Beba Razvoj u 1. godini 04. studenoga 2019.

Kad se moja beba može početi penjati po stepenicama?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad su u pitanju djeca i hod po stepenicama, postoji nekoliko faza kroz koje dijete prolazi od svoje prve do treće godine života. Pročitaj što savjetuje pedijatrica Giovana Armano

Baš kao što bebe počinju puzati prije nego što prohodaju, obično na isti način osvajaju i stepenice. I to je također način na koji bi roditelji trebali poticati dijete da se penje po stepenicama sve dok ne postane više samopouzdana na svojim nogama. U toj fazi (koja može početi čim tvoje dijete počne puzati ako su stepenice blizu), trebala bi osigurati stepenice zaštitnim vratašcima ili ogradicom

Možda te zanima... Tvoja beba je rani 'puzač' i 'hodač'? Saznaj što to znači! Beba

Uz pomoć od 12. do 18. mjeseca

Kada tvoje dijete počinje hodati, isprva će vjerojatno željeti puzati i uz i niz stepenice. Drži je za obje ruke dok se pokušava penjati uz stepenice i na taj način možeš nastaviti vježbati s djetetom sve dok se ne bude osjećalo dovoljno sposobno i spremno. Isprva će se činiti kao da doslovno podižeš dijete od jedne do druge stepenice bez puno truda s njezine strane. Međutim, uskoro će početi samo pomicati jednu za drugom nogom te će s vremenom, nakon puno vježbe - dobiti na ravnoteži i možda čak probati i pustiti tvoje ruke. Ako joj dopustiš da sama ide uz i niz stepenice, uvijek budi uz dijete kako bi ga mogla uhvatiti u svakom trenutku. 

Od 18. mjeseca do druge godine

Jednom kada dijete počinje dobivati na ravnoteži i hodati korak po korak bez držanja tvojih ruku, možeš ga početi upoznavati s rukohvatom ili zidom. Na taj način, možeš dijete držati za jednu ruku, a s drugom će ono učiti o pravilnim sigurnosnim procedurama na stepenicama. Naravno, koliko god ti se činilo da je dijete savladalo penjanje i spuštanje niz stepenice, uvijek budi u blizini i nadgledaj svaki korak.

hodanje, beba, mama Možda te zanima... Hodanje uz ruke: da ili ne? Beba

 | Author: Guliver Foto: Guliver ; Skrivene opasnosti za dijete

Trikovi kako zaštititi dijete koje istražuje dom

Do treće godine je lakše penjati se nego spuštati se niz stepenice

Negdje oko djetetovog drugog rođendana, ono će početi samostalno hodati uz i niz stepenice, koristeći samo rukohvat ili zid. Primijetit ćeš da će dijete savladati penjanje uz stepenice prije nego spuštanje i to je sasvim normalno. Ohrabruj dijete i svakako naglasi sigurnost nad brzinom. Negdje oko treće godine, vjerojatno ćeš primijetiti kako dijete počinje zamjenjivati noge pri penjanju uz stepenice, posebno ako stepenice nisu jako visoke i strme.  

Možda te zanima... Treba li osigurati dom za bebu? Ova mama kaže: Ne! Vrtić

Hod uz i niz stepenice kompleksniji je od hodanja

Pedijatrica Giovana Armano naglašava kako je hod po stepenicama kompleksniji od hodanja, zahtijeva rad različitih skupina mišića i dijete ga obično savlada negdje oko druge godine.

"Za hod uz i niz stepenice potrebna je još i dodatna koordinacija, savladavanje ravnoteže... Obično dijete hoda prvo uz stepenice, pomažući si rukama kojima se oslanja o gornju stepenicu, a kasnije se počinje pridržavati jednom rukom za rukohvat, ako ga može dosegnuti ili ruku odrasle osobe. Najčešće koristi samo jednu te istu nogu za iskorak na gornju stepenicu, dakle, ne naizmjenično."

dijete rođendan Možda te zanima... Što sve dijete može? Motorički razvoj od prve do druge godine Vrtić

Kad se radi o spuštanju niz stepenice, dr. Armano objašnjava kako se spuštanje prvo obično odvija na stražnjici, a tek kasnije hodajući, obično tek nakon druge godine.

"Dobro je da odrasla osoba bude uvijek uz malo dijete pri hodanju uz ili niz stepenice, da ne bi palo i ozlijedilo se. Ako je u kući malo dijete, a ima stepenište, dobro je osigurati stepenice ugradnjom donjih i gornjih vrata - ogradice, koju dijete ne može prijeći da bi se izbjegle mogući nesretni slučajevi."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.