiče imunološki sustav da se odmakne od upalnog stanja. To bi moglo pomoći ženama kod kojih su problemi s implantacijom uzrokovani upalom.

Nadalje, bromelin djeluje kao razrjeđivač krvi i antikoagulant: Razrjeđivači krvi, poput aspirina, obično se preporučuju ženama koje pokušavaju zatrudnjeti postupkom umjetne oplodnje, kako bi podržali protok krvi u maternici. Bromelin u ananasu može imati sličan učinak. Što je protok krvi u maternici bolji, to su veće šanse za začeće. Liječenje akupunkturom također poboljšava protok krvi u maternici.

Možda te zanima... 'Odakle dolaze bebe?' Mama napisala slikovnicu o IVF-u Trudnoća

Savjeti za konzumaciju ananasa

Dakle, ako želiš probati koristiti ananas kao pomoć za poboljšanje uspjeha implantacije embrija, postoji nekoliko smjernica:

  1. Nemoj koristiti ananas iz konzerve: postupak konzerviranja može uništiti bromelin.
  2. Obavezno pojedi jezgru: tu se nalazi najveća koncentracija bromelaina.
  3. Koristi ananas samo nakon ovulacije! Jedenje previše ananasa prije ovulacije moglo bi povećati kiselost cervikalne sluzi, čineći ju "negostoljubivom" za spermu.
  4. Ne preporučuje se koristiti ananas (s jezgrom) kao pomoć u plodnosti tijekom uzimanja bilo koje druge vrste razrjeđivača krvi, poput aspirina. bez prethodnog dogovara sa svojim liječnikom.
  5. Odaberi organski ananas kad god je to moguće.
  6. Prestani jesti ananas (s jezgrom) ako saznaš da si trudna!

Želimo ti puno sreće na putu do ostvarenja trudnoće! 

Izvor: http://tennesseereproductiveacupuncture.com/

Možda te zanima... Osam mjeseci nakon poroda pokazala trbuh s masnicama: 'Krenuli smo s IVF-om' Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • yepali

    I am making 10,000 Dollars at home own laptop. Just do work online 2 to 4 hour properly. so i make my family happy and u can do Check it out what i do… ……https://bit.ly/39JrDqt

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.