Beba Razvoj u 1. godini 13. siječnja 2022.

Opasne posljedice: Streseno dijete ne događa se drugima

beba, plač
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada beba plače roditeljima se ubrza rad srca, povisuje im se tlak, znoje im se dlanovi i imaju iznimno izraženu potrebu smiriti je. Nažalost, danas roditelji uglavnom nemaju iskustva u ophođenju s bebama i kako smiriti plač. A glavni pokretač reakcije u kojoj roditelji nasilno stresu bebu je njezin plač, piše Iva Brčić

Glavni pokretač reakcije u kojoj roditelji nasilno stresu bebu je njezin plač. To je jedan iznimno neugodan zvuk koji je iznimno važan za bebino preživljavanje. Međutim, u kombinaciji s brojnim obavezama i neispavanošću, kod roditelja izaziva ponašanje koje pojedinac često ne može adekvatno kontrolirati. 

A koliko je plač važan govori i činjenica da je tijelo odrasle osobe, odnosno roditelja, sinkronizirano s njim. Kada beba plače roditeljima se ubrza rad srca, povisuje im se tlak, znoje im se dlanovi i imaju iznimno izraženu potrebu smiriti je. 

Nažalost, danas roditelji uglavnom nemaju iskustva u ophođenju s bebama i kako smiriti plač. A kada se to ponavlja iz tjedna u tjedan i iz mjeseca u mjesec, oni počnu sumnjati u svoje roditeljske sposobnosti. Javlja se depresija, osjećaj bespomoćnosti, isfrustiranosti, a mnogi smatraju da ih beba ne voli. Mnogi smatraju da ih bebe naprosto izazivaju ili s njima manipuliraju.

mama beba Možda te zanima... Zašto je beba nervozna baš kad je vama najteže? Beba

Premoreni roditelji

Nakon dana punog stresa i premora, ljudima se naprosto dogodi neobuzdani nalet neuračunljivosti, bijesa ili...kako god to želimo nazvati. Mozak neispavane osobe djeluje kako i one pod utjecajem alkohola. Pojedinac nije u potpunosti svjestan svojih postupaka, niti ih može kontolirati. Nažalost kada beba konačno prestane plakati i kada shvate što su učinili, obično je prekasno.

Kod nasilne trešnje bebina glava nekontrolirano ide snažno naprijed ili nazad ili s lijeva na desno. Mozak snažno udara u kosti lubanje što uzrokuje pucanje krvnih žila i oštećivanje moždanog tkiva. 

Ovdje treba naglasiti da ljuljuškanje u naručju roditelja, bacakanje bebe u zrak ili poskakivanje bebe na koljenima neće uzrokovati takve ozljede. U ovim slučajevima glava se zapravo jako malo miče i u ravnini je s tijelom, što nije slučaj kod trešnje.

U videu pogledajte kako izgleda tzv. 'shaken baby syndrome':

Ozljede nisu otkrivene godinama

Kao posljedica trešnje dolazi do niza ozljeda. One lakše čak ne bivaju otkrivene sve do školske dobi, a javljaju se u vidu poremećaja u ponašanju ili problema u učenju. Dijete djeluje i ponaša se normalno nakon trešnje, pa roditelji nikada ne posjete liječnika. Ono što se također često događa je da roditelji liječniku ne kažu pravi uzrok bebinih simptoma. Pa tako letargija, nervoza, problemi s dojenjem ili povraćanje se pripisuju nekom oboljenju ili kolikama. Izostaje bilo kakav oblik intervencije i te bebe, odnosno djeca su često opet trešena što samo pogoršava njihove ozljede

Ono što je najgore je da sindrom tresenog djeteta najčešće uzrokuje potpunu ozljedu mozga. Kao posljedica toga bebe, odnosno, djeca pate od:

  • sljepoće
  • gubitka sluha
  • zaostajanja u razvoju
  • teške mentalne retardacije
  • problema s govorom i učenjem
  • problema s ponašenjem i pažnjom
  • cerebralne paralize

Trešnja donosi privremeni predah, koji za sobom nosi strašne posljedice. Zamislite da imate dijete koje ni u odrasloj dobi ne može samostalno obući hlače, normalno govoriti ili držati žlicu u ruci.

Zato su edukatori poput mene tu da pomognu roditeljima. Da smirivanje plača prestane biti problem, baš kao i neprospavane noći. 

Piše: Iva Brčić, prva certificirana edukatorica i voditeljica programa Najsretnija beba u Hrvatskoj

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • joyolec

    I am making 10,000 Dollars at home own laptop .Just do work online 2 to 4 hour properly. so i make my family happy and u can do Check it out what i do… ……  https://bit.ly/39JrDqt 

  • joyolec

    I am making 10,000 Dollars at home own laptop .Just do work online 2 to 4 hour properly. so i make my family happy and u can do Check it out what i do… ……  https://bit.ly/39JrDqt  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.