Školarci Zdravlje osnovnoškolca 27. kolovoza 2019.

10 stvari i aktivnosti koje su najčešće krive za ozljede mozga kod djece

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najmanja djeca su puno više unutra nego vani pa je logično da se najčešće ozlijede na namještaju, dok starija djeca više vremena provode igrajući se vani i bave se sportom pa se lakše tako ozlijede

Koliko god roditelj bio oprezan oko djetetove sigurnosti, nezgode i nesreće se događaju, a ponekad mogu izazvati i ozljede mozga. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su da su ozljede mozga najčešće uzrokovane udarcem ili trešenjem i posljedično poremete normalnu funkciju mozga.

Neće svaki udarac ili trešenje izazvati ozljedu mozga, a većina su ipak blagi potresi mozga. Ipak, 2014. je u SAD-u oko 812 000 djece u dobi do 17 godina završilo na hitnoj zbog potresa mozga ili drugih ozljeda mozga, ili u kombinaciji s drugim ozljedama.

Opasne posljedice: Streseno dijete ne događa se drugima

Zbog ove statistike napravljeno je istraživanje proizvoda i aktivnosti koji su povezani s ozljedama mozga, a objavljeno je u srpnju 2019. u magazinu Brain Injury. Istraživači su naglasili 10 vodećih proizvoda koji su doprinijeli nefatalnim traumatskim ozljedama mozga kod djece mlađe od 19 godina, a to su: podovi, kreveti, američki nogomet, stepenice, bicikli, košarka, stropovi i zidovi, stolice, nogomet, stolovi.

Zoe Dee Hart Možda te zanima... Nakon tragične smrti kćeri, mama upozorava na predmet koji svi imaju u kući Vrtić

Znanstvenica Bina Ali i njezin tim koncentrirali su se na vezu između proizvoda i aktivnosti i ozljeda mozga kod djece i adolescenata raznih dobnih skupina. 

"Otkrili smo da su traumatske ozljede mozga povezane s podovima i stepenicama česte kod djece i adolescenata svih dobi. Ukupno, 1 od 10 slučajeva na hitnoj su povezane s njima", rekla je.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kod djece do četiri godine, najčešće je kriv namještaj u domu. Za djecu do 10 godina i mlađu, kreveti su vodeći uzrok ozljeda, a istraživači naglašavaju da su "posebno opasni kreveti na kat jer djeca mogu lako pasti s gornjeg kreveta dok spavaju ili se igraju".

Kod djece u dobi između 5 i 19, najčešće su krivi sportovi i tjelesne aktivnosti, posebno vožnja bicikla, košarka i nogomet.

Najmanja djeca su puno više unutra nego vani pa je logično da se najčešće ozlijede na namještaju, dok starija djeca više vremena provode igrajući se vani i bave se sportom pa se lakše tako ozlijede.

Možda te zanima... Penjanje po stablima za djecu je sigurnije nego sport Vrtić

28.8 posto otpada na sport i rekreaciju, 17.2 posto je povezano s kućnim namještajem, 17.1 posto s građevinskim materijalima, 2.7 posto oprema iz dječje sobe, a 2.4. posto je povezano s igračkama i drugim proizvodima.

Ali je za CNN naglasila još jednu zanimljivost: "Autosjedalice su peti po redu uzrok traumatskih ozljeda glave kod beba. Autosjedalice štite djecu od ozljeda dok se koriste na ispravan način. Međutim, ponekad se one koriste izvan automobila kao nosiljke za bebu i dok se nepravilno koriste, predstavljaju rizik".

Nikad ne ostavljajte bebu samu dok spava u autosjedalici!

Kako zaštititi dijete?

Ali i njeni kolege vjeruju da prevencija uključuje učenje djeteta kako da se ponaša, edukacija odraslih, nadzor i promjene u okolini.

"Potrebno je educirati roditelje, voditelje treninga i odrasle koji vode sportske aktivnosti s djecom o rizicima traumatskih ozljeda mozga i sigurnosti i pravilima na igralištu, pravilnom korištenju zaštitne opreme poput kaciga i poštivati sve mjere opreza. Također, maknuti stvari na koje se djeca mogu spotaknuti poput tepiha, popraviti svjetlo u kući, koristiti rukohvate na stepenicama, izbjegavati montažne stepenice...", kaže Ali.

Pedijatrica Dr. Danelle Fisher, koja nije sudjelovala u ovoj studiji, slaže se da je ključno ispravno korištenje zaštitne opreme poput kaciga, ali i da bi ovo istraživanje trebalo podsjetiti roditelje da neke površine nisu dobro mjesto na koje se smije staviti beba i da treba s oprezom koristiti krevet na kat.

Stručnjaci ipak kažu da nema razloga živjeti u strahu, a prevencija je često jednostavna. Pedijatrica Dr. Gina Posner savjetuje roditeljima da slušaju zdrav razum jer mnoge od tih ozljeda se mogu lako spriječiti.

Možda te zanima... Pedijatri upozoravaju: Što obavezno trebaš pitati kad djecu vodiš na igranje? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.