Beba Zdravlje i njega bebe 27. veljače 2019.

5 stvari koje liječnici provjeravaju kad beba padne

Foto: Shutterstock ; Umirivanje bebe
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Liječnici objašnjavaju na što je važno obratiti pažnju ako se dogodi da dijete padne na glavu

Svaki roditelj zna da je moguće da mu se se dogodi da ispusti bebu - nespretnost i umor nekad mogu oslabiti našu snagu i reflekse. Što o tome kažu liječnici i što treba provjeriti kada dijete padne na glavu objasnili su liječnici za portal Fatherly. "Mislim da se većini roditelja nekad dogodilo da im je dijete palo na glavu. Meni se to dogodilo s moje dvoje djece", objasnio je pedijatar Andrew J. Bernstein.

Koliko je opasno krvarenje u mozgu kod novorođenčeta?

Roditelje često obuzme panika; neki će odmah dijete odvesti pedijatru, drugi će nazvati hitnu pomoć jer žele savjet liječnika. S obzirom da su ozljede mozga glavni uzrok smrti djece u razvijenim zemljama, važno je znati kada dijete treba pomoć. Evo koje informacije roditelji trebaju znati i kada je važno obratiti se za pomoć liječniku.

beba, plač Možda te zanima... Opasne posljedice: Streseno dijete ne događa se drugima Beba

Prvi korak: Razmislite što se točno dogodilo

"Želimo točno znati kako je došlo do ozljede i kakav je bio mehanizam pada", objašnjava Laura Hagopian, liječnica hitne pomoći koja se često susretala s takvim ozljedama. Posebno je važno reći svom liječniku koliko je daleko vaša beba pala, ako je pad bio oko jedan metar udaljenosti i beba je starija od tri mjeseca, postoji veći rizik od ozljeda.

Simptomi zbog kojih hitno trebate odvesti dijete liječniku!

Drugi korak: Postoje li masnice i ako postoje, gdje se točno nalaze?

Kada traže frakture lubanje, liječnici traže modrice, ali ne nužno na glavi djeteta. Umjesto toga, traže masnice oko očiju ili iza ušiju jer ne stvaraju se sve modrice jednako. "Neke nisu povezane s unutarnjim krvarenjem. Što je pravi problem s ozljedama glave?", kaže Bernstein.

beba mobitel Možda te zanima... U rodilištu mi je mobitel pao na bebinu glavu; može li biti posljedica? Beba

Treći korak: Je li dijete plakalo odmah nakon pada?

Jedna od prvih stvari koju liječnik provjerava, je li dijete ostalo bez svijesti. Međutim dijete može biti u nesvijesti toliko kratko da roditelji ne mogu biti u potpunosti sigurni i zato ih pita je li plakalo. Ako je baba pala i nije odmah zaplakala, može značiti da je kratko bila nesvjesna, što zahtijeva daljnje pretrage, kao što je CT glave.

Najopasniji padovi i ozljede glave kod beba i djece

Četvrti korak: Postoje li znakovi zlostavljanja?

Već i sama ideja da vodite dijete na hitnu pomoć je teška, međutim tamo biste se mogli suočiti s zahtjevnim pitanjima. Očekujte pitanja vezana za zlostavljanje djeteta jer je to nešto što liječnici moraju proći. Stoga kada vas liječnik počne ispitivati, ozbiljno i pažljivo odgovarajte na pitanja.

beba Možda te zanima... Simptomi kod novorođenčeta zbog kojih ne trebaš brinuti Beba

Peti korak: Postoje li promjene u djetetovom ponašanju?

Višestruke epizode povraćanja i očigledna nesvjestica zahtijevaju hitni odlazak u bolnicu, ali postoje i suptilnije promjene u ponašanju koje mogu biti jednako ozbiljne. Kada se dijete smiri nakon pada, roditelji trebaju paziti kako se ponaša i ima li nekih promjena. Ako se beba ponaša kao i inače, vjerojatno je sve u redu. Međutim, ako je beba letargična ili razdražljiva, pad može uzrokovati te promjene. "Djeca s unutarnjim ozljedama glave često nemaju simptome, a frakture ili druge ozljede glave kod male djece mogu se dogoditi i kad su padovi manji" objašnjava Hagopian.

Eva Amurri Možda te zanima... Glumica o osjećaju krivnje nakon što je dadilji ispao njen sin i ozlijedio glavu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.