Trudnoća Planiranje trudnoće 07. studenoga 2017.

Kad planirate dijete? Ovo nikad ne biste trebali pitati parove

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jednostavno nikad ne znate kroz što prolazi neki ljudi, budite pažljivi. Svoju priču ispričala je mama dvoje djece Adele Barbaro i opisala kroz što je sve prošla kada se borila s neplodnošću

"Dakle, kada planirate imati djecu?", čini se kao vrlo bezazleno pitanje. Čak možda i prirodno za postaviti. Međutim, to je pitanje koje može biti jako bolno za mnoge parove i žene. Jedna mama nedavno je objasnila zašto prije nego što postavite ovo pitanje trebate dvaput promisliti i na kraju se dobro pripremiti na brutalno iskrene odgovore. Adele Barbaro napisala je kako je prošla svoju borbu s neplodnošću, i kako se osjećala svaki put kada joj je netko postavio ovo pitanje.

"Samo uživamo nedavno smo se vjenčali", "Prvo želimo putovati", "Trenutno sam usredotočena na karijeru"  - samo su neke od rečenica koje je koristila kako iskreno ne bi iskreno odgovorila na pitanje. "Ovo su samo neki odgovori (uz prisilan osmijeh) koje sam izgovarala kako bih sakrila što se zapravo događa. Nije mi uvijek bilo ugodno. Jednog dana sam odgovorila: "To nije tako jebeno jednostavno, znaš. Jutros sam dobila svoju mjesečnicu... opet", opisala je svoju situaciju Adele.

Možda te zanima... Gotovo 17 posto parova u Hrvatskoj je neplodno Trudnoća

Barbara je imala endometriozu i policistične jajnike, pa je začeće bilo borba za nju. Nakon što je dobila dijagnozu, pomislila je da nikad neće moći imati djecu. Njezin suprug i ona pričali su o liječenju, usvajanju i znali su kojim god putem budu išli bit će dug. Odlučili su se za liječenje medicinski pomognutom oplodnjom.

"In vitro oplodnja je sranje. Bio je to dug, invazivan, skup i emotivno najteži put u mom životu. Zapravo me slomilo. Toliko toga uložite u taj proces, financijski i emotivno, da potroši svaku vašu misao", napisala je Adele.

Neplodnost je jedna od najemotivnijih, psihički i fizički najzahtjevnijih stvari koje čovjek može proći. Kada se borite s neplodnošću čini vam se da su svi oko vas trudni i da imaju svoju "savršenu obitelj" - mama, tata i dvoje djece, a to je vama samo mučenje.

tuga žena Možda te zanima... Tužna sam kad netko koga znam zatrudni Trudnoća

"Čak sam odbijala odlaziti na neke događaje i prisustvovati dječjim rođendanima jer mi je bilo prebolno. Postala sam vrlo ogorčena, očajna i depresivna", napisala je dalje Adele. Kaže da je nakon godinu dana liječenja, jedno jutro napravila test za trudnoću i očekivala uobičajeno negativno. Međutim, bila je trudna, dalje je objasnila i dodala kako su ona i suprug bili sretnici.

"Ali mnogi će parovi pokušavati godinama. A mnogi nikad neće uspjeti i moje srce je s njima. A što je s parom koji ne želi imati djecu? Ili s parom koji ima dijete, ali ne može si priuštiti još jedno? Ili s onima koji su izgubili dijete? Iako smo prošli kroz proces in vitro oplodnje i borili se kako bi imali našeg Harveyja, vrlo brzo su nas pitali: "Kada ćete imati drugo?". Sada kad imam dvoje djece i osjećam da je moja obitelj kompletna, pitanja i dalje dolaze", dodala je Adele.

žene, prijateljice Možda te zanima... 7 najgorih rečenica za ženu koja ne može zatrudnjeti Trudnoća

Na kraju je dala veliki savjet svim ljudima: "Dakle, sljedeći put kada budete htjeli "dobaciti" komentar nekom novopečenom paru ili paru koji je zajedno deset godina, budite pažljivi. Nemojte ih kada planiraju imati djecu. Nikad ne znate što se događa", napisala je na kraju

Priča je podijeljena na Facebooku više od 22 tisuće puta, a ima preko tri tisuće komentara.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.