Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 12. siječnja 2016.

Opasne stvari u kući: Dvogodišnjakinja skoro umrla jer ih je progutala!

lexi
Foto: Lexi Kendall/Facebook
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina obitelji ima ove male stvari kod kuće, potpuno nesvjesna koliko mogu biti opasne za malu djecu. Nakon što je njena dvogodišnja kći završila na hitnoj operaciji i skoro umrla, mama iz Texasa izašla je u javnost s upozorenjem svim roditeljima

Većina obitelji ima magnete na vratima, bilo da pridržavaju dječje crteže ili važne papiriće, bilo da su samo za dekoraciju. Ako ih imate, vjerojatno ste potpuno nesvjesni koliko oni mogu biti opasni za djecu. Najveća opasnost je od gušenja, ako dijete proguta magnet. No, osim toga, snaga magneta može uzrokovati ozbiljne probleme u probavnom traktu, što se riješava kirurškom intervencijom.

Mama Lexi Kendall iz Texasa na društvenim mrežama je objavila upozorenje svim roditeljima, nakon što je njena dvogodišnja kći Ava skoro umrla jer je progutala magnete s njihovog hladnjaka. Magneti su bili visoko na vrhu hladnjaka, pa su roditelji mislili da ih dijete ionako ne može doseći, ali oko Božića djevojčica je nekako uspjela doći do njih i progutala ih je! Kad ju je počeo boljeti trbuh, mama Lexi odvela ju je na hitnu, a tamo su mislili da djevojčica ima želučanu gripu.

Majčin instinkt

Ipak, instinkt je mami govorio da se ovdje ne radi samo o običnoj bolesti, i odvela je na snimanje u dječju bolnicu, gdje se na snimci vidjelo da u probavnom traktu ima devet kuglica. Lexi je odmah shvatila da su ti predmeti magneti s hladnjaka, a djevojčica je odvedena na operaciju koja je trajala četiri sata kako bi se spriječila unutarnja oštećenja, jer je već nastala infekcija. Liječnici nisu bili optimistični i rekli su da vjerojatno neće preživjeti sljedećih 24 sata.

Na sreću, Avino stanje sada se popravlja, još se oporavlja u bolnici, a njena mama upozorava roditelje da maknu magnete jer ne želi da itko više mora proživjeti ono što ona proživljava. 

Kritike upućene roditeljima

No, neki ljudi kritiziraju mamu što nije spriječila da uopće dođe do ovoga.

"Loš roditelj ne bi imao hrabrosti ovo javno ispričati i razgovarati o tome. Loš roditelj ne bi slušao svoj instinkt. Ja volim svoju djecu svim srcem, i za njih bih napravila sve na svijetu. Čitam komentare poput: 'Gdje su bili roditelji?'ili 'Roditelji su glupi jer su ostavili magnete u blizini djece, ili 'Roditelje bi trebalo tužiti za zanamerivanje djeteta'. Imam petomjesečno dijete, i kao roditelj, ponekad moram brinuti o bebi koja plače, i ne mogu 24 sata dnevno stalno pratiti sretno dvogodišnje dijete koje se igra", napisala je mama Lexi na Facebooku.

Američki Odbor za zaštitu potrošača na Twitteru je pohvalio Avinu mamu zato što je izašla u javnost s ovom temom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.