Školarci Zdravlje osnovnoškolca 29. kolovoza 2018.

Prva menstruacija: 5 stvari koje roditelj treba napraviti

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatrica Deena Blanchard podsjeća roditelje na što trebaju obratiti pažnju kad njihova djevojčica dobije prvu mjesečnicu te kako olakšati period tranzicije

Vaša kći je dobila prvu menstruaciju što je veliki znak da više nije malena djevojčica i velika je vjerojatnost da ćete i emotivno osjetiti tu promjenu. Vrlo je važan način na koji razgovarate o tijelu i promjeni koju proživljava.

tinejdžer školarac Možda te zanima... Što se događa s vašim djetetom u pubertetu? Školarci

"Prosječna dob u kojoj djevojčice dobivaju menstruaciju je 12 godina. Međutim, kasno je razgovarati o toj promjeni kad se već dogodi. Važno je razgovarati o pubertetu prije se nego on dogodi. Ne treba to biti samo jedan razgovor (stvarno ne bi trebao biti), zbog toga počnite razgovarati i objašnjavati te otvarati prostor za ove razgovore", kaže pedijatrica Deena Blanchard za portal Popsugar te podsjeća roditelje na sljedećih pet stvari koje bi trebali imati na umu kada se radi o prvoj menstruaciji njihove kćeri i periodu tranzicije.

Učiteljica: 'Razgovarajte s kćerima prije prve mjesečnice'

1. Budite smireni

Iako ste možda iznutra nervozni, budite smireniji. "Sve promjene su neugodne i za odrasle i za djecu", kaže. dr. Blanchard. Uostalom, ovo je najprirodnija stvar koju djevojka može proći. Također vrlo je vjerojatno da prolazi različite emocije, stoga budite njezina stijena dok putuje u novi svijet. "Ne postoji ništa sramno u pubertetu, a razgovarati o činjenicama je korisno", kaže dalje. 

2. Objasnite što se događa

"Uvjerite je da se život ne zaustavlja kad dobije mjesečnicu. Može izlaziti, baviti se sportom, plivati, itd. Imati menstruaciju ne znači biti bolestan; cilj je osnažiti djevojčice u adolescenciji. Ako vam je teško razgovarati o tome, možete se obratiti liječniku i onda zajedno možete razgovarati o fazama puberteta i ženskom razvoju. O tome što je menstruacija i što očekivati. Ako još niste razgovarali o seksualnim aktivnostima, sada je vrijeme za to. Koristite točne termine poput vagina, ovulacija i maternica", kaže liječnica. 

Što kad pubertet počne prerano?

Kliničko objašnjenje nije jedino što treba pokriti. "Ciklus može biti nepravilan prve dvije godine nakon početka. Neka vaše dijete zna da možda neće dobiti menstruaciju svaki mjesec i da se na taj način njezino tijelo prilagođava. Podsjetite dijete da može koristiti različite aplikacije za praćenje ciklusa i da uvijek može s vama ili liječnikom razgovarati o simptomima, grčevima, ulošcima ili tamponima", objašnjava.

djevojka doktor Možda te zanima... Treba li majka biti s djevojkom na prvom ginekološkom pregledu? Školarci

3. Osigurajte zalihe

Ako niste s djetetom razgovarali o svim opcijama do trenutka kada je stigla menstruacija, sad je vrijeme. Mnoge mlade djevojke se ne osjećaju ugodno s tamponima pa je najbolje da imaju dobar izbor higijenskih uložaka"Kod pripreme za prvu mjesečnicu važno je da roditelji objasne što su ulošci tako da djevojčica može vidjeti što je najbolje za nju. Predlažem da djevojke u svojoj torbi imaju higijenske uloške kad idu u školu. Također dijete može nositi i donje rublje u ruksaku", savjetuje. 

"Možete zajednički odlučiti koji će pribor imati na raspolaganju. Naravno, trebate objasniti djetetu da ima mnoštvo mogućnosti, a onda će shvatiti što najbolje njoj odgovara. Većina djevojčica preferira higijenske uloške, ali svaki izbor je u redu. Trebate naučiti svoje dijete kako staviti tampon i naglasiti važnost mijenjanja tampona tijekom dana. Počnite čitati uputstva, a zatim pomognite u praksi, prvih nekoliko pokušaja stavljanja tampona može biti izazovno. Uvjerite svoju kćer da je to uobičajeno i normalno", objašnjava.

Zora Subotić Možda te zanima... Kako odgojiti djevojčicu koja će znati cijeniti sebe Školarci

4. Odgovorite na sva pitanja

Ovi razgovori s vašom kćeri također uključuju puno slušanja. "Budite otvoreni i ohrabrite svoje dijete da postavlja pitanja. Neka zna da to nije kraj razgovora i da može postavljati pitanja o bilo čemu. Ako se vaše dijete osjeća neugodno ili tjeskobno, priznajte mu i potvrdite te osjećaje. Promjena je teška za sve nas. Probajte ju nagovoriti da se potpuno otvori te priča o svojim strahovima i problemima tako da joj možete pomoći", kaže dalje. 

Za neke roditelje najlakše je pričati o osobnom iskustvu. "Ispričajte joj o svom iskustvu i prvoj menstruaciji (uz upozorenje da je svako tijelo različito) i da ste se i vi možda osjećali tjeskobno. Ono što ona sada osjeća je normalno; plivači, supermodeli i glumice dobivaju menstruaciju. To je dio zdravlja i ženskog tijela", objašnjava. 

Kako pomoći djetetu da zavoli svoje tijelo?

Naravno, ne osjeća se svako dijete nervozno kad dobije mjesečnicu. "Također se može osjećati uzbuđeno zbog prve mjesečnice. Ne postoji "pravi način" kako se treba osjećati. Podržavajte ju, budite otvoreni, dostupni i ohrabrujte kako bi dobila sve što joj treba", objašnjava liječnica.

5. Neka ovaj period bude pozitivan 

"Važno je predstaviti mjesečnicu iz pozitivne perspektive. Pokušajte izbjegavati riječi poput "prokletstvo" ili "da je imati mjesečnicu sranje", savjetuje. "Neke djevojke se boje da će iz njih izaći puno krvi. Razgovarajte o količini stvarnog krvarenja i koliko je to različito od toga kada krvarite nakon što porežete ruku", kaže.

Možda te zanima... Roditelji, cjepivo protiv HPV-a ne potiče seksualnu aktivnost djece Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.