Trudnoća Planiranje trudnoće 07. prosinca 2018.

Muška kontracepcija stiže uskoro: Jesu li spremni?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon gotovo 10 godina razvijanja kontracepcije za muškarce u obliku gela, sve je izglednije da će gel za koju godinu ugledati svjetlo dana u ljekarnama. Muškarci bi ga trebali svakodnevno nanositi na ruke i ramena

Kada je riječ o planiranju djeteta ili specifično, o sprječavanju trudnoće - najveći dio odgovornosti leži upravo na ženama. Bilo da su u pitanju kontracepcijske pilule, kontracepcijska spirala, dijafragma ili spermicidna sredstva - s takvim oblicima kontracepcije nose se samo žene. 

par seks Možda te zanima... 7 neobičnih vrsta kontracepcije kroz povijest Trudnoća

Unatoč svim šalama o tome kako bi se kontracepcija prodavala u aparatima kad bi je muškarci mogli uzimati, čini se da dosada nije bilo previše poticaja kada je riječ o hormonalnoj kontracepciji za muškarce.

Muškarci bi trebali svakodnevno nanositi gel

Sve do sada jer kontracepcija za muškarce - topikalni gel NES/T - ulazi u drugu fazu kliničkih testiranja.

Uskoro će muškarci moći koristiti gel (koji sadrži progesteron i testosteron) kako bi potaknuli neplodnost smanjenjem broja spermija. Gel bi muškarci trebali svakodnevno nanositi na ruke i ramena, što zvuči puno manje invazivno nego neke trenutačne kontracepcijske metode za žene. 

Christina Wang, koja je znanstvenica losanđeleškom institutu za biomedicinska istraživanja, na razvijanju ovog gela radi već gotovo 10 godina. "Testirali smo gel na preko 200 muškaraca i nikada nismo naišli na neke ozbiljnije posljedice, ali i dalje ćemo proučavati sve jako detaljno", rekla je Wang. 

par, zima Možda te zanima... Muškarci su plodniji po hladnoći? Trudnoća

Jedna od njezinih kolegica, endokrinologinja Stephanie Pagesa Sveučilišta u Washingtonu, rekla je kako se nada da će iza gela slijediti i druge metode kontracepcije za muškarce.

Jesu li spremni preuzeti takvu odgovornost na sebe?

Najčešći argument protiv muške kontracepcije je da muškarci nikada neće preuzeti takvu odgovornost na sebe, ali endokrinologinja vjeruje da zasigurno bi kad bi imali više izbora. "Ako želimo da muškarci budu više angažirani u kontracepciju, moramo imati više opcija za njih, kao što imamo za žene", rekla je. Jer ako nas je znanost naučila jednu stvar o ženskoj kontracepciji, onda je to da ne odgovara svaka metoda svakoj ženi. Neke žene ne mogu uzimati pilulu, ali im odgovara spirala. Druge imaju nuspojave od injekcije, ali toleriraju dijafragmu i slično. 

Možda te zanima... Je li moguće zatrudnjeti od predejakulata? Trudnoća

Također, muška kontracepcija bi bila odlično rješenje za žene kojima jednostavno ne odgovara nikakva metoda kontracepcije ili koje imaju zdravstvene probleme koji ih sprječavaju od uzimanja kontracepcije. Uz to, muška kontracepcija bila bi odlična i za parove u postporođajnom razdoblju kada mnoge majke ne žele dodatne hormone još neko vrijeme. 

Iako će zasigurno proći još koja godina prije nego li ovaj gel ne bude dostupan u našim ljekarnama, definitivno se radi o obećavajućoj metodi. Mame ionako imaju previše obaveza, bilo bi odlično ako će tate u budućnosti moći preuzeti kontracepciju na sebe. 

seks Možda te zanima... Sve popularnije prirodne metode kontracepcije Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.