Beba Zdravlje i njega bebe 17. travnja 2014.

Kako spriječiti najčešće ozljede kod beba i djece?

djeca struja
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iz knjige '50 savjeta za zdravlje djece' prenosimo vam praktične savjete za sprječavanje padova, udaraca, opeklina i drugih čestih dječjih ozljeda tijekom prve godine života i kasnije, sve do školske dobi. U nagradnom natječaju darovali smo vam tri knjige tjedna!

Nakon knjiga '50 bolesti – priručnik za svaku obitelj' i '50 savjeta za prvu pomoć u kući', u istoj seriji u izdanju 24sata stiže i knjiga '50 savjeta za zdravlje djece' koja se bavi zdravljem, bolestima i prevencijom kod posve male djece, ali i školaraca i tinejdžera. Knjiga koju su uredile Jasmina Sarić Čedić, novinarka 24sata i dr. Tanja Pekez Pavliško, liječnica obiteljske medicine, donosi niz savjeta kojima je cilj poboljšati ne samo tjelesno, nego i psihičko zdravlje djece i adolescenata. Zbog toga su, među ostalim, obuhvaćene teme poput zlostavljanja u školi i prvih razgovora o spolnosti pa do, primjerice, alkohola i droga.

knjiga | Author: Promo Foto: Promo

Naučit ćete i sve o skrbi novorođenčeta, što učiniti kada krenu prvi zdravstveni problemi poput grlobolja, crijevnih infekcija ili infekcija uha, kako putovati s djetetom, što podrazumijeva pravilna prehrana djece te može li računalo štetiti vašem djetetu. U knjizi ćete pronaći i savjete kako razgovarati s djetetom o smrtnom slučaju u obitelji, ali i kako ga motivirati na učenje, odabrati pravi sport i kod kojih igračaka trebate biti oprezni jer su opasne za djecu.

Knjigu možete kupiti na kioscima, u poštanskim uredima te u Internet Supershopu Mondo po cijeni od 29,90 kuna.

Dobitnici knjige tjedna!

Kakve je ozljede do sada imalo vaše dijete i kako ste vi reagirali? Tri odgovora na ovo pitanje koja ste nam ostavili u raspravi ispod članka od četvrtka 17. do srijede 23. travnja u 11 sati nagradili smo našom knjigom tjedna '50 savjeta za zdravlje djece'  u izdanju 24sata. Dobitnici su nikolina.n.grcic, Frančo i rhaea, a oni će biti obaviješteni i e-mailom. 

U nagradnom natječaju mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se

Iz knjige '50 savjeta za zdravlje djece' prenosimo vam upute za sprječavanje dječjih ozljeda tijekom prve godine života i kasnije, sve do školske dobi:

Prevencija ozljeda kod beba

Ozljede nisu nešto što se moralo dogoditi, što je viša sila. Većina ozljeda se može s malo truda i napora spriječiti, osobito one kod kuće. Naravno, svako dijete zbog svoje aktivnosti tijekom života zaradi neku veću ili manju ozljedu, ali postoje ozljede, kao npr. opekline koje se nikad ne bi smjele dogoditi. Različito doba života donosi i različite izazove, u početku dok dijete ne hoda sva odgovornost za nastanak ozljeda je na roditeljima i skrbnicima.

Dijete stavite na spavanje uvijek u krevetić na leđa. Tijekom zime dobro je dijete utopljavati tako da ga se stavi u posebno napravljene vreće za spavanje. Dijete se već s nekoliko mjeseci počinje okretati na bok, tako da ne bi smjeli ostavljati dijete bez nadzora ako je na krevetu ili ormariću za premotavanje. Ne držati dijete u rukama dok pijete vruće tekućine (kava, čaj). Uvijek vežite dijete u kolicima. Svaki put prije kupanja provjerite temperaturu vode. Hodalica nije preporučljiva, jer može doći do prevrtanja hodalice i težih ozljeda djece.

Onog trenutka kada vaše dijete propuza i prohoda, morate daleko više pozornosti obratiti na prevenciju ozljeda. Sve oštre kutove treba ukloniti ili obložiti materijalom koji nije tako oštar. Ako imate peć na drva, struju ili sličan izvor topline, također ih treba ograditi. Dijete ne može biti samo bez nadzora u kuhinji jer vrlo lako može staviti ručicu na štednjak. Sve lijekove i kemikalije treba staviti van dometa djeteta. Prozor ne smije biti dostupan djetetu, a ako je tomu tako, onda mora biti stalno zatvoren.

Sigurnost u automobilu

Dijete u autu mora uvijek biti u odgovarajućoj sjedalici koja mora biti na stražnjem sjedalu. Sjedalica ne smije biti na prednjem sjedalu, jer ako dođe do sudara i otvaranja zračnog jastuka udar koji se tada oslobađa, može teško ozlijediti pa i ubiti dijete. Nije dobro da dijete bude samo na stražnjem sjedalu, dobro bi bilo da jedan od roditelja ili staratelja (ako je prisutan pored vozača) bude uz dijete. Nikada ne ostavljati dijete samo u vozilu i ako izlazite na par minuta. Sjetite se strašnih posljedica ostavljanja djeteta u autu (podizanje vozila od strane pauka, pregrijavanje djeteta koje je ostavljeno na parkingu).

Što se tiče igračaka, jako je bitno da se djetetu ne pružaju igračke koje su dovoljno male da se mogu progutati ili zalutati u dišni put. Isto tako, još uvijek omiljena “igračka” naših baka zrna su graha ili kukuruza. Ovo su jako opasne “igračke” jer dolaskom u dišni put bubre i zatvaraju ga u potpunosti.

Savjeti za stariju djecu

Kako dijete odrasta, postaje samostalnije, tako je potrebnije sve više ga učiti o tome kako samo sebe može zaštititi. Kada počne voziti bicikl i role potrebno je imati štitnike za laktove i koljena te kacigu. Ako se dijete vraća po noći iz škole i prolazi prometnicama, dobro je da na sebi ima fluorescentni prsluk. Dijete treba što ranije naučiti osnovama ponašanja u prometu.

Kad počne skakati u vodu na glavu, najvažnije ga je naučiti da svaki put mora provjeriti dubinu vode, jer u slučaju skakanja u vodu na glavu dolazi do teških ozljeda vratne kralježnice s posljedičnom oduzetošću ruku i nogu. Ako vozite dijete u čamcu, mora imati na sebi pojas za spašavanje. Uglavnom, dijete odgajajte tako da bude svjesno opasnosti koje ga očekuju u stvarnom svijetu, ali ga nemojte držati pod staklenim zvonom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.