Trudnoća Planiranje trudnoće 12. prosinca 2018.

Prekinuti snošaj: Za trudnoću je dovoljan jedan spermij!

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Američko istraživanje pokazuje da sve više parova koristi ovu metodu kao zaštitu od neželjene trudnoće. Pitali smo ginekologinju Petru Podobnik zašto ova metoda nije sigurna

Mnogi parovi koriste prirodne metode kao zaštitu od neželjene trudnoće. Ovakve metode oslanjanju se prvenstveno na fizičke znakove koje nam pokazuje tijelo, a to su bazalna temperatura, vaginalni iscjedak te položaj cerviksa. Na taj način određuju se plodni i neplodni dani, a za vrijeme plodnih dana izbjegavaju se seksualni odnosi. Također jedna od metoda među parovima je prekinuti snošaj. Međutim, stručnjaci prekinuti snošaj ne smatraju kontracepcijskom metodom iako je prema mnogim istraživanjima koristi puno parova.

seks Možda te zanima... Sve popularnije prirodne metode kontracepcije Trudnoća

Istraživanje koje je lani objavio američki Državni zavod za statistiku pokazuje da su parovi povećali korištenje ove metode u periodu od 2002. do 2015., s 10 na 19 posto. Prekinuti snošaj znači da muškarac izvadi svoj penis iz partneričine vagine taman prije ejakulacije. Među parovima koji pravilno koriste ovu metodu svaki put kad imaju seks, zatrudnjet će samo 4 od 100 žena, pokazuje istraživanje. Međutim, to zahtjeva veliku samokontrolu i povjerenje među partnerima. Kako objašnjavaju u organizaciji Planned Parenthood prekinuti snošaj događa se u trenutku kada je seks najbolji i zapravo je parovima jako teško zadržati kontrolu. Među parovima koji ju redovito koriste, 27 parova od 100 začne dijete. Da bi bilo lakše shvatiti ovaj broj, kod parova koji koriste kondome 18 od 100 seksualnih odnosa rezultira s trudnoćom, a 9 od 100 žena koje koriste kontracepcijsku pilulu ostanu trudne.

Možda te zanima... Je li moguće zatrudnjeti od predejakulata? Trudnoća

Metoda je nepouzdana jer žene ne znaju kad je ovulacija

"Prekinuti snošaj, odnosno coitus interruptus, ne smatramo preporučenom kontracepcijskom metodom, iako je istina da ju koristi veliki broj parova. Ne znam točne statističke podatke, ali prema iskustvu iz prakse moram priznati da se veliki broj parova ne odlučuje na preporučene sigurnije metode kontracepcije (oralna hormonska kontracepcija ili intrauterini uložak) već kažu da se 'oni čuvaju' što označava i metodu prekinutog snošaja", objasnila nam je ginekologinja Petra Podobnik. 

"Metoda je nepouzdana jer veliki broj žena ne može točno znati kad je ovulacija, a tijekom samog odnosa i prije ejakulacije je moguće da mali broj spermija završi u rodnici, a za začeće je dovoljan samo jedan spermij. Stoga tu metodu uglavnom koriste parovi kojima trudnoća ako se i dogodi nije potpuno neprihvatljiva opcija, a za sve one koji zaista žele planirati trudnoću svakako preporučujemo sigurnije kontracepcijske metode" dalje je rekla.

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.